maanantai 6. elokuuta 2012

Nälkäpeli


The Hunger Games (Nälkäpeli) (2012)
Ohjaus: Gary Ross
Käsikirjoitus: Gary Ross, Suzanne Collins, Billy Ray
Näyttelijät: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Elizabeth Banks,Wes Bentley, Stanley Tucci, Lenny Kravitz, Donald Sutherland, Amandla Stenberg, Alexander Ludvig, Isabella Fuhrman, Willow Shields, Paula Malcomson, Toby Jones
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 200
Pisteet: ***½
Pohjois-Amerikka tuhoutui suurilta osin luonnonkatastrofien, kuivuuden, myrskyjen, tulipalojen ja tulvien seurauksena. Raunioista syntyi uusi maa nimeltä Panem, joka muodostuu varakkaasta pääkaupunki Capitolista sekä kolmestatoista köyhemmästä vyöhykkeestä. Vyöhykkeet nousivat kapinaan Capitolia vastaan, josta rangaistuksena kolmastoista vyöhyke tuhottiin ja kehitettiin jokaisena vuotena käytävä peli nimeltä Nälkäpeli. Jäljelle jääneistä kahdestatoista vyöhykkeestä valitaan joka vuosi kaksi tribuuttia, tyttö ja poika, jotka osallistuvat peliin ja taistelevat muiden tribuuttien kanssa niin kauan kunnes jäljellä on enää yksi, jota juhlitaan voittajana.
16-vuotias Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) asuu äitinsä (Paula Malcomson) ja pikkusiskonsa Primrosen (Willow Shields) kanssa vyöhyke kahdessatoista, jonka asukkaat ovat enimmäkseen mainareita. Kun Primrose valitaan tribuutiksi, ilmoittautuu Katniss hänen tilalleen vapaaehtoiseksi. Toinen vyöhykkeestä valittu tribuutti on leipurin poika Peeta Mellark (Josh Hutcherson), joka on ihastunut Katnissiin. He matkaavat pääkaupunki Capitoliin, jossa saavat viimehetken koulutusta tulevaa peliä varten. Heidän mentorinsa on pelin vuosia sitten voittanut Haymitch Abernathy (Woody Harrelson), joka alkoholiongelmastaan huolimatta antaa heille ihan hyviä neuvojakin. Mikään ei voi kuitenkaan valmistaa heitä todellista peliä varten, joka käydään varta vasten luodulla metsäkentällä, jossa täytyy muiden tribuuttien lisäksi varoa myös tulipaloja ja metsän eläimiä. Metsästystä jo vuosia jousella harrastanut Katniss aikoo kuitenkin pysyä hengissä ja herättää ihmiset tajuamaan pelin järjettömyyden.
Suzanne Collinsin suositusta Nälkäpeli-kirjasta alettiin suunnitella elokuvaa vuonna 2009. Suzanne kirjoitti käsikirjoituksen yhdessä Billy Rayn ja Gary Rossin kanssa ja Gary myös ohjasi elokuvan. Kuvaukset aloitettiin keväällä 2011 ja saatiin valmiiksi saman vuoden syksyllä. Suurin osa kuvauksista tehtiin Pohjois-Carolinassa. Rahaa elokuvan tekemiseen kului 78 miljoonaa dollaria, mikä on melko pieni summa näinkin massiiviselle tuotannolle. Toisaalta kun on kyse elokuvasarjan ensimmäisestä osasta, eikä menestyksestä ole varmuutta, on budjetti varsin iso. Päärooliin valittiin Winter's Bonessa vakuuttavan roolisuorituksen tehnyt Jennifer Lawrence, joka näytteli myös X-Men: First Classissa ennen kuin päätyi Katnissin rooliin. Matka maan keskipisteeseen, Matka 2: Salainen saari ja Silta salaiseen maahan elokuvissa aiemmin näytellyt Josh Hutcherson valittiin Peetan rooliin. Katnissin läheistä ystävää Gale Hawthornea puolestaan esittää pian The Expendables 2:ssakin nähtävä Liam Hemsworth, jonka tunnetumpi isoveli Chris Hemsworth esittää Thoria Marvelin supersankarielokuvissa. Muista näyttelijöistä tunnetuimpia ovat juopottelevaa Haymitchiä esittävä Woody Harrelson, varsin erikoisesti tässä meikattu ja pukeutunut Elizabeth Banks tribuutteja valitsevan Affie Trinketin roolissa, muusikkona paremmin tunnettu Lenny Kravitz stylisti Cinnan roolissa, jo 60-luvulla näyttelijäuransa aloittanut Donald Sutherland presidentti Snowin roolissa, Stanley Tucci Nälkäpeli-juontaja Ceasar Flickermanin roolissa, Toby Jones Nälkäpeli-juontaja Cladius Templesmithin roolissa sekä American Beautysta ehkäpä parhaiten muistettava Wes Bentley Nälkäpelisuunnittelija Seneca Cranen roolissa. Pääosin ihan osuvia näyttelijävalintoja mielestäni.
Nälkäpeli esitettiin ensimmäisen kerran yleisölle 12. maaliskuuta 2012, mutta varsinainen ensi-ilta oli 21. maaliskuuta. Suomessa elokuva saapui teattereihin 23. maaliskuuta, kuten myös monissa muissa maissa ympäri maailmaa. Menestys oli heti valtaisa. Yhdysvalloissa elokuva keräsi kassatuloja 406 miljoonaa dollaria ja maailmanlaajuisesti 683 miljoonaa dollaria. Esitysajankohtaan nähden tulos on erittäin kova ja Nälkäpeli olikin hetken vuoden 2012 menestynein elokuva, kunnes The Avengers rynni sen ohitse keräämällä kassatuloja maailmanlaajuisesti miltei 1,5 miljardia dollaria. Myös Ice Age 4: Mannerten mullistus ja Yön Ritarin paluu ovat sittemmin menneet edelle. Menestyksen myötä varmistui myös jatko-osien kohtalo, sillä kirjalle on tehty myös kaksi jatko-osaa, Vihan liekit ja Matkijanärhi, joista ensinmainittu ollaan pian kuvaamassa elokuvaksi ja viimeisestä tehdään kaksiosainen elokuva, yhteensä elokuvia on tulossa siis neljä. Viimeinen osa saapuu teattereihin vuonna 2015, joten melko pitkä odotus Nälkäpeli-faneilla on vielä edessä ennen kuin elokuvasarja saadaan päätökseen.
Nälkäpeli on ihan hyvä elokuva, mutta pahiten siinä tökki heiluva kuvaus, hieman löysä editointi ja muutenkin yleinen tunnelma. Näyttelijät tekivät hyvät roolisuoritukset niissä puitteissa missä pystyivät, mutta ohjaaja Gary Ross ei ole heistä selvästikään aivan parasta saanut irti. Onkin hyvä että ohjaaja vaihtuu seuraavassa osassa. Rossin sijaan jatko-osan ohjaa Francis Lawrence, jonka aiempia ohjauksia ovat Constantine, I Am Legend sekä Vettä elefanteille. Melko kiireinen aikataulu Lawrencella on ohjauksen suhteen, sillä hänet valittiin ohjaajaksi toukokuun alussa ja kuvaukset tehdään tänä kesänä ja syksynä. Niitä ennen piti myös kirjoittaa käsikirjoitus uusiksi, joten melkoisen kiireiseltä kuulostaa. Toivottavasti ei näkyisi itse elokuvassa, sillä varsin mielenkiintoisia elokuvia näistä kirjoista saa näköjään tehtyä ja myös oikeasti hyviä jos vaan maltetaan tehdä rauhassa. Tämä Nälkäpeli tuntui jotenkin turhan kiireessä tehdyltä, mikä selittäisi myös heiluvan kuvauksen. Heiluvaa kuvaustahan käytetään monesti tyylikeinonakin, mutta tässä se tuntui enemmän kiireen seuraukselta.
Elokuvan toinen ongelma oli liian tuttu juonikuvio. Aiemminhan hieman vastaavanlainen juoni on nähty mm. elokuvissa Rollerball, The Running Man ja Battle Royale, joissa aihetta käsiteltiin jo paremmin. Etenkin Kinji Fukasakun ohjaama Battle Royale on niin loistava kuvaus lähitulevaisuudesta jossa kouluikäiset kurittomat lapset joutuvat taistelemaan toisiaan vastaan kunnes jälkellä on enää yksi hengissä säilynyt, joten tavallaan samanlaisen juonikuvion toistaminen on jo täysin turhaa jos siitä ei saa oikein mitään uutta irti. Fukasaku teki elokuvastaan myös huomattavasti raaemman, jolloin aihe tuntuu entistäkin järkyttävämmältä. Nälkäpeli puolestaan on sisällöltään melkoisen kiltti ja on kiellettykin Suomessa vain alle kaksitoistavuotiailta, eli sai Yhdysvalloissa PG-13-ikärajan. Kuolemat tapahtuvat pääasiassa kuvan ulkopuolella, mutta kyllä tässä hieman vertakin roiskui. Ihan pienille katsojille tämä ei ole suinkaan siis sovelias eli ikäraja on siis ihan kohdillaan.
Alkuperäiseen kirjaan olisi tarkoitus tutustua lähiaikoina ja veikkaankin että siinä juoni ja hahmot toimivat huomattavasti paremmin kuin tässä elokuvaversiossa. Heikkouksista huolimatta Nälkäpeli on kuitenkin ihan katsomisen arvoinen elokuva, jonka jatko-osat on myös katsottava kunhan valmistuvat. Ja onhan tämä huomattavasti järkevämpää katsottavaa nuorille kuin Twilight-elokuvat.


1 kommentti:

  1. Itse en pitänyt juuri Nälkäpelistä. Näin sen liian paljon nuorille suunnatuksi, enkä nähnyt oikein muille tarkoitettuja vivahteita. Tämä sama toistui kaikkien muiden ystävieni ja tuttavieni kohdalla. Tosin, monet nuoret tuttavani pitivät tästä, joten siihen väkeen tämä elokuva ainakin upposi.

    VastaaPoista