keskiviikko 1. elokuuta 2012

Blu-ray: Tango & Cash


Tango & Cash (1989)
Ohjaus: Andrey Konchalovskiy, (Albert Magnoli)
Käsikirjoitus: Randy Feldman
Näyttelijät: Sylvester Stallone, Kurt Russel, Teri Hatcher, Jack Palance, Brion James, James Hong, Marc Alaimo, Philip Tan, Michael J. Pollard, Robert Z'Dar, Geoffrey Lewis, Lewis Arquette, Edward Bunker, Michael Jeter, Clint Howard
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 196
Blu-ray-tiedot:
Julkaisija: Warner Home Video
Julkaisumaa: Suomi
Alue: B
Levyjä: 1
Kesto: 103 min
Kuva: 1080p Full HD 24fps, 16x9 2.40:1 anamorfinen
Ääni: Dolby TrueHD 5.1, Dolby Digital 5.1, Dolby Digital 2.0 stereo
Kielet: Englanti, Ranska, Saksa, Italia, Espanja
Tekstitykset: Suomi, Tanska, Ruotsi, Saksa, Ranska, Puola, Portugali, Venäjä, Espanja
Extrat: Traileri
Pisteet:
Elokuva: ***½
Kuva: ****
Ääni: ****
Extrat: *
Viihdyttävää kasaritoimintaa.
Ray Tango (Sylvester Stallone) ja Gabriel Cash (Kurt Russel) ovat kaupungin kovimmat kytät. Toisiaan he eivät voi kuitenkaan sietää ja he kilpailevatkin alituiseen siitä kumpi pistää enemmän rikollisia telkien taakse ja nappaa samalla huumeita ja laittomia aseita pois katukaupasta. Rikollispomo Yves Perret (Jack Palance) saa tilanteesta vihdoin tarpeekseen ja lavastaa heidät FBI-agentin murhaajiksi, josta kaksikko tuomitaan yli vuodeksi vankeuteen niukemmin vartioituun työlaitokseen. Perret junailee heidät kuitenkin korruptoituneeseen ja tiukasti vartioituun vankilaan, jossa useimmat vangit ovat heidän kiinniottamiaan ja pistävät mieluusti kaksikon kylmäksi. Tangon ja Cashin onkin yhdistettävä voimansa, paettava vankilasta, selvitettävä heidät sinne toimittaneet henkilöllisyys ja puhdistettava maineensa. Kunhan läpänheitoltaan ehtivät.
Ei missään nimessä Sylvester Stallonen tai Kurt Russelin parhaimpia elokuvia, muttei toisaalta läheskään heikoimmastakaan päästä. Sellaista kelpo viihdettä, jonka aikana saa mukavasti aivot nollattua. Valmistuttuaan elokuva haukuttiin melkoisen lyttyyn, mutta myöhemmin se on saanut pienoista kulttimainetta toimintafanien keskuudessa. Kuvausvaihe oli kuitenkin melkoisen ongelmallinen. Alunperin Cashin rooliin palkattu Patrick Swayze häipyikin tekemään Road House – kuuma kapakka-elokuvaa ja tilalle tuli siis Kurt Russel. Randy Feldmanin käsikirjoitus ei ollut kuvausten alkaessa edes kokonaan valmis ja kesken kuvausten Sylvester Stallone kirjoitti sitä vielä uusiksi. Hän muutti mm. Brion Jamesin esittämän Requin-hahmon osuutta isommaksi koska piti miehen näyttelytyylistä. Muutoinkin Stallonella oli paljon valtaa elokuvan suhteen, hän antoi jopa potkut kuvauksesta alunperin vastanneelle Barry Sonnenfeldille, jonka tilalle istahti Donald E. Thorin. Isompia ongelmia oli kuitenkin ohjauksen ja leikkauksen suhteen, sillä elokuvan tuottanut Jon Peters antoi potkut ohjaajana häärineelle Andrey Konchalovskiylle jonka korvasi Albert Magnolilla, joka ei kuitenkaan saanut nimeään elokuvan krediitteihin. Tämä tapahtui kuvausten ollessa miltei jo valmiit. Elokuvan budjettikin meni yli 20 miljoonalla dollarilla. Editointia parantelemaan kutsuttiin Stuart Baird, joka korjailee työkseen heikoilta näyttäviä elokuvia parempaan kuntoon ja on editoinut mm. elokuvat Superman, Tappavan ase, Demoliton Man ja Skyfall. Stuart palkkasi tässä varsinaiseksi editoijaksi Hubert C. La Bouillerien. Ja kyllähän nämä useat ongelmat kieltämättä elokuvasta monella tapaa näkyvät.
Parhaiten toimi Stallonen ja Russelin läpänheitot ja ylipäätään rento tunnelma. Juoni oli melkoisen olematon eikä toimintakaan mitään kovin erikoista ollut, mutta siitä huolimatta meno oli ihan nautittavaa. Vitsit olivat melkoisen paskoja, kuten kuuluikin olla. Stallonen ja Russelin paljaita perseitä näytettiin naiskatsojille ja miksipä ei myös miehillekin. Saippua piti tietysti nostaa vankilan suihkukohtauksessa lattialta. Paljaita tissejäkin tarjoiltiin pariinkin otteeseen, joten silläkin saralla löytyi jotain katsottavaa. Russel pukeutui eräässä kohtauksessa naiseksi eikä tuntunut häpeilevän moista laisinkaan. Ja mitäpä suotta häpeilemäänkään. Stallonen siskoa esittänyt Teri Hatcher näytti tässä vielä samalta kuin Ihmemies MacGyver-tv-sarjassa ja äänikin oli lähes yhtä kimakka. Jack Palance vetäisi samana vuonna paljon paremman pahisroolin Tim Burtonin ohjaamassa Batmanissa. Pahisroolissa nähtiin myös Maniac Cop-elokuvista parhaiten tunnettu Robert Z'Dar, jonka leuan muotoa ei voi olla huomaamatta. Stallone matki Jackie Chanin Police Storya alun kohtauksessa pysäyttäessään pahisten kuljettaman rekan.Verta roiskui kohtuu kivasti, mutta huomattavasti rajumpaa menoa olisi kyllä siltä saralta kaivannut. Suositeltavaa katsottavaa kuitenkin.
Warnerin Suomessakin julkaisema blu-ray on laadultaan varsin erinomainen, etenkin kuvan- ja äänenlaaduiltaan. Rakeisuutta kuvassa oli jonkin verran, kuten kuuluukin olla, roskia en huomannut yhtään. Mistään ihan terävimmästä päästä kuva ei ole, mutta ihan tarpeeksi terävä 80-luvun lopulla tehdyksi elokuvaksi kuitenkin. Äänet kuulostivat myös mainioilta. Dolby Digitalin lisäksi valittavana oli myös Dolby TrueHD-ääniraita. Tekstityksessä olisi pitänyt tehdä muutamia korjauksia, mutta melkoisen pieniä juttuja kyllä lopulta olivat. Extroina löytyi vain traileri, mutta eipä aiemmissa dvd-julkaisuissakaan sen enempiä ollut, joten sen osalta on turha etsiä parempaa julkaisua. Toki olisi kiva jos mukana olisi ollut myös jotain making ofia tai edes kommenttiraitaa, mutta kyllähän tämä näinkin toimi vallan hyvin. Suositeltavaa hankittavaa blu-rayna mikäli Sylvester Stallonen ja Kurt Russelin elokuvat kiinnostavat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti