torstai 16. elokuuta 2012

The Cabin in the Woods


The Cabin in the Woods (2011)
Ohjaus: Drew Goddard
Käsikirjoitus: Joss Whedon, Drew Goddard
Näyttelijät: Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Anna Hutchison, Fran Kranz, Jesse Williams, Richard Jenkins, Bradley Whitford, Brian White, Amy Acker, Tim De Zarn
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 208
Pisteet: ****
Jos haluat parhaan elämyksen tästä elokuvasta kannattaa lopettaa tämän arvostelun lukeminen samantien ja katsoa elokuva ilman ennakkotietoa juonesta tai mistään muustakaan. Joten painuhan siitä muualle tai jatka lukemista omalla vastuullasi.
Collegessa opiskelevat Dana (Kristen Connolly), Jules (Anna Hutchison), Curt (Chris Hemsworth), Holden (Jesse Williams) ja Marty (Fran Kranz) lähtevät viettämään viikonloppua syrjäiselle metsämökille, jossa eivät toimi edes kännykät. Juhlimisen meininkiin pääsevät nuoret löytävät kellarista outoja esineitä ja onnistuvat herättämään niiden avulla metsässä olevat pahuuden voimat. Kaikki ei ole kuitenkaan ihan siltä mitä näyttää ja heidän onkin selvitettävä mökin salaisuus selvitäkseen hengissä yöstä.
The Cabin in the Woods kuvattiin vuonna 2009 ja sen oli määrä tulla alunperin teatterilevitykseen jo vuoden 2010 alussa. Elokuvan levitysoikeudet omistanut MGM-studio ajautui kuitenkin konkurssiin ja se vaikutti elokuvan levitykseen. Välillä ensi-iltaa siirrettiin vuodelle 2011 ja tarkoituksena oli jopa muuntaa elokuva 3D-muotoon, mutta siitä päätettiin onneksi luopua. Levitysoikeudet saatiin lopulta myytyä Lionsgatelle ja vuoden 2011 joulukuussa elokuva esitettiin ensimmäistä kertaa yleisölle Austinissa elokuvafestareilla, mutta varsinainen ensi-ilta oli vuoden 2012 alussa, mukaanlukien myös täällä Suomessa. 30 miljoonaa dollaria maksanut elokuva keräsi lopulta kassatuloja 66 miljoonaa dollaria maailmanlaajuisesti, eli oli melkoisen iso menestys. Eikä syyttä, sillä kyseessä on erittäin hyvä kauhuelokuva, joka pistää The Evil Deadin juonikuvion uusiksi sekoittamalla mukaan scifiä, zombeja, jättikäärmeitä, aaveita,noitia, klovneja, yksisarvisen, ihmissusia ja lukuisia muita elokuvista ja muualta tuttuja olentoja ja hirviöitä.
Käsikirjoituksesta vastasivat Buffy, vampyyrintappaja ja Angel -tv-sarjoja yhdessä kirjoittaneet Joss Whedon ja Drew Goddard, jotka olivat kyllästyneet tyhmiin kidutuskauhuelokuviin ja halusivat näyttää että kunnon kauhuakin osataan vielä tehdä. Drew, joka on kirjoittanut myös Cloverfield elokuvan ja Lost ja Alias -tv-sarjojen jaksoja, myös ohjasi elokuvan Joshin tyytyessä tuottamaan ja ohjaamaan kakkoskuvausryhmää. Lopputuloksena on syntynyt erittäin viihdyttävä elokuva, joka ei varsinaisesti pelota, ainakaan minua, mutta pitää kuitenkin kivasti otteessaan, etenkin lopussa. Kriitikotkin ovat ylistäneet elokuvaa melkoisen yksimielisesti, joten kyllähän tämä on selkeästi yksi vuoden 2012 parhaimmista elokuvista. Varsinkin kauhufaneja elokuva hellii oikein urakalla. Lopussa tarkkasilmäinen voi spottailla lempikauhuelokuviensa hirviöitä tai muita viittauksia niihin. Perusjuoni on tietysti kopioitu The Evil Deadistä ja sen jatko-osista. Ensimmäisestä osasta tulossa oleva uusintaversio tuntuukin melkoisen turhalta tämän nähtyään.
Näyttelijöistä mainitsemisen arvoisia ovat Kristen Connolly, Fran Kranz, Chris Hemsworth, Richard Jenkins, Bradley Whitford ja Amy Acker. Kristen ei ole jäänyt mieleen aiemmista sivurooleistaan muutamissa elokuvissa ja tv-sarjoissa, mutta tässä neitonen tekee erittäin hyvän roolisuorituksen ja toivottavasti saa tämän menestyksen myötä lisää isompia rooleja. Fran oli tuttu jo Whedonin Dollhouse -tv-sarjasta ja vakuutti kyllä jo siinä osaamisellaan. Tässä mies tuo hyvin koomisuutta mukaan kommenteillaan. Thoria Whedonin The Avengers elokuvassa esittävä Chris oli tässä yllättävänkin hyvä roolissaan pakollisena atleettikundina. Richard ja Bradley ovat tuttuja naamoja lukuisista elokuvista ja vetäisivät tässä hyvät sivuroolit nuorten touhuja seuraavina teknikkoina, jotka liittyivät keskeisesti mökin salaisuuteen. Amy on tuttu Whedonin aiemmista Angel ja Dollhouse -tv-sarjoista ja vetäisee tässä jälleen hyvän roolisuorituksen. Mukana on myös eräs nimekäs naisnäyttelijä, mutta jätetään hänen nimensä tässä kertomatta kun se spoilaa elokuvan loppua.
Erinomainen osoitus siitä että edelleen pystytään tekemään myös oikeasti omaperäisiä kauhuelokuvia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti