torstai 2. helmikuuta 2012

Hell and Back Again


Hell and Back Again (2011)
Ohjaus: Danfung Dennis
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 41
Pisteet: **
Kovasti kehuttu ja Oscar-ehdokkuudenkin saanut Hell and Back Again dokumentti kertoo Afganistanin sodassa haavoittuneesta kersantti Harrisista, joka kotiin palatessaan kärsii traumaperäisestä tressihäiriöstä.
Danfung Dennisin ohjaama ja kuvaama dokumentti onkin hienosti tehty, mutta sisältö jää melkoisen tyhjäksi. Itse koin kerronnan juuri päinvastoin kuin oli tarkoitettu. Tai ainakin päinvastoin kuin miten elokuvaa on kuvailtu: What does it mean to lead men in war? What does it mean to come home? Hell and Back Again is a cinematically revolutionary film that asks and answers these questions with a power and intimacy no previous film about the conflict in Afghanistan has been able to achieve. It is a masterpiece in the cinema of war. Kaksi ensimmäistä kysymystä ovat ihan osua, niitä käsiteltiin tässä. Vallankumouksellinen elokuvakerronta, no ei sentään, ihan hyvin kuvattu, mutta eipä nyt mitään niin ihmeellistä kuitenkaan. Intiimiyttä jonkalaista ei olla nähty muissa elokuvissa, no tuskinpa sentään. Voimaa, lähinnä tyypillistä jenkkien ulinaitkua. Ja mitään vastauksia Afganistanissa olemiseen ei tietenkään tässä anneta. Ja tuo viimeinen lause on todella nolo, sillä kyseinen teksti löytyy Internet Movie Databasen sivuilta ja sattuupa olemaan ohjaajan itsensä kirjoittama. Kuka helvetti kehuu omaa elokuvaa mestariteokseksi? No näköjään Danfung Dennis. Onnea vaan hänelle.
Suurin ongelma tässä dokumentissa on kersantti Harris, joka on tyypillinen jenkkisotilas. Tyhmä, asehullu, muiden kulttuureista juuri mitään tietämätön, tietämätön myös siitä miksi oikeasti soditaan ja tärkein syy uranvalintaan oli päästä tappamaan ihmisiä. Kohteleepa melkoisen huonosti vaimoaankin. Ja tästä tyypistä pitäisi sitten jotenkin välittää. Eipä onnistunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti