keskiviikko 1. helmikuuta 2012

If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front


If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front (2011)
Ohjaus: Marshall Curry, Sam Cullman
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 40
Pisteet: ****
Hyvä dokumentti ekoterroristeiksi ristetyistä puunhalaajista, jotka alkavat polttaa rakennuksia saadakseen viestinsä paremmin läpi.
90-luvulla useat mielenosoittajat huomasivat ettei perinteiset mielenosoitukset ja puihin kahliutumiset auttaneet lopulta mitään. Niinpä he päättivät perustaa radikaalimman ympäristöjärjestön, Earth Liberation Frontin ja alkaa tekemään tuhopolttoiskuja sahoille ja muihin keskeisiin ympäristöä tuhoaviin kohteisiin. FBI julisti ryhmän olevan Amerikan pahin sisäinen terroristijärjestö ja aloitti vuosia kestäneen koko maanlaajuisen etsinnän. Lopulta FBI sai kiinni järjestön keskeisiä jäseniä, joista yhtä, Daniel McGowania haastatellaan tässä dokumentissa.
Daniel ei ennen mielenosoittajaksi ryhtymistään ollut juurikaan viettänyt aikaa luonnossa. Hänen silmänsä kuitenkin avautuivat 90-luvulla, jolloin hän alkoi ensin liikkua tyypillisten puunhalaajien kanssa ja ilmaisi mieltään estämällä mm. hakkuukoneita etenemästä kohteisiin. Poliisin ja ja muiden viranomaisten toimet olivat kuitenkin hänen mielestään käsittämättömiä, mielenosoittajien oikeuksia rikottiin mm. suihkuttamalla pippurisuihketta heidän silmiin. Yksi ensimmäisistä radikaaleista oli narkkari Jake Ferguson, jonka ympärille Earth Liberation Front alkoi muodostua. Daniel liittyi myös ryhmään ja oli valmis menemään pidemmälle kuin aiemmin.
Ryhmä alkoi tehdä useita tuhopolttoiskuja, joita varten opettelivat mm. tekemään tiettynä aikana räjähtäviä polttopommeja. Toiminta oli muutenkin pikkutarkkaa, sormenjäljet ja kaikki todisteet tekijöistä poistettiin tarkasti. Ainut todiste ryhmästä oli heidän julkiset ilmoitukset, jotka välitettiin tarkkaan valitun puhemiehen kautta. Tämä ei tiennyt järjestön jäsenien henkilöllisyydestä kuitenkaan mitään. Jäsenet pitivät yhteyttä toisiinsa salakielen avulla ja myöhemmin netin kautta salatuin viestein. Iskut suoritettiin aina niin, ettei kukaan ollut iskujen aikaan paikalla rakennuksissa. Ketään ei siis ollut tarkoitus satuttaa, eikä satutettukaan fyysisesti. Vain rakennuksille tehtiin tuhoa, josta syystä useat yritykset joutuivatkin lopettamaan toimintansa.
Tässä dokumentissa seurataan myös Danielin elämää kun hän odottaa kotivankeudessa tulossa olevaa oikeudenkäyntiä. Kukaan hänen ystävistään ei voi käsittää että häntä pidetään vaarallisena terroristina. Lempeä mies elelee yhdessä tyttöystävänsä kanssa ja menee jopa naimisiin ennen kuin joutuu suorittamaan tuomiotaan. Tavoitteena on saada terrorismisyytökset pois, jottei hän joutuisi erikoisvartioituun, terroristeille tarkoitettuun vankilaan. Mitä Danielille lopulta käy, sen voi katsoa tästä dokumentista. Ehdottomasti suositeltavaa katsottavaa.
Tämä dokumentti herätti paljon ajatuksia. Mikään puunhalaaja ei tarvitse olla tästä tykkääkseen. Sen verran voin paljastaa että tämän dokumentin teon jälkeen Jake Ferguson joutui viideksi vuodeksi vankilaan, mikä hänen tuomionsa olisi alunperin ollut, sen jätän paljastamatta tässä. Tämä on Paradise Lost 3: Purgatoryn ohella ehdolla parhaan dokumentin palkinnon saajaksi Oscareita jaettaessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti