torstai 16. helmikuuta 2012

Woody Allen: A Documentary


Woody Allen: A Documentary (2011)
Ohjaus: Robert B. Weide
Haastateltavat: Woody Allen, Letty Aronson, Diane Keaton, Dianne Wiest, Mariel Hemingway, Dick Cavett, Martin Scorsese, Scarlett Johansson, Josh Brolin, Naomi Watts, Mira Sorvino, Owen Wilson, Chris Rock, Penélope Cruz, John Cusack, Larry David, Leonard Maltin
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 58
Pisteet: ****
Hyvä dokumentti Woody Allenista.
American Masters-dokumenttisarjaa varten tehty kaksiosainen dokumentti kertoo Woody Allenista, joka aloitti kirjoittajana, ryhtyi koomikoksi, siirtyi näyttelijäksi ja lopulta on tullut parhaiten tunnetuksi romanttisten draamakomedioiden ohjaajana. Tunnetuimpina elokuvina mm. Annie Hall, Manhattan, Hannah and Her Sisters, Radio Days, Bullets Over Broadway, Match Point, Vicky Christina Barcelona ja Midnight in Paris. Tässä Robert B. Weiden ohjaamassa dokumentissa käydään kivasti läpi Woodyn elämää syntymästä aivan viime vuoteen asti, jolloin tämä dokumentti valmistui. Sen lisäksi että tässä haastatellaan Woodya, tässä myös seurataan kun hän kiertää vanhoja asuinseutujaan New Yorkissa ja kertoilee samalla muistojaan niistä. Miehen uraa käydään myös lävitse haastattelemalla sisko Letty Aronsonia, joka on Woodyn pitkäaikainen tuottaja sekä tietysti lukuisia Woodyn elokuvien näyttelijöitä. Ääneen pääsevät myös muutamat miehen uraa seuranneet tunnetut elokuvamaailman ihmiset, kuten filmikriitikko ja elokuvahistorioitsija Leonard Maltin, ohjaaja Martin Scorsese ja koomikkonäyttelijä Chris Rock.
Woodyn uraa käydään melkoisen yksityiskohtaisesti läpi, mikä on mahdollista kun kaksiosaisella dokumentilla on yhteiskestoa 192 minuuttia. Ensimmäisessä osassa keskitytään Woodyn lapsuuteen ja uraan noin 80-luvulle asti. Toisessa osassa taas keskitytään uraan 80-luvulta nykypäivään. Aivan kaikkia elokuvia ei noteerattu mitenkään, sillä onhan Woody ohjannut yli neljäkymmentä elokuvaa ohjaajauransa aikana ja näytellyt lähes yhtä monessa, joten kaikki eivät olisi millään tähän mahtuneetkaan. Lähinnä keskitytään keskeisimpiin teoksiin ja tietysti myös kaupallisesti muutamiin heikoimpiin. Dokumentista käy hyvin ilmi ettei Woody itse välitä laisinkaan kritiikistä, hän ei lue arvosteluja eikä seuraa miten hyvin hänen elokuvansa menestyvät. Midnight in Paris on tähän mennessä Woodyn parhaiten kaupallisesti menestynyt elokuva. Kun Woodyn elokuvat saavat ensi-iltansa, keskittyy mies itse jo seuraavan elokuvansa tekemiseen. Vuosittain häneltä tuleekin vähintään yksi elokuva ensi-iltaan, muutaman kerran kaksikin. Tässä dokumentissa mies kertoo myös työskentelytavoistaan. Hänellä on yhä käytössä sama vanha kirjoituskone, jolla hän on kirjoittanut jokaisen elokuvansa käsikirjoitukset. Näyttelijöitä ohjatessaan Woody antaa melkoisen vähän ohjeita näyttelijöille, harjoituksia hän ei juurikaan välitä pitää ennen kuvauksia.
En voi sanoa olevani mikään Woody Allen-fani, en hirveästi miehen huumorista pidä, tosin en ole hirveästi Woodyn elokuvia kyllä nähnytkään. Tämän dokumentin katsomisen jälkeen tekee kyllä mieli katsella muutamia keskeisiä teoksia, kuten Annie Hall, Manhattan, Hannah and Her Sisters ja tietysti uusin Midnight in Paris. Match Pointin ja Vicky Christina Barcelonan olen sentään jo nähnyt. Vaikkei Woody Allenin elokuvista olisi kiinnostunutkaan niin tästä dokumentista sai irti aika paljon asioita, ainakin jos elokuvien tekeminen kiinnostaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti