maanantai 6. elokuuta 2012

Battleship


Battleship (2012)
Ohjaus: Peter Berg
Käsikirjoitus: Erich Hoeber, Jon Hoeber
Näyttelijät: Taylor Kitsch, Alexander Skarsgård, Rihanna, Brooklyn Decker, Tadanobu Asano, Hamish Linklater, Liam Neeson, Peter MacNicol, John Tui, Jesse Plemons, Gregory D. Gadson, Jerry Ferrara, Adam Godley, Rico McClinton, Joji Yoshida
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 199
Pisteet: *
Battleshipin nähtyään jokainen avaruusolento tajuaa kiertää maapallon mahdollisimman kaukaa.
Eletään vuotta 2005 planeetta Maalla. Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto NASA löytää kaukaa avaruudesta maan kaltaisen planeetan, planeetta G:n jolla uskotaan olevan älyllistä elämää. Vuotta myöhemmin Havaijilla sijaitsevasta asemasta aletaan lähettää voimakasta signaalia maan kiertoradalla olevaan satelliittiin ja sen kautta kohti kaukaista planeettaa tarkoituksena yrittää ottaa yhteyttä sinne. Samaan aikaan Alex Hopper (Taylor Kitsch) juhlistaa synttäreitään isoveljensä, Yhdysvaltain laivastossa palvelevan Stone Hopperin (Alexander Skarsgård) kanssa baarissa ja yrittää illan päätteeksi tehdä vaikutuksen kauniiseen Samantha Shaneen (Brooklyn Decker) hankkimalla tälle syötäväksi kanaburriton, jonka saisi lähikaupasta. Sepä sattuu kuitenkin menemään kiinni, joten Alex murtautuu sinne ja joutuu tietysti poliisien kanssa vaikeuksiin. Stone pistää veljensä ruotuun pakottamalla hänet liittymään laivastoon.
Siirrytään vuoteen 2012, samaisella planeetta Maalla. Alex on kohonnut luutnantiksi ja Samanthasta on tullut hänen tyttöystävänsä. He suunnittelevat menevänsä naimisiin, mutta Alexin pitää vielä pyytää lupa Samanthan isältä Terrance Shanelta (Liam Neeson), joka on sattumoisin laivaston tiukkakäytöksinen amiraali. Luvan pyytäminen epäonnistuukin pahemman kerran kun Alex ajautuu tappeluun japanilaisen kapteeni Yugi Nagatan (Tadanobu Asano) kanssa, jota vastaan kilpailee ystävällismielisesti laivastojen välisessä RIMPAC-harjoituksessa Havaijin vesillä. Seurauksena Alex tullaan erottamaan laivastosta heti harjoituksen päätyttyä. Samaan aikaan avaruudesta lähestyy viisi avaruusolioiden lähettämää alusta, joista yksi osuu satelliittiin ja tuhoutuu pudottuaan Hongkongiin. Neljä muuta alusta laskeutuu samoihin vesiin Havaijille joilla Alex seilaa veljensä Stonen kanssa. Alex lähetetään tutkimaan lähemmin oudon näköistä alusta, joka pystyttää yllättäen läpipääsemättömän voimakentän Havaijin ympärille ja estää kaiken yhteydenpidon sen sisällä. Laivastolla on voimakentän sisässä vain muutama alus, jotka joutuvat laivanupotustaisteluun paremmin aseistettujen ja lentämäänkin pystyvien avaruusalusten kanssa. Alexin on korkea-arvoisimpana johdettava joukkoja ja pidettävä kuuma päänsä kylmänä. Apua hän saa Nagatalta sekä Oahu-saarella olevalta Samanthalta, joka taistelee siellä maihin nousseita avaruusolioita vastaan amputoidun ex-sotilas Mick Canalesin (Gregory D. Gadson) ja tiedemies Cal Zapatan (Hamish Linklater) kanssa.
Kuinka tehdä Laivanupotus-lautapelistä elokuva? No näköjään heittämällä sekaan avaruusaluksia, isoja aseita, isoja räjähdyksiä, isotissinen bikinimalli Brooklyn Decker, laulaja Rihanna, hölmö juonikuvio ja nolostuttavia vitsejä sekä kuluttamalla 209 miljoonaa dollaria sen tekemiseen. Laivanupotushan keksittiin alunperin ennen ensimmäistä maailmansotaa ja sitä pelattiin ensin ihan vain kynällä ja paperilla. Lautapelinä se julkaistiin vasta 60-luvulla ja myöhemmin yksi isoimmista lautapelivalmistajista nimeltä Hasbro teki siitä suositun versionsa. Kun Hasbro 2000-luvulla saavutti valtavaa menestystä Transformers-elokuvilla, jotka siis perustuvat Hasbron leluihin, päätti tämä lelu- ja lautapelifirma alkaa tuottamaan elokuvia myös itse ja tuloksena syntyi tämä Hasbro Studiosin ensimmäinen elokuva. Tulossahan on myös Hasbron leluihin ja lautapeleihin perustuvat elokuvat G.I Joe: Retaliation, Cluedo, Candy Land, Strech Armstrong ja neljäs Transformers-elokuva, jotka Hasbro Studios siis tuottaa yhdessä muiden studioiden kanssa.
