perjantai 10. elokuuta 2012

Firefox


Firefox (Firefox – tulikettu) (1982)
Ohjaus: Clint Eastwood
Käsikirjoitus: Alex Lasker, Wendell Wellman
Näyttelijät: Clint Eastwood, Kenneth Jones, David Huffman, Warren Clarke, Ronald Lacey, Kenneth Colley, Klaus Löwitsch, Nigel Hawthorne, Stefan Schnabel, Thomas Hill
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 203
Pisteet: **
Vietnamin sodassa traumatisoitunut entinen hävittäjäpilotti Mitchell Gant (Clint Eastwood) piileskelee Amerikan syrjäseudulla haluten olla yksin. Venäläiset ovat kuitenkin rakentaneet tutkissa näkymättömän huippunopean MiG-31-hävittäjän, koodinimeltään Firefoxin, jonka Yhdysvallan armeija haluaa varastaa omakseen. Gant on traumoistaan huolimatta paras mies tehtävään sillä mies osaa puhua venäjää ja on saman kokoinen kuin hävittäjää lentävä venäläispilotti. Ensin on kuitenkin päästävä Venäjälle naamioituneena huumesalakuljettajaksi ja sitten vielä päästävä juutalaisten ja lentokoneen suunnitelleiden tiedemiesten avustuksella lentotukikohtaan, jossa hävittäjää pidetään tarkasti vartioituna. Lopullinen taistelu huippunopeilla hävittäjillä käydään napajäätikön yllä.
Aikamoisen heikko toimintatrilleri Clint Eastwoodilta. Craig Thomasin vuonna 1977 julkaistuun Firefox-kirjaan pohjautuva elokuva on liian tylsä ja tehosteet ovat paikoin nolostuttavan huonoja. Vuonna 1982 valmstunut elokuva maksoi aikoinaan peräti parikymmentä miljoonaa dollaria, mutta tehosteissa tuo summa ei juurikaan näy. Räjähtävät pienoismallit ja sinistä taustaa vasten kuvatut hävittäjäkohtaukset etenkin kusivat toteutukseltaan. Muutoinkin tunnelmassa tuntui olevan jokin pielessä eikä Clint Eastwoodin ärjynaamakaan jaksanut tässä oikein pitää katsojaa otteessaan. Juonessa olisi kyllä ollut ihan tarpeeksi koukuttavuutta, mutta meininki oli vain liian tylsää seurattavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti