torstai 30. elokuuta 2012

The Expendables 2


The Expendables 2 (2012)
Ohjaus: Simon West
Käsikirjoitus: Sylvester Stallone, Richard Wenk
Näyttelijät: Sylvester Stallone, Jason Statham, Nan Yu, Dolph Lundgren, Terry Crews, Randy Couture, Jean-Claude Van Damme, Scott Adkins, Liam Hemsworth, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, Chuck Norris, Jet Li, Charisma Carpenter, Amanda Ooms
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 221
Pisteet: ***½
Kelpo toimintaviihdettä ykkösosan tapaan.
Barney Rossin (Sylvester Stallone) johtama Expendables-palkkasotilasryhmä, johon kuuluvat myös veitsien kanssa taitava Lee Christmas (Jason Statham), itämaiset taistelulajit hallitseva Yin Yang (Jet Li), tuhoamisesta vastaava Toll Road (Randy Couture), isoja aseita rakastava Hale Ceasar (Terry Crews), epävakaa Gunnar Jensen (Dolph Lundgren) sekä uusimpana tulokkaana tarkka-ampuja Billy the Kid (Liam Hemsworth), ovat suorittamassa pelastustehtävää Nepalissa. Kotiin palattuaan Barney saa odottamattoman vieraan, CIA:n operaatiojohtaja herra Churchin (Bruce Willis), joka pakottaa hänet ottamaan vastaan tehtävän. Tarkoituksena on hakea Albaniassa maahan syöksyneestä lentokoneesta jotakin Churchille kuuluvaa ja mukaan lähtee myös Churchille hommia tekevä tietokonetaitaja Maggie (Yu Nan). Tehtävä menee kuitenkin pieleen kun paikalle ilmaantuu myös Jean Vilainin (Jean-Claude Van Damme) johtamat rikolliset, jotka tappavat yhden Expendables-ryhmän jäsenistä, joten ryhmän on kostettava verisesti.
Ensimmäinen osa oli kohtuu toimiva toimintarymistely ja tässä jatketaan aika samalla tasolla. Hivenen ykkösosaa parempi tämä kokonaisuutena oli, mutta edelleenkin kaukana Stallonen ja kumppaneitten parhaimpien elokuvien tasosta. Parannusta oli etenkin pahisosastolla, Jean-Claude Van Damme ja Scott Adkins tekivät kelpo roolit. Tekijöiden asenteesta kertoo oleellisen se, että Van Dammen esittämän pääpahiksen nimi oli Jean Vilain, siis Villain (pahis) jos tyhmä ei jo tajunnut. Mistään vakavasti otettavasta elokuvasta ei ole siis kyse ja sillä asenteella näitä kannattaa myös katsella. Leikkimielinen asenne paistoi myös näyttelijöiden naamoista ja vitseistä. Ilmeisesti Jet Li sai menosta jo aika pitkälti tarpeekseen ykkösosassa, sillä tässä miestä nähtiin melkoisen vähän. Mukaan oltiinkin tuotu toinen kiinalaisnäyttelijä, Maggieta esittänyt Yu Nan, jonka aiempia elokuvia en ole nähnyt laisinkaan. Vuonna 2007 hän näytteli Dolph Lundgrenin kanssa elokuvassa Diamond Dogs, joten ilmeisesti Lundgren on suositellut häntä rooliin. Hyvä valinta kyllä mielestäni, toi mukavasti lisäenergiaa moniin kohtauksiin.
Elokuvan suunnittelu aloitettiin jo ennen kuin ensimmäinen osa oli valmistunut. Stallone keksi juonikuvion, mutta päätti pysytellä jatko-osassa vain näyttelijänä ja jättää käsikirjoittamisen ja ohjaamisen muille. Tosin lopulta Stallone oli osallisena myös käsikirjoittamisessa Richard Wenkin kanssa. Ohjaajaksi palkattiin Con Air – Lento vapauteen ja Lara Croft: Tom Raider elokuvat ohjannut Simon West. 100 miljoonaa dollaria maksaneen elokuvan kuvaukset käynnistyivät syksyllä 2011 Bulgariassa, jossa suurin osa kuvauksista tehtiin. Erästä vaarallista räjähdyskohtausta kuvattaessa jokin meni pahasti pieleen ja yksi kiinalainen stuntmies sai surmansa ja toinen loukkaantui vakavasti. Räjähdys näkyy ilmeisesti elokuvan alkupuolella. Kuvauksia tehtiin myös Hongkongissa ja New Orleansissa. Päätökseen kuvaukset saatiin joulukuussa 2011 ja jälkituotanto alkoi vuoden 2012 alussa. Ensi-iltansa elokuva sai 16. elokuuta, Suomessa 17. elokuuta.
Yhdysvalloissa elokuva nousi katsotuimmaksi elokuvaksi, mutta kassatulot jäivät silti melko vähäisiksi. Nyt kun ensi-illasta on jo parisen viikkoa, on elokuva kerännyt kassatuloja maailmanlaajuisesti 121 miljoonaa dollaria, mistä on vielä matkaa ykkösosan 247 miljoonan dollarin kokonaistuloihin. Aika lähelle tai jopa edelle saatetaan kuitenkin päästä, mutta miksikään rahasammoksi tästä ei näytä olevan. Kolmas osa on jo kuitenkin varmistunut, siihen kaavaillaan rooleihin mm. Clint Eastwoodia, Harrison Fordia, Steven Seagalia, Wesley Snipeasia sekä Nicolas Cagea, mutta ketään heistä ei ole vielä varmistettu rooleihin. Eastwoodin ja Fordin mukanaoloon en kyllä jaksa uskoa. Ykkösosassa nähty Mickey Rourke on ilmeisesti tulossa ainakin takaisin, Jet Lin mukanaolo riippuu luultavasti siitä saako hän tarpeeksi paljon ruutuaikaa vai jääkö seinäruusuksi Crewsin ja Couturen kanssa. Jackie Chania kysyttiin jo tähän kakkososaan mutta kiireet Chinese Zodiac elokuvan parissa estivät mukanaolon, joten kolmososassa mies saatetaan hyvinkin nähdä jos rooli vaan saadaan Jackielle mielekkääksi. Pitkäänhän Stallone ja Chan ovat yhteistä elokuvaa jo suunnitelleetkin, mutta samaan ruutuun he eivät ole mahtuneet muuta kuin An Alan Smithee Film: Burn Hollywood Burn komediassa, jossa molemmilla oli cameoroolit. Mikäli jatko-osia tehdään vielä kolmososan jälkeen, niin jossain vaiheessa uskoisin Chanin olevan mukana jos ei vielä kolmososassa näyttäydy.
Palataanpas vielä kuitenkin tähän kakkososaan. Menohan oli välillä melkoista tykitystä. Heti alkukohtauksessa pistettiin porukkaa kylmäksi miltei enemmän kuin ykkösosassa. Päät vaan räjähtelivät. Alunperinhän ikärajan kerrottiin olevan PG-13 ja fanit nostivat tästä tietysti kovan äläkän. Lopulta ikärajaksi tulikin Yhdysvalloissa R, Suomessa 16, eli liekö vain haettu ilmaista mainostusta elokuvalle koko PG-13-puheilla. Kuvaus ja leikkaus olivat kuitenkin valitettavasti liian nopeaa nykytyyliin, joten näistä verikekkereistä ei päässyt kunnolla nauttimaan. Mukana olivat jälleen myös Bruce Willis ja Arnold Schwarzenegger, joiden rooleja oltiin hieman isonnettu, mutta edelleenkin niitä voi pitää lähinnä camerooleina. Arskan suusta pääsi useaankin kertaan I'll be back-lausahdus. Dolph Lundgren oli päässyt pahismaisesta roolista kokonaan hyvikseksi ja vetäisikin oikein mainion roolisuorituksen kuorsaavana ruottalaisena. Chuck Norris käväisi myös kertomassa Chuck Norris-vitsin ja ampumassa porukkaa. Miestä ei omien sanojensa mukaan kolmososassa tulla enää näkemään. Puhetta on ollut myös naistoimintatähtien omasta Expendables-elokuvasta, jossa nähtäisiin esim. Sigourney Weaver, Linda Hamilton, Carrie-Anne Moss, Cynthia Rothrock, Michelle Rodriguez ja Gina Carano. Kyllähän sellaisenkin ihan mieluusti katsoisi, mutta mukaan pitäisi saada Michelle Yeoh, Moon Lee, Cheng Pei-Pei, Kara Hui tai Yukari Oshima jos oikeasti kovia naistoimintatähtiä mukaan halutaan. Mutta nähtäväksi jää saadaanko sellaista koskaan edes tuotantoon asti. Näitä äijien Expendables-elokuvia on tulossa siis vielä ainakin yksi, jonka kuvaukset saattavat alkaa jo melkoisen pian.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti