maanantai 16. tammikuuta 2012

Nader ja Simin: Ero


Jodaeiye Nader az Simin (Nader ja Simin: Ero/A Separation) (2011)
Ohjaus: Asghar Farhadi
Käsikirjoitus: Asghar Farhadi
Näyttelijät: Peyman Moadi, Leila Hatami, Sareh Bayat, Shahab Hosseini, Sarina Farhadi, Merila Zare'i, Ali-Asghar Shahbazi, Babak Karimi, Kimia Hosseini, Shirin Yazdanbakhsh, Sahabanu Zolghadr
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 18
Pisteet: ***½
Tylsästi alkava, mutta varsin mielenkiintoiseksi muuttuva iranilaisdraama.
Nader (Peyman Moadi) ja Simin (Leila Hatami) ovat olleet aviossa 14 vuotta ja asuvat 11-vuotiaan tyttärensä, Termehin (Sarina Farhadi) kanssa Teheranissa, Iranin pääkaupungissa. Simin haluaa muuttaa pois maasta, koska ei halua tyttärensä kasvavan ilman kunnollista tulevaisuutta, mutta Nader haluaa pysyä maassa, koska ei voi jättää Alzheimerin tautia sairastavaa isäänsä (Ali-Asghar Shahbazi) heitteille. Niinpä Simin hakee avioeroa kun ei muu tunnu auttavan, mutta tuomari ei sitä myönnä. Simin muuttaa kuitenkin pois kotoa, joten Nader joutuu palkkaamaan isäänsä hoitamaan kotiavustajan, raskaana olevan Raziehin (Sareh Bayat), joka ei kuitenkaan voi hoitaa Naderin isää kunnolla uskontonsa tähden. Eräänä päivänä Nader kotiin töistä palattuaan löytääkin isänsä miltei kuolleena, Razieh oli jossain ulkona käymässä ja oli sitonut isän sänkyyn siksi aikaa. Nader suuttuu vielä lisää kun hänen rahojaan on kateissa. Hän heittää Raziehin ulos asunnostaan ensin syytettyään tätä varkaaksi. Pian Nader kuulee vaimoltaan Raziehin joutuneen sairaalaan ja häntä syytetään murhasta. Kuka puhuu totta ja mitä todella tapahtui? Sitä selvitellään oikeudessa, jossa Nader ottaa yhteen Raziehin räjähdysalttiin miehen, Houjatin (Shahab Hosseini) kanssa.
Juuri Golden Globe-palkinnolla parhaana ulkomaisena elokuvana palkittu Asghar Farhadin ohjaama ja käsikirjoittama Nader ja Simin: Ero alkaa melkoisen tylsästi ja ehdinkin jo ajatella, että mikä hitto tässä niin hienoa mukamas on? Mutta sitten kun päästiin varsinaisen juonen pariin, eli murhasyytökseen ja totuuden selvittelyyn, elokuva alkoi vihdoin löytää punaisen lankansa ja homma muuttui varsin kiinnostavaksi. Mistään loistavasta elokuvasta ei siltikään ole kyse. Katsomisen arvoinen elokuva kuitenkin, etenkin jos iranilainen elokuva kiinnostaa. Elokuvassa käsitellään paljon sikäläisiä asioita ja uskontoa. Elokuva olikin vähällä jäädä tekemättä kun Iranin kulttuuri- ja islamin uskonnon ministeriö kielsi vuonna 2010 Farhadia tekemästä elokuvaa. Farhadin ohjaama About Elly elokuva oli nimittäin vuonna 2009 Iranin ulkomaisen elokuvan Oscar-ehdokas ja se voitti Hopeisen Karhun Berliinin elokuvafestivaaleilla, jonka jälkeen Farhadi erehtyi lausumaan maasta karkoitetun Mohsen Makhmalbafin ja vankilassa olevan Jafar Panahin nimet, mutta kielto kumottiin kun Farhadi pyysi anteeksi.
Lukuisia palkintoja ympäri maailmaa voittanut elokuva tulee olemaan vahvoilla myös Oscar-palkintoja jaettaessa, aika selkeästä voittajasuosikista kyse ainakin nyt Golden Globe-palkinnon jälkeen. Ja kyllähän elokuvasta toki hienoja puolia löytyykin, etenkin Peyman Moadin, Leila Hatamin, Sareh Bayatin, Shahab Hosseinin ja Sarina Farhadin näyttelijäsuoritukset olivat elokuvan kiinnostavinta antia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti