lauantai 14. maaliskuuta 2015

Katsotut elokuvat: Helmikuu 2015

18. Noll tolerans (Surmanjahti) (1999) ***½
Johan Falk-elokuvasarjan ensimmäisessä osassa entinen erikoisjoukkojen sotilas ja nykyinen rikospoliisi Johan Falk (Jakob Eklund) sattuu näkemään kun jalokivikauppa ryöstetään ja lähtee ajamaan takaa varkaita. Takaa-ajon päätteeksi toinen varkaista saa surmansa, kuten myös yksi sivullinen. Toinen varkaista pääsee karkuun, mutta paikalla olleet tunnistavat hänet Leo Gautiksi (Peter Andersson), paikalliseksi pikkurikollispomoksi, joka onnistuu kuitenkin uhkailemalla hiljentämään kaikki hänet nähneet. Falk joutuu lopulta ottamaan oikeuden omiin käsiin kun hän joutuu itse syytetyn penkille. Hyvää rikostoimintaa Ruotsista.

19. Livvakterna (Henkivartijat) (2001) ***½
Edellisen osan jäljiltä rikospoliisi Johan Falk (Jakob Eklund) on alennettu paperihommiin ja tämän johdosta Falk päättääkin ottaa vastaan pestin yksityisen turvafirman erikoismiehenä ja lopettaa poliisihommat. Ensimmäisenä tehtävänä on suojella Falkin vanhaa yrittäjäystävää, joka on joutunut hankaluuksiin saksalaisen turvafirman kanssa Tallinnassa ja tuonut ongelmansa mukanaan palattuaan Ruotsiin. Toiminta on paikoin aika töksähtelevää, mutta meno edelleen varsin toimivaa.

20. Den tredje vågen (Kolmas aalto) (2003) ***½
Johan Falk (Jakob Eklund) on lopettanut työt kokonaan ja lomailee tyttöystävänsä Helénin (Marie Richardson) ja tämän tyttären Ninan (Hanna Alsterlund) kanssa Ranskan rannikolla. Falkin ex-pomo Sellberg (Lennart Hjulström) on nimetty Europolin uudeksi johtajaksi ja kutsuu Falkin juttelemaan kanssaan Haagiin tarkoituksena palkata mies alaisekseen. Samaan aikaan Rebecca (Irina Björklund) on saanut selville työpaikallaan tapahtuneen laajan rahanpesuvyyhdin, josta on tulossa kertomaan Sellbergille. Rikolliset puolestaan ovat pistäneet Rebeccan perään palkkatappajan, jonka luodeilta Falkin on pelastettava sekä Rebecca että myös Helén ja Nina. Tässä osassa budjetti oli selvästi noussut ja kuvauksia tehtiin Englannissa, Hollannissa, Ranskassa, Saksassa ja Ruotsissa, joten kansainvälisestä toimintaleffasta oli jo kyse.

21. Johan Falk: GSI - Gruppen för särskilda insatser (Johan Falk: Erikoisyksikkö) (2009) ****
Viisi vuotta aiempaa osaa myöhemmin Johan Falk (Jakob Eklund) palaa Europolin hommista takaisin Ruotsiin liittyäkseen järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan kamppailevaan poliisin GSI-erikoisyksikköön. Falk pääsee heti näkemään erikoisyksikön tiukkoja toimintatapoja kun nämä jahtaavat arvokuljetuksia ryöstävää porukkaa. Samalla Falk tutustuu salaa poliisille työskentelevään Frank Wagneriin (Joel Kinnaman). Siinä missä aiemmat Johan Falk-elokuvat olivat enemmänkin jenkkimenoa kopioivaa rikostoimintaa, on tämä osa tyyliltään maanläheisempi ja perustuupa vielä tositapahtumiin. Tässä aloitettiinkin vasta virallisesti Johan Falk-elokuvien sarja, aiemmat osat ovat esiosia. Ensimmäisenä kautena tehtiin peräti kuusi elokuvaa yhdellä kertaa, jotka kaikki valmistuivat vuonna 2009. Eli vähän samaan tapaan kuin Suomessa tehtiin kerralla läjä Vares-elokuvia. Joel Kinnaman nousi ansaitusti roolistaan kansainväliseen suosioon.

22. Johan Falk: Vapenbröder (Johan Falk: Aseveljet) (2009) ***½
Johan Falk (Jakob Eklund) jatkaa GSI-kollegoineen järjestäytyneen rikollisuuden torjumista samalla kun poliisille salaa työskentelevä Frank Wagner (Joel Kinnaman) ajautuu yhä syvemmälle rikollisten maailmaan. Hyvää menoa edelleen.

23. Johan Falk: National Target (2009) ****
Johan Falk (Jakob Eklund) GSI-kollegoineen tekee tehoiskun virolaisia huumerikollisia vastaan, mutta huomaa kuvioissa olevan mukana myös venäläisen mafiapomo Mr K:n, jonka henkilöllisyyttä kukaan ei tiedä. Poliisille salaa työskentelevä rikollinen Frank Wagner (Joel Kinnaman) saakin tehtäväkseen houkutella Mr K:n esiin. Hommahan ei tietysti suju niin kuin kuviteltiin ja pian vaarassa on myös Frankin salainen tyttöystävä Marie (Ruth Vega Fernandez). Mukana myös Samuli Edelman. Pidin tästä osasta kovasti.

24. Johan Falk: Leo Gaut (2009) ***
Auton räjähdys koulun parkkipaikalla johdattaa Johan Falkin (Jakob Eklund) GSI-kollegoineen ravintoloiden narikkabisnestä pyörittävien rikollisten jäljille. Samalla Falk kohtaa uudelleen vankilaan passittamansa Leo Gautin (Peter Andersson), joka on vankilasta vapauduttuaan yrittänyt pysytellä kaidalla tiellä, mutta tulee tahtomattaan vedetyksi jälleen mukaan rikosten maailmaan. Elokuvasarjan heikoimpia osia, vaikka paikoin ihan toimiva olikin.

25. Johan Falk: Operation Näktergal (Johan Falk: Operaatio satakieli) (2009) ***
Johan Falk (Jakob Eklund) GSI-kollegoineen jahtaa ihmiskauppiaita. Elokuvasarjan heikoimpia osia.

26. Johan Falk: De fredlösa (Johan Falk: Lainsuojattomat) (2009) ***½
Kun syyttäjä yritetään murhata, saa Johan Falk (Jakob Eklund) GSI-kollegoineen tehtäväkseen löytää syylliset. Samalla GSI:n käyttämät toimintavat tulevat julkisuuteen ja suurimpana kärsijänä on poliisille salaa työskentelevä rikollinen Frank Wagner (Joel Kinnaman). Selkeä parannus edellisiin elokuviin verrattuna kun juonen keskiössä jälleen Frank Wagner.

27. Johan Falk: Spelets regler (Johan Falk: Pelisäännöt) (2012) ***½
Johan Falk-elokuvasarjan toinen kausi käynnistyi 2012 ja jälleen ilmestyi kuusi elokuvaa vuoden aikana. Kauden avausosassa Johan Falk (Jakob Eklund) on saanut uusia GSI-kollegoita ja Frank Wagner keskittyy baarin pyörittämiseen lopetettuaan poliisille salaa työskentelyn, mutta joutuu pian jälleen keskelle rikosten maailmaa GSI:n jahdatessa Saksan poliisin kanssa huumerikollisia.

28. Johan Falk: De 107 patrioterna (Johan Falk: 107 patrioottia) (2012) ***½
Kahden rikollisjengin välinen sota pitää kiireisenä Johan Falkin (Jakob Eklund) GSI-kollegoineen samalla kun Frank Wagner (Joel Kinnaman) yrittää päästä lopullisesti irti rikosmaailmasta. Rikollisjengien välienselvittelyn seurauksena GSI pääsee myös ennestään tuntemattoman rikollisjärjestön jäljille.

29. Johan Falk: Alla råns moder (Johan Falk: Kaikkien ryöstöjen äiti) (2012) ***½
Johan Falk (Jakob Eklund) GSI-kollegoineen jahtaa arvokuljetusryöstöjä tekeviä ex-sotilaita. Tällä kertaa Frank Wagnerin (Joel Kinnaman) sijaan Falk kollegoineen värvää avukseen Frankin psykopaattisen rikolliskaveri Seth Rydellin (Jens Hultén).

30. Johan Falk: Organizatsija Karayan (Johan Falk: Organisaatio Karayan) (2012) ***½
Johan Falkin (Jakob Eklund) vaimon Helénin (Marie Richardson) tytär Nina (Hanna Alsterlund) kidnapataan eikä mikään estä Falkia ottamasta kiinni syyllisiä. Tiukkaa menoa.

31. Johan Falk: Barninfiltratören (Johan Falk: Soluttautuja) (2012) ***½
Johan Falk (Jakob Eklund) GSI-kollegoineen jahtaavat ostoskeskusten rahakuljetuksia ryöstäviä rikollisia. Päästäkseen näille ryöstösuunnitelmia myyvän rikollispomon jäljille he pyytävät apua jälleen Seth Rydelliltä (Jens Hultén). Samaan aikaan Frank Wagner (Joel Kinnaman) palaa maisemiin pistääkseen lopullisesti välit poikki rikosmaailman kanssa.

32. Johan Falk: Kodnamn: Lisa (Johan Falk: Koodinimi Lisa) (2012) ****
Frank Wagner (Joel Kinnaman) perheineen yritetään murhata kesken unien. Hän pyytää Johan Falkilta (Jakob Eklund) apua. Onko Frankin yhteistyö poliisin kanssa paljastunut, keneen voi luottaa? Hieno päätös Frank Wagnerin tarinalle, joka on juuri se osuus mikä perustuu näissä elokuvissa tositapahtumiin. Peter Rätz soluttautui 90-luvulla Ruotsissa Bandidos- ja Helvetin enkelit-rikollisjärjestöihin ja työskenteli salaa poliisille. Nykyään mies elelee jossakin päin maailmaa peläten rikollisten saavan hänen nykyisen henkilöllisyydensä selville. Elokuvasarjan kolmas kausi jatkuu vuonna 2015, jolloin julkaistaan ainakin viisi elokuvaa. Nähtäväksi jää mitä uutta siihen keksivät nyt kun yksi keskeinen juonikuvio on saatu päätökseen.

33. Birdman: Or (The Unexpected Virtue of Ignorance) (2014) ****
Hienosti toteutettu ja näyttelijäsuoritukset olivat myös mainiot, juoni oli vähän liian Oscar-hakuinen ja turhanpäiväinen.

34. Dumb and Dumber To (Nuija ja tosinuija kaks) (2014) **
Tyhmä ja vielä tyhmempi.

35. Big Hero 6 ****
Mainio Disney-animaatio.

36. Wyrmwood ****
No niin, vihdoinkin omaperäisempää zombietoimintaa. Sekopäinen sekoitus Dawn of the Deadia, Braindeadia, Bad Tastea ja Mad Maxia. Onnellisesti naimisissa oleva Barry (Jay Gallagher) herää eräänä yönä siihen kun suurin osa ihmisistä on muuttunut ihmislihaa janoaviksi zombeiksi. Samaan aikaan Barryn sisko Brooke (Bianca Bradey) joutuu kidnapatuksi kaasunaamareihin puettujen sotilaiden toimesta ja sen jälkeen sekopäisen tohtorin koekaniiniksi. Brooken suunnitellessa pakoaan Barry lyöttäytyy yhteen Bennyn (Leon Burchill) ja parin muun hengissä selvinneen kanssa päästäkseen Brooken jäljille zombiehöyryllä liikkuvan menopelin avulla. Tälläistä menoa onkin odoteltu jo pitkään. 80-luvulla Sam Raimi ja kumppanit näyttivät mallia tekemällä pikkurahalla kauhuklassikko The Evil Deadin ja Peter Jackson kuvaili kavereineen viikonloppuisin Bad Tastea yli neljän vuoden ajan ja loppu on historiaa. Ihan noiden klassikoiden tasolle en tätä Wyrmwoodia todellakaan nosta, mutta samankaltaisuuksia on melkoisesti. Kian Roache-Turner kuvasi tätä kavereineen neljän vuoden ajan viikonloppuisin ja valmista tuli vuonna 2014, jolloin elokuvaa esitettiin menestyksekkäästi useilla festareilla.

37. Horrible Bosses 2 (Kaameat pomot 2) (2014) **½
Tästä "tykkäsin" yllättävänkin paljon, tai paremminkin viihdyin mukavasti tämän parissa. Jennifer Anistonia olisin katsellut mieluusti kauemminkin nahkavaatteissa (siis hänellä oli ne nahkavaatteet, ei minulla).

38. Citizenfour (2014) ****
Tärkeä dokumentti, jossa seurataan kuinka Edward Snowden paljasti tiedotusvälineille NSA:n tallentavan lähes kaiken internetissä liikkuvan tiedon ja voivan tehdä sille mitä tahansa. Teknisesti tämä dokumentti ei ole mikään kovin ihmeellinen, mutta sen sanoma on. Kannattaa katsoa ja miettiä miten siinä esitetyt asiat vaikuttavat sinunkin elämääsi. Meitä tarkkaillaan.

3 kommenttia:

 1. Olisi ollut kiinnostavaa lukea pitemmästikin mielipiteestäsi Birdmanista, ottaen huomioon, että elokuva palkittiin useammallakin Oscarilla, kaksi riviä tuntuu jotenkin kauhean pieneltä määrältä.

  VastaaPoista
 2. Hei
  Olisin kiinnostunut julkaisemaan sivullenne
  elokuvatirkistelija.blogspot.com sopivia tekstiartikkeleita tai mainoksia, kiinteää
  hintaa vastaan.

  Jos yhteistoiminta kiinnostaa, niin ottakaahan yhteyttä. Voin sitten
  antaa lisätietoja. Jos teillä on muita sivustoja, voisitteko antaa
  niitten osoitteet, jotta voisin tutustua niihinkin. Email: hanna.lassas@gmail.com

  VastaaPoista
 3. Watch justice league doom vodlocker full movie free online
  An adaptation of Mark Waid’s “Tower of Babel” story from the JLA comic. Vandal Savage steals confidential files Batman has compiled on the members of the Justice League, and learns all their weaknesses.
  You can watch other good free movies http://123movies.yt/

  VastaaPoista