Elokuvan ohjannut Peter Berg aloitti elokuvauransa näyttelijänä 80-luvun lopulla ja tuli tunnetuksi mm. rooleistaan elokuvissa Tahdon voitto ja Valo taivaalta sekä etenkin tv-sarjasta Chicagon lääkärit. 90-luvun lopulla Berg alkoi myös ohjata elokuvia. Esikoisohjaus Sairasta sakkia oli musta komedia, Pako viidakkoon toimintakomedia, Friday Night Lights urheiludraama, The Kingdom toimintatrilleri ja Hancock supersankarikomedia. Niistä isoin menestys on ollut Hancock, jonka turvin Berg onkin siirtynyt tekemään ison budjetin elokuvia. Battleship on Bergin kallein elokuva tähän mennessä muttei kyennyt nousemaan Hancockin tasolle kassatuloissa. Yhdysvalloissa elokuva oikeastaan floppasi keräten vain 64 miljoonaa dollaria. Yhteensä kassatuloja kertyi ympäri maailmaa kuitenkin 301 miljoonaa dollaria, joten kovin isosta flopista ei ole kyse, varsinkin kun dvd/blu-ray-myynnistä on tulossa vielä melkoisesti tuloja. Bergin tarvitsee kuitenkin saada seuraavalla elokuvallaan huomattavasti isommat kassatulot jos meinaa jatkaa näiden kalliiden elokuvien tekemistä. Tulossa oleva Hancockin jatko-osa sellainen tulee melkoisen varmasti olemaankin.
Battleship on hämmästyttävän typerä elokuva. Asennoiduin katsomaan sen aivot narikkaan jättäen, mutta edes se ei saanut sitä tuntumaan millään tavalla viihdyttävältä. Mukana oli muutamia ihan osaavia näyttelijöitä, joiden puolesta lähinnä hävetti katsoessa heidän esiintymistään. Liam Neesonille tälläiset paskaelokuvat eivät tietysti tee mitään, mutta Tadanobu Asanon kaltaiset näyttelijät voisivat kyllä katsoa vähän paremmin mihin rooleihin suostuvat. Varsin hyvää palkkaa he ovat toki saaneet, mikä kyllä selittääkin mukanaolon. Taylor Kitschille tämä oli jo toinen perättäinen (ainakin osittain) flopannut elokuva, aiempihan oli John Carter, joten mies tarvitsisi nopeasti menestyselokuvan jos meinaa päärooleja jatkossakin tehdä. Mies saatetaan nähdä tulossa olevassa Need for Speed-elokuvassa, joka voisi hänelle menestystä tuodakin. Brooklyn Decker ei edelleenkään osaa näytellä, mutta mieluusti kyllä ampuisin siittiötorpedoni syvälle hänen sisäänsä jos tilaisuuden saisin. Sellaiset terveiset täältä USS Elokuvatirkistelijältä Brooklynille jos vaikka sattuisi tätä lukemaan. Rihannan mukanaolo oli juuri niin naurettavaa kuin miltä kuulostaakin.
Battleshipin voi muuten katsoa myös avaruusolentojen näkökulmasta. Tyhmät amerikkalaiset sotahullut alkavat hyökätä heidän kimppuunsa, jolloin he joutuvat puolustautumaan. Jos keskittyy seuraamaan tapahtumia tästä näkökulmasta, saa elokuvasta huomattavasti enemmän irti. Elokuvan isoin vitsi onkin se, että sen sisään on piilotettu sodanvastainen sanoma ja ihmisen sotahulluus ja suoranainen idioottimaisuus esitetään melkoisen selkeästi, mutta tyhmä katsoja ei tätä tietystikään tyhmyydeltään edes tajua. Ja kaiken lisäksi Yhdysvaltain armeija on antanut elokuvalle tukensa antamalla tekijöiden käyttöön sotalaivoja, lentokoneita, miehistöä ja aseita tajuamatta mistä elokuvassa pohjimmiltaan onkaan kyse. Käsikirjoittajakaksikko Erich Hoeber ja Jon Hoeber ovatkin varmasti nauraneet räkäisesti elokuvan mennessä tuotantoon. Valitettavasti edes se ei tee Battleshipistä hyvää elokuvaa.

1 kommentti:

  1. Kuulostaa niin viihdyttävästi lahjakkaalta elokuvalta, että taidan kiertää kaukaa.

    VastaaPoista