keskiviikko 8. elokuuta 2012

Diktaattori


The Dictator (Diktaattori) (Unrated-versio) (2012)
Ohjaus: Larry Charles
Käsikirjoitus: Sacha Baron Cohen, Alec Berg,David Mandel, Jeff Schaffer
Näyttelijät: Sacha Baron Cohen, Anna Faris, Ben Kingsley, Jason Mantzoukas, John C. Reilly, Bobby Lee, Megan Fox, Edward Norton
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 201
Pisteet:
Wadiyan tasavaltaa Lähi-idässä diktaattorimaisesti hallitseva kenraaliamiraali Aladeen (Sacha Baron Cohen) saapuu New Yorkiin YK:n turvallisuusneuvoston kuultavaksi syytettynä ydinaseiden kehittelystä. Aladeen setä Tamir (Ben Kingsley) haluaa vallan itselleen joten hän kidnappauttaa Aladeen ja vaihtaa tilalle koulutetun kaksoisolennon. Aladeen pääsee kuitenkin pakoon, tosin ilman tunnistettavaa partaansa, joten kukaan ei usko hänen olevan Adaleen. Hän tapaa aktivisti Zoeyn (Anna Faris), joka tarjoaa hänelle töitä elintarvikepuodistaan ja sattumoisin inhoaa diktaattori Aladeetä muttei tunnista häntä ilman partaa diktaattorimaisesta käytöksestä huolimatta. Aladee tapaa New Yorkissa myös Nadalin (Jason Mantzoukus), joka oli aiemmin hänen ydinaseohjelmansa johtaja. Nadalin avustamana Aladeen aikoo päästä takaisin kaksoisolentonsa tilalle ja estää setänsä Tamirin aikeet tuoda demokratia Wadiyanin tasavaltaan ja rikastua sen avulla. Aladeen on viimeinen todellinen diktaattori eikä aio luopua vallastaan, tosin rakastuminen Zoeyyn saattaa muuttaa hänen mielensä.
Tylsän laimea komedia Sacha Baron Cohenilta, joka tunnetaan parhaiten Borat ja Bruno-elokuvistaan. Tässä miehen vitsit eivät naurattaneet juuri laisinkaan ja juonikuviokin oli nolostuttavan kliseinen. Alunperin tarkoituksena oli tehdä hieman samanlainen mokumentin kaltainen elokuva kuin Borat ja Bruno, mutta kun oikeiden poliitikkojen kanssa tehdyt haastattelukuvaukset eivät sujuneet odotetusti, päättivät tekijät tehdä perinteisen juonikuvion mukaisen komediaelokuvan. Ohjaajana oli jälleen Boratin ja Brunon ohjannut Larry Charles, joka tunnetaan myös Seinfeld ja Hulluna sinuun tv-sarjojen yhtenä käsikirjoittaja ja tuottajana.
Elokuvaan valittu ajankohtainen aihe, eli diktaattorit ja heidän alasajot valtioiden johdosta on toki mielenkiintoinen, mutta kun aiheesta ei saada pieruvitsejä enempää irti niin olisi kannattanut unohtaa koko juttua ja keksiä jotain ihan muuta. Yksi oikeasti hyvä dialogipätkä elokuvaan oli kuitenkin onneksi eksynyt: Why are you guys so anti-dictators? Imagine if America was a dictatorship. You could let 1% of the people have all the nation's wealth. You could help your rich friends get richer by cutting their taxes. And bailing them out when they gamble and lose. You could ignore the needs of the poor for health care and education. Your media would appear free, but would secretly be controlled by one person and his family. You could wiretap phones. You could torture foreign prisoners. You could have rigged elections. You could lie about why you go to war. You could fill your prisons with one particular racial group, and no one would complain. You could use the media to scare the people into supporting policies that are against their races.
Sacha Baron Cohen nähdään seuraavaksi Tom Hooperin ohjaamassa Les Misérables musikaalidraamassa Anne Hathawayn, Amanda Seyfriedin, Hugh Jackmanin ja Russel Crowen kanssa. Minkä aiheen hän valitsee seuraavan komediansa aiheeksi jää nähtäväksi, mutta jotain todella erilaista pitäisi kyllä seuraavaksi keksiä ja jättää tälläisten kliseisten juonikuvioiden tekeminen suosiolla muille koomikoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti