sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Green Lantern


321. Martin Campbell: Green Lantern (Extended) ***½
Yllättävän toimiva supersankarileffa.
Vihreän lyhdyn joukot valvovat maailmankaikkeuden rauhaa ja kukistavat pahantekijät. Yksi tälläinen pahantekijä on Parallax (äänenä Clancy Brown), joka karkaa vankeudestaan, tuhoaa planeettoja ja tappaa useita vihreitä lyhtyjä. Parallax haavoittaa kuolettavasti myös mahtavinta vihreää lyhtyä, Abin Suria (Temuera Morrison), joka onnistuu kuitenkin tekemään hätälaskun maapallolle. Abin pistää supervoimat antavan voimasormuksensa etsimään itselleen seuraajan, ensimmäisen ihmisen josta tulee vihreä lyhty. Sormus valitsee huimapäisen koelentäjä Hal Jordanin (Ryan Reynolds).
Vannottuaan valansa lyhdylle Hal pääsee kokemaan sormuksen voiman. Hän pystyy lentämään ja huomaakin pian olevansa matkalla vihreiden lyhden joukkojen kotiplaneetta Oa'lle, jossa saa vihreän pukunsa ja pääsee opettelemaan supervoimiensa hallintaa. Hän pystyy luomaan sormuksensa avulla hetkeksi minkä tahansa esineen mitä mieleen tulee. Oppaana toimii kalaa muistuttava Tomar-Re (äänenä Geoffrey Rush) ja taistelukouluttajana jättimäinen Kilowog (äänenä Michael Clarke Duncan). Hal tapaa myös joukkoja johtavan punanaamaisen Sinestron (Mark Strong), joka ei ole mielissään että ihminen on valittu vihreäksi lyhdyksi ja antaakin Halille kovan opetuksen, jonka seurauksena Hal luovuttaa tehtävänsä ja palaa maahan.
Samaan aikaan maassa Halin lapsuudenystävä ja tiedemies Hector Hammond (Peter Sarsgaard) tutkii armeijan löytämää Abin Surin ruumista ja saa pienen palasen Abin Surin ruuumissa ollutta Parallaxia itseensä. Se muuttaa Hectorin DNA:ta ja antaa tälle telekineettisiä voimia ja tekee hänestä myös hullun. Hector yrittääkin tappaa isänsä senaattori Robert Hammondin (Tim Robbins), mutta takaisin maahan palannut Hal pelastaa sekä Robertin että myös vaaraan joutuneen koelentäjäkollega Carol Ferrisin (Blake Lively), joka oli myös hänen lapsuudenystävänsä. Parallax on matkalla kohti Oaa ja aikoo tuhota maapallon siinä matkalla, joten Halin on löydettävä sisältään rohkeutta ja kohdattava Parallax ennen kuin tämä tuhoaa maan.
Tämän suhteen oli melkoiset epäilykset. Juoni kuulosti melkoiselta pelleilyltä ja traileritkin lupailivat samaa. Ohjaaja Martin Campbell (Casino Roayle, GoldenEye ja Edge of Darkness) on kuitenkin saanut aiheesta suhteellisen järjellisen elokuvan aikaiseksi. Ryan Reynolds pääroolissa herätti myös aikamoisesti epäilyksiä, mutta mieshän suoriutuikin yllättävän hyvin. Hieman ärsyttävä hän toki oli, muttei kuitenkaan onneksi liikaa. Fantasiapuoli, eli vihreän lyhdyn joukot, planeetta Oa, lentelyt, jne olivat yllättävän toimivia myös. Parallax oli hirviönä hyvin tehty ja jättipäisen pään saava Hector oli hyvä limainen paskiainen. Green Lantern on siis varsin viihdyttävää supersankaritoimintaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti