torstai 23. helmikuuta 2012

Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus


The Adventures of Tintin (Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus) (2011)
Ohjaus: Steven Spielberg
Käsikirjoitus: Steven Moffat, Edgar Wright, Joe Cornish
Näyttelijät: Jamie Bell, Andy Serkis, Daniel Craig, Nick Frost, Simon Pegg, Daniel Mayas, Joe Starr, Toby Jones
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 65
Pisteet: ***
Ihan kiva animaatioseikkailu, mutta jää kyllä kauaksi siitä mihin tässä olisi ollut aineksia.
Tintti (Jamie Bell) on maailmankuulu toimittaja, joka joutuu alituiseen mitä huimimpiin seikkailuihin uskollisen koiransa Miloun kanssa. Markkinoilla käydessään Tintti tulee ostaneeksi Yksisarvinen nimisen pienoismallipurjelaivan, jota tavoittelee myös Ivan Ivanovitch Sakarin (Daniel Craig). Hän yrittää saada Tintin myymään pienoismallin, mutta Tintti ei halua luopua hienosta löydöstään ja viekin pienosmallin kotiinsa koristeeksi. Naapurin kissaa jahtaava Milou onnistuu kuitenkin särkemään laivan heti alkuunsa ja sisältä paljastuu vihje Haddockin suvulle kuuluneen aarrelaivan sijainnista. Mutta pian Tintti tulee kidnapatuksi ja huomaa olevansa matkalla kohti Marokkoa vanhassa rahtilaivassa. Karatessaan Tintti tapaa hyttiinsä teljetyn laivan kapteenin, Haddockin (Andy Serkis), jonka kanssa lyöttäytyy yhteen selvittääkseen Yksisarvisen salaisuuden. Seikkailu vie heidät aavikon halki Bagghariin, josta löytyy uusi vihje salaisuuden selvittämiseen. Mukana menossa myös etsivät Dupond ja Dupont (Simon Pegg ja Nick Frost).
Hirveän suuria odotuksia ei tämän suhteen ollut ja hirveän suuria tämä ei myöskään tarjoillut. Steven Spielberg tutustui Tintti-sarjakuviin Kadonneen aarteen metsästäjät ohjattuaan ja oli aikeissa ostaa elokuvaoikeudet niihin Tintti-sarjan luoneelta Hergéltä, mutta tämä kuoli ennen kuin he ehtivät tavata. Hergé oli itse sitä mieltä ennen kuolemaansa, että juuri Spielberg olisi ainut ohjaaja, joka pystyisi tavoittamaan sarjakuvista tutun hengen ja luoda sen mukaisen Tintti-elokuvan. Spielberg onnistui saamaan oikeudet Hergén leskeltä, mutta Indiana Jones-elokuvat pitivät hänet liian kiireisenä tuolloin, eikä Tintti-elokuva siis edennyt käsikirjoitusvaihetta pidemmälle ja oikeudet siirtyivät takaisin Hergé-säätiölle, joka huolehtii Tintti-sarjan tekijänoikeuksista. Vuosien saatossa Tintti-elokuvaa on yrittänyt tehdä myös Roman Polanski, mutta säätiö on ollut suopea vain Spielbergille elokuvaoikeuksien suhteen. Niinpä vuonna 2002 Spielberg sai jälleen oikeudet tehdä elokuvan, tosin tällä kertaa suunnitelmissa oli tehdä oikein trilogia ja tietokoneanimaationa, aiemmin oli tarkoitus tehdä ihan näytelty elokuva oikeilla ihmisillä. Välillä suunnitelma tosin muuttui takaisin näyteltyyn elokuvaan, jossa pelkästään Milou-koira oltaisiin toteutettu tietokonetehostein. Toisena tuottajana hääräillyt Peter Jackson kuitenkin vakuutti Spielbergin tekemään animaation.
Kuvaukset käynnistyivät lopulta vuonna 2009, tekniikka oli sama kuin Avatarissa, eli motion capture-tekniikka, jossa näyttelijöiden suoritukset kuvataan ensin erikoiskameroin ja siirretään tietokoneelle, jonka jälkeen tehdään vasta varsinainen animointi. Jacksonin Weta Digital-tehostefirma hoiti tuon puolen Uudessa-Seelannissa. Jälki on varsin hienoa, mutta todellinen henki on jäänyt puuttumaan. Hergé oli siis väärässä luottaessaan Spielbergin luovan kunnollisen Tintti-elokuvan. Ehkä 80-luvulla näyteltynä elokuvana se olisi onnistunutkin Spielbergiltä, mutta ainakin tämä osoittautui aika heikoksi yrityksesti. Ei tämä sinällään mikään paska elokuva ole, mutta todellinen mukaansatempaavuus tästä ainakin puuttui. Välillä oli toki huikeaa menoa, mutta se ei vielä riitä viemään katsojaa aidosti mukaan kuvattuun maailmaan. Eikä uskomaan hahmojen olevan oikeasti olemassa. Tintti oli hahmona tässä melko kuiva, välillä toki erinomaisesti luotu, mutta mielestäni Tintin seikkailut-animaatiosarjassa hahmo on kuvattu huomattavasti osuvammin. Sama ongelma on myös muissa ihmishahmoissa. Milou-koira oli oikeastaan ainut, joka todella toimi. Tosin ehkä se johtui myös siitä, että Milou oli hahmoista selkeästi viisain. Kaikku muut olivat melkoisen tyhmiä, Tintti mukaan lukien. Dupond ja Dupont olivat tietysti tarkoituksella tyhmiä, mutta miksi Tintistä oltiin tehty lähes yhtä tyhmä, täytyy ihmetellä? Sarjakuvien lukemisesta ja animaatiosarjan näkemisestä on tosin jo aikaa, joten ehkäpä Tintti ei ollut mikään älykkö niissäkään, en muista tarkkaan.
Steven Spielberg siirtyy jatko-osassa tuottajan pallille ja ohjaajaksi tulee Peter Jackson kunhan saa ensin valmiiksi The Hobbitin. Kuinka Jackson suoriutuu tehtävästä jää nähtäväksi, mutta nyt kun tässä nähtiin mitä voidaan saada aikaiseksi, niin ehkäpä taso nousee jatko-osassa. Peter Jackson on suuri Tintti-fani ja haluaa varmasti tehdä parhaan mahdollisen Tintti-elokuvan. Mielellään sellaisen kyllä katselisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti