sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Another Earth


Another Earth (2011)
Ohjaus: Mike Cahill
Käsikirjoitus: Brit Marling, Mike Cahill
Näyttelijät: Brit Marling, William Mapother, Jordan Baker, Flint Beverage, Robin Taylor
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 353
Pisteet: ****
Teini-ikäinen Rhoda Williams (Brit Marling) valitaan Massachusettin tiedeinstituuttiin opiskelemaan astrofysiikkaa. Hän juhlii kavereidensa kanssa ja lähtee illan päätteeksi ajamaan autolla kotiinsa, päihtyneenä. Radiossa kerrotaan juuri löydetystä planeetasta, joka näyttää aivan maalta ja on asumiskelpoinen. Rhoda yrittää nähdä planeetan taivaalla ja törmää risteyksessä pysähdyksissä olleeseen autoon. Rhoda selviää kolarista vähin vammoin, mutta toisessa autossa olleet nainen ja lapsi kuolevat ja kuski, säveltäjä ja opettaja John Burroughs (William Mapother) vajoaa joksikin aikaa koomaan.
Neljä vuotta myöhemmin Rhoda vapautuu vankilasta, menee siivoojaksi koululle, eikä halua ajatella liikoja. Tiedeopinnot saavat jäädä. Uusi planeetta, joka näkyy nyt selkeästi taivaalla, kuitenkin kiehtoo häntä ja hän päättää osallistua kirjoituskilpailuun, jonka voittaja pääsee ensimmäisenä matkustamaan uudelle planeetalle. Rhoda uskaltautuu myös käymään Johnin luona, koska haluaa kertoa kuinka pahoillaan on tapahtuneesta. Hän ei kuitenkaan uskalla kertoa totuutta, vaan valehtelee olevansa siivooja ja alkaa siivota miehen sotkuiseksi päässyttä taloa. Pikkuhiljaa kaksikko alkaa ystävystyä ja tehdä läheisemminkin tuttavuutta. Samaan aikaan selviää, että uusi planeetta onkin maapallon kopio.
Hieno esikoisohjaus Mike Cahillilta, joka kirjoitti myös käsikirjoituksen yhdessä pääosaa näyttelevän Brit Marlingin kanssa. Elokuva sai ensi-iltansa Sundancen elokuvajuhlilla tammikuussa 2011 ja sai valtaisat suosionosoitukset yleisöltä. Fox Searchlight Pictures osti elokuvan julkaisuoikeudet noin 1.5-2 miljoonalla dollarilla, elokuvan budjetin ollessa vain 150 000 dollaria. Elokuva myös palkittiin Sundancen elokuvajuhlilla Alfred P. Sloan -tiedepalkinnolla ja juryn erikoispalkinnolla. Eikä suotta, sillä Another Earth on todellakin melko ainutlaatuinen elokuva. Sekoitus draamaa ja scififantasiaa, jonkalaista löytyy enemmän kirjoista kuin elokuvista. Brit Marling on loistava pääroolissa, mieleen tuli hieman Jennifer Lawrencen roolisuoritus Winter's Bone elokuvasta. Lost-sarjasta tuttu William Mapother on myös hyvä roolissaan päänsäryistä kärsivänä masentuneena muusikkona, joka kaipaa vaimoaan ja poikaansa.
Kuvaus oli paikoin hieman häiritsevän tärisevää ja zoomailevaa, mutta pääasiassa kuvaus oli kuitenkin erittäin hienoa, etenkin kuvat, joissa näkyy taustalla toinen maaplaneetta kuun vieressä. Kuvaukset tehtiin ohjaaja Mike Cahillin kotikaupungissa, Cahillin lapsuudenkoti toimi Rhodan kotina. Elokuvasta välittyykin sellainen aitous, jota ei isomman budjetin elokuvissa voi oikein saavuttaa. Hieman tärisevä kuvaus tuo vielä lisää realismin tuntua ja tietokonetehostein luotu toinen maaplaneetta väijyy katsojaa tarinan taustalla. Pienestä budjetista johtuen elokuvassa ei voida näyttää kuitenkaan liikoja. Tämä oli osittain heikkous, mutta toisaalta tästä johtuen tarina pysyi hyvin jalat maan pinnalla. Tieteellistä puolta oltiin mietitty loppuun asti, eikä sorruttu mihinkään Hollywood-tyyliseen liioitteluun.
Another Earh on ehdottomasti suositeltavaa katsottavaa, varsinkin jos pitää draamasta ja scifistä. Varsinaisesti tätä ei voi scifielokuvaksi tosin kutsua, sillä pääpaino on selkeästi draamassa. Scifielementit näkyvät kuitenkin koko tarinan ajan taustalla. Another Earth jättää katsojan myös miettimään, mitäpä jos todellakin olisi olemassa toinen maaplaneetta. Miten se eroaisi tästä maaplaneetasta? Tekisikö sen maaplaneetan minä samat virheet kuin minäkin?

1 kommentti: