maanantai 13. helmikuuta 2012

Martha Marcy May Marlene


Martha Marcy May Marlene (2011)
Ohjaus: Sean Durkin
Käsikirjoitus: Sean Durkin
Näyttelijät: Elizabeth Olsen, Sarah Paulson, John Hawkes, Hugh Dancy, Brady Corbet, Christopher Abbott, Louisa Krause, Julia Garner
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 55
Pisteet: ****½
Upeasti kuvattu draama hippikultissa eläneestä tytöstä.
Martha (Elizabeth Olsen) karkaa Cattskilvuorilla sijaitsevasta hippikultista siskonsa Lucyn (Sarah Paulson) luokse, jota ei ole nähnyt kahteen vuoteen. Lucy asustelee miehensä Tedin (Hugh Dancy) kanssa ylellisessä järvenrantatalossa, jossa Martha tuntee olonsa varsin vieraaksi, koska on tottunut jakamaan huoneensa useiden ikäistensä tyttöjen kanssa ja osallistumaan kotiaskareisiin. Martha alkaa pikkuhiljaa sopeutua uuteen tilanteeseen, muttei voi unohtaa kokemuksiaan hippikultissa, jota johti Patrick-niminen (John Hawkes) mies, joka osasi käyttää hyväkseen Marthaa niin henkisesti kuin fyysisestikin. Patrick antoi kaikille kultin jäsenille uuden nimen, Marthaa kutsuttiin Marcy Mayksi. Muistot kipeistä tapahtumista saavat Marthan kuvittelemaan kultin olevan hänen jäljillään ja tulossa hakemaan häntä.
Huikea ensiohjaus Sean Durkinilta, joka on myös käsikirjoittanut elokuvan. Hirveän selkeää juonta elokuvasta ei löydy, mutta tapahtumia ei voinut olla seuraamatta kiinnostuneesti. Charles Manson-tyylisen hippikultin arkea kuvataan erittäin kipeästi. Jäseniksi otetaan lähinnä vain tyttöjä, suurin osa pojista on Patrickin jälkeläisiä. Kaikki jaetaan, alastomuus on luonnollista ja seksiä voidaan harrastaa kimpassa. Martha ei pysty unohtamaan näitä asioita edes siskonsa luokse saapuessaan ja esimerkiksi hyppääkin sen kummempia miettimättä alasti uimaan keskellä päivää. Mary-Kate ja Ashley Olsenin pikkusisko Elizabeth Olsen osoittaa olevansa näyttelijänä aivan eri luokkaa kuin isosiskonsa. Voi vain ihmetellä miksei Elizabeth saanut Oscar-ehdokkuutta roolistaan? Sarah Paulson ja Hugh Dancy ovat rooleissaan oikein hyviä myös, mutta Elizabeth Olsenin lisäksi todellisen huippuroolin tekee myös John Hawkes kulttijohtajana. Brady Corbet, Christopher Abbot, Louisa Krause ja Julia Garner vetäisevät myös vakuuttavat roolisuoritukset.
Elokuvassa ei tapahdu hirveästi mitään, mutta tunnelma on siltikin erittäin hyytävä, etenkin lopussa kun selviää mitä on tapahtunut. Martha Marcy May Marlene on katsomisen arvoinen jo pelkstään Jody Lee Lipesin kuvauksen ansiosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti