lauantai 29. lokakuuta 2011

Grant Morrison: Talking with Gods


Grant Morrison: Talking with Gods (2010)
Ohjaus: Patrick Meaney
Haastateltavat: Grant Morrison, Frank Quitely, Douglas Rushkoff, Cameron Stewart, Phil Jimenez, Mark Waid, Geoff Johns, Jill Thompson, Warren Ellis, Matt Fraction, Amber Benson
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 351
Pisteet: ***½
Mielenkiintoinen dokumentti skotlantilaisesta sarjakuvakäsikirjoittaja- ja piirtäjä Grant Morrisonista, jonka tunnetuimpia töitä ovat The Invisibles, Animal Man, Doom Patrol, Arkham Asylum, JLA ja All-Star Superman.
Vuonna 1960 Glasgowissa syntynyt Grant Morrison oli todellinen supernörtti teini-iässä. Hän pysyi useimmiten kotona, keksi huimia tarinoita ja supersankareita, ja piirsi yhtenään. Grantin ensimmäiset sarjakuvat julkaistiin 70-luvun lopulla hänen ollessaan 17-vuotias. 80-luvulla Grant alkoi käydä enemmän ulkona ja uskaltautui olemaan oma itsensä, tehdä mitä oikeasti halusi. Niinpä hän perusti The Beatlesin tyylisen bändin The Mixers, joka ei kuitenkaan pysynyt kasassa kuin joitakin vuosia. Vuonna 1987 Grant teki suosittuun 200AD lehteen jatkokertomusta ja sai sen johdosta hommia DC Comicsilta. Grant loi heille uudelleen 60-luvulla luodun supersankari Animal Manin, jolla saavutti ensimmäistä kertaa suurta suosiota. Sen jälkeen Grant teki Doom Patrolia ja Arkham Asylumia, joista viimeksimainitulla Grant tienasi myös runsaasti rahaa. Sen jälkeen Grant kiersi maailman, kokeili ensimmäistä kertaa alkoholia ja erilaisia huumausaineita ja alkoi myös kokeilla enemmän magiaa. Kaamosmagia esiintyykin lukuisissa Grantin sarjakuvissa.
90-luvulla Morrison alkoi tehdä Justice League of American uutta versiota JLA, jossa seikkaili kaikki DC Comicsin isoimmat supersankarit yhtenä ryhmänä, sekä The invisiblesia, joka on kenties Morrisonin tärkein työ, tai ainakin pisin. Morrison laittoi siihen mukaan omia kokemuksiaan retkiltään maailmalla, kuten ufosieppaus Kathmandulla ja oli sairaana samaan tapaan kyin yksi hahmoista. Morrison piirtää itseään muistuttavia hahmoja tai välillä jopa itsensä sarjakuviinsa. Hän myös pukeutuu usein hahmojensa tapaan, välillä jopa transuksi. 2000-luvun alettua Morrison siirtyi Marvelille, jossa teki New X-Meniä, Marvel Boytä ja Fantastic Fouria. Vertigo puolestaan julkaisi Morrisonin omiin ideoihin perustuvia tarinoita, kuten The Filth, We3 ja Seaguy. Vuonna 2005 Morrison aloitti tekemään DC Comicsille All-Star Supermania. Sen jälkeen hän on tehnyt ainakin Batmania ja miehellä on satoja uusia ideoita, joten uutta on koko ajan tulossa.
Patrick Meaneyn ohjaama dokumentti esittelee varsin kiintoisasti Morrisonin persoonan. Mies voi äkkiseltään tuntua seonneelta huumeidenkäytön ja taikasienten trippailujen jälkeen, mutta toisaalta on varsin selväjärkinen kaveri kun hänen juttujaan kuuntelee. Alussa dokumentti sortuu kehumaan miestä vähän liikaakin, mutta kunhan miehen töitä ja elämää esitellään tarkemmin, alkaa ymmärtää että kyseessä on todellakin varsin merkittävä henkilö, ainakin sarjakuvamaailmassa. En ole miehen tekemiä sarjakuvia juurikaan lukenut, mutta tämän dokumentin katsomisen jälkeen kiinnostaa tutustua ainakin joihinkin miehen töihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti