torstai 12. tammikuuta 2012

Johnny English - Uudestisyntynyt


Johnny English Reborn (Johnny English – Uudestisyntynyt) (2011)
Ohjaus: Oliver Parker
Käsikirjoitus: William Davies, Hamish McColl
Näyttelijät: Rowan Atkinson, Gillian Anderson, Rosamund Pike, Dominic West, Daniel Kaluuya, Richard Schiff, Tim McInnerny, Burn Gorman, Joséphine Baume, Lim Pik-Sen
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 14
Pisteet: **½
Yllättäen ei aivan niin paska kuin olisi voinut olla, melkoisen kuiva agenttiparodia kuitenkin.
Vaaroja pelkäämätön salainen agentti Johnny English (Rowan Atkinson) on vetäytynyt Tiibetiin munkkiluostariin oppimaan taistelutaitojen saloja ja olemaan parempi ihminen sen jälkeen kun sai potkut MI7:sta pieleen menneen tehtävän takia. Mutta nyt hänet kutsutaan taas palvelukseen, kun joku on suunnittelemassa huipputapaamisessa salamurhaa ja tietolähde puhuu ainoastaan Englishille. Paljon on kuitenkin ehtinyt muuttua Englishin ollessa poissa, kuten aseistus ja MI7:n pomo, joka on nykyisin nainen, Pegasus (Gillian Anderson), joka antaa Englishille viimeisen tilaisuuden todistaa kykynsä. Apua English saa käyttäytymistä tutkivalta psykiatrilta (Rosamund Pike) ja uudelta pariltaan, Tuckerilta (Daniel Kaluuya), jonka kanssa suuntaa ensin Macaoon, sitten takaisin Englantiin ja lopulta Sveitsiin. Englishin on mm. taisteltava kiinalaista siivoojavanhusta (Lim Pik-Sen) vastaan, paettava huippuvarustellulla pyörätuolilla, käytettävä sateenvarjoa, seisottava hississä, käytettävä huulipunaa ja vedettävä palleillaan kivenmurikoita.
Ensimmäinen Johnny English-elokuva valmistui jo vuonna 2003, joten meni miltei 10 vuotta ennen kuin sille tehtiin jatko-osa. En juuri tuosta ensimmäisestäkään osasta tykännyt, aika samaa tasoa itseasiassa tämän kanssa. Ei paskoja leffoja, muttei hirveän hyviäkään. Rowan Atkinsonin vitsit olivat ajankohtaisia vielä 90-luvulla Mr. Bean-sarjan aikoihin, mutta nyt ne on jo niin vanhentuneita ettei jaksa hirveästi edes hymähtää niitä katsellessa. Toisaalta oli tässä muutamia ihan kivojakin oivalluksia, kuten alun takaa-ajossa, jossa English käyttää hissiä sen sijaan että hyppelisi kiinalaisen taistelulajeja taitavan miehen perässä. Vastaavia esimerkkejä oli useita muitakin, mutta eivät ne tästä kuitenkaan hirveän hyvää elokuvaa vielä tee.
Atkinson vetäisee roolinsa aika väsyneen oloisena, ikä alkaa ilmeisesti painaa ja tuskin hän tätä muutenkaan kovin innostuneena on tehnyt. Mutta väsyneenäkin Atkinson jaksaa kyllä aika hyvin verrattuna moniin muihin nykypäivän koomikoihin. Gillian Anderson nähdään MI7:n uutena pomona, aina kiva nähdä Anderson näyttelemässä, vaikkei mitään ihmeellistä roolisuoritusta teekään. Rosamund Pike on näytellyt jo aiemmin vähän vastaavaa roolia kuin tässä, Bond-leffa Die Another Dayssä. Tuckeria esittänyt Daniel Kaluuya oli ainakin minulle ennestään täysin tuntematon, tai ainakaan nimi ei ole jäänyt mieleen, eikä kyllä naamakaan. Muista näyttelijöistä mieleen jäi lähinnä Dominic West agentti Ambrosen roolissa ja Lim Pik-Sen kiinalaisvanhuksena, jolla oli elokuvan hauskimpia kohtauksia.
Jos tykkäsi ensimmäisestä osasta niin siinä tapauksessa tätäkin voi suositella, aika samaa tasoa, tai oikeastaan hitusen heikompikin oli tämä. Ei tule katsottua enää uudestaan.

1 kommentti: