lauantai 1. lokakuuta 2011

Person of Interest: Pilot


Person of Interest: Pilot ***
Isoveli valvoo.
J.J. Abramsin (Lost, Alias, Star Trek ja Super 8) ja Jonathan Nolanin (Batman Begins, The Dark Knight, The Dark Knight Rises ja Man of Steel elokuvien käsikirjoittaja) yhteisesti ideoima ja Nolanin myös luoma uutuussarja starttasi Yhdysvalloissa 22. syyskuuta 2011. Sarjassa yhdistyy isoveli valvoo-paranoia sekä agenttitoiminta. Pilottijakso esittelee sarjan maailman varsin nopealla temmolla.
Herra Finchinä (Lostista tuttu Michael Emerson) itsensä esittelevä miljonääri on luonut tietokoneohjelman, jolla hallitus seuraa salaisesti ihmisten puheita lähes kaikkialla. Esimerkiksi kadulla valvontakameroiden välityksellä tai kännykkään puhuessa. Silmiä ja korvia on joka puolella. Nämä tiedot kerätään talteen ja niistä eritellään terrorismiin liittyvät osuudet sekä normaaleihin henkirikoksiin liittyvät osuudet. Terrorismiin liittyvät jäävät talteen ja hallituksen käyttöön, kun taas henkirikoksiin liittyvät poistetaan aina keskiyöllä, sillä niitä ei ehdittäisi käsitellä.
Herra Finch on kuitenkin rakentanut takaoven ohjelmaansa ja kerää poistettavia tietoja omaan käyttöönsä. Valitettavasti tietoa on vain rajoitetusti, hän tietää ihmisen henkilötunnuksen joka tulee olemaan jollain tapaa osallinen henkirikokseen, mutta ei sitä onko kyseinen ihminen uhri vai rikoksen tekijä. Ja niinpä hän tarvitsee avukseen jonkun joka voi selvittää mistä on kyse ja estää henkirikosta tapahtumasta. Tässä kuvioihin tulee mukaan John Reese (Jim Caviezel), entinen CIA-agentti jonka luullaan olevan kuollut. Finch suostuttelee Reesen avukseen, sillä tietää tämän menneisyyteen liittyvästä läheisen kuolemasta, jonka Reese olisi halunnut estää.
Varsin mielenkiintoinen aihe siis kyseessä. Syyskuun 11. päivän terrori-iskut kummittelevat taustalla. David Semelin ohjaama pilottijakso esittelee tämän maailman kuitenkin hieman liian pikaisesti. Puolitoistatuntinen pilotti olisi voinut toimia paremmin, tosin nyt päästiin suoraan asiaan ilman turhempia paskanjauhamisia. Jim Caviezel on hyvä näyttelijä eikä hänen osaltaan pahemmin moitittavaa ole. Muutoin näytteleminen oli aika perus tv-tasoa. Michael Emerson vetää roolinsa Lostista tutulla tavalla eli nousee hieman muiden yläpuolelle. Joidenkin hahmojen osalta tarjoillaan pieniä ylläreitäkin, mikä oli hyvä juttu. Naissivuroolissa oli Taraji P. Henson, joka ei ole riittävän kiinnostava tai kaunis, eli mitään pysyvää silmäniloa tähän sarjaan ei ole laitettu. Person of Interest vaikuttaa pilottijakson perusteella kuitenkin sellaiselta suht katsottavalta sarjalta, jossa on aineksia parempaankin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti