perjantai 6. tammikuuta 2012

Demolition Man


Demolition Man (1993)
Ohjaus: Marco Brambilla
Käsikirjoitus: Daniel Waters, Robert Reneau, Peter M. Lenkov
Näyttelijät: Sylvester Stallone, Wesley Snipes, Sandra Bullock, Nigel Hawthorne, Benjamin Pratt, Bob Gunton, Glenn Shadix, Denis Leary, Steve Kahan, Andre Gregory, Bill Cobbs, Jesse Ventura, Jack Black, Rob Schneider
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 8
Pisteet: *****
Loistavan hauska toimintaklassikko.
Send a maniac to catch a maniac.
Eletään vuotta 1996. Los Angelesin poliisivoimissa palveleva kersantti John Spartan (Sylvester Stallone) hyökkää pelätyn rikollisen, Simon Phoenixin (Wesley Snipes) päämajaan, sen jälkeen kun varmistaa ettei vastikään Phoenixin vangeiksi jääneet lapset ole rakennuksessa. Spartan onnistuu saamaan kiinni Phoenixin, mutta rakennus tuhoutuu valtaisassa räjähdyksessä. Paikalle saapuvat poliisit löytävät hiiltyneistä raunioista kuitenkin kyseiset lapsivangit kuolleina ja Spartan saa syytteen kuolemantuottamuksesta ja hänet tuomitaan vastikään keksittyyn KryoVankilaan, jossa vangit syväjäädytetään tuomionsa ajaksi ja uudelleenkoulutetaan yhteiskuntaan sopiviksi. Spartanin tuomion pituus on 70 vuotta, Phoenixin ikuisuus.
We're police officers! We're not trained to handle this kind of violence!
Vuosi 2032. Los Angeles, San Diego ja Santa Barbara ovat yhdistyneet yhdeksi utopiakaupungiksi, San Angelesiksi, jossa ei ole laisinkaan väkivaltaa, murhia eikä juuri edes rikoksia. Jopa epäterveelliset ruoat on kielletty ja rumasta kielenkäytöstä saa aina sakon. Juuri kukaan ei edes muista mitä väkivalta on. Siihen on tulossa muutos. Simon Phoenix nimittäin sulatetaan ehdonalaiskuulustelua varten ja hän karkaa KryoVankilasta uudelleenkoulutuksen aikana saatujen taitojensa avulla. Paikalliset poliisit eivät ole koulutettuja ottamaan kiinni vaarallista rikollista, etenkään sellaista, joka ei välitä uuden yhteiskunnan säännöistä tuon taivaallista. Yksi poliiseista on luutnantti Lenina Huxley (Sandra Bullock), 1900-luvun raadollisesta yhteiskunnasta kiinnostunut nainen, joka kaipaa tylsän päivän piritykseksi vähän toimintaa. Sitä hän saakin, kun Phoenixin paon myötä alkaa tulla hälytyskoodeja 187, eli MTK, joka on lyhenne sanoista MurhaTappoKuolema. Viimeksi koodia nähtiin vuonna 2010, joten poliisit ovat järkyttyneitä.
Phoenix is an old fashioned criminal. We need an old fashioned cop.
San Angelesin poliisit onnistuvat paikantamaan karkumatkalla olevan Phoenixin, mutta kun tämä hoitelee helposti kaikki paikalle lähetetyt poliisit, poliisipäällikkö George Earle (Bob Gunton) määrää Huxleyn pyynnöstä John Spartanin sulatettavaksi ja auttamaan Phoenixin kiinnisaamissa. Spartan hämmästelee utopiayhteiskuntaa, mutta pääsee pian Phoenixin jäljille Huxley apunaan. Phoenixin karkuun pääseminen ei ollut kuitenkaan sattumaa, sillä hänen tehtäväksi on määrätty kaupungin alla viemäreissä piilottelevan vastarintajoukkojen johtajan, Edgar Friendlyn (Denis Leary) tappaminen. Spartan saa selville, että kaupunkia johtava tohtori Raymond Cocteau (Nigel Hawthorne) on Friendlyn tappamismääräyksen taustalla, sillä vastarintajoukot alkavat olla liian suuri ongelma tälle. Spartanin on pysäytettävä Phoenix ja autettava viemäreissä eläviä nälkäisiä ihmisiä taistelemaan Cocteauta vastaan.
Spartan? John Spartan? Aw shit, they let anybody into this century! What the hell you doing here?
Pidin tästä kovasti jo kun näin elokuvan ensimmäistä kertaa joskus 90-luvun puolenvälin tienoilla, mutta todellinen rakkaus elokuvaa kohtaan syttyi vasta myöhemmillä katselukerroilla. Marco Brambillan ohjaama Demolition Man on erittäin hauska, viihdyttävä ja ironinen toimintarymistely, jossa on kiva määrä pieniä juttuja, joita on hauska katsella aina uudestaan. Näitä pieniä juttuja ovat mm. dialogista löytyvät vitsit, sopivan typerät onelinerit ja tulevaisuuden maailmaan liittyvät keksinnöt ja tavat. Kukapa elokuvan nähnyt ei muistaisi kolmea näkinkenkää vessassa, tulevaisuuden yhdyntätapaa, Stallonea virkkaamassa villapaitaa tai syömässä rottapurilaista.
Huxley, enough! This isn't the Wild West. The Wild West wasn't even the Wild West. Hurting people's not a good thing! Well, sometimes it is, but not when it's a bunch of people looking for something to eat!
Sylvester Stallone esittää ironisesti toimintasankari John Spartania, joka käyttää väkivaltaa, karkeata kielenkäyttöä ja suoraa toimintaa rikollisten kiinnisaamiseen. Demolition Man onkin yksi Stallonen parhaimmista elokuvista ihan jo huumorin takia. Yksi tärkeä syy elokuvan toimivuuteen on myös Wesleyn Snipesin esittämä Simon Phoenix, joka on yksi elokuvahistorian mieleenpainuvimmista pahiksista. Haalareihin ja oranssiin verkkopaitaan pukeutuva Phoenix erottuu mukavasti peruspahiksista ulkonäkönsä lisäksi myös käytöksellään. Vitsiniekan alta löytyy brutaali sekopää, joka tekee mitä vittua sitten ikinä haluaakin ja nauttii joka hetkestä.
You're dead, Spartan!
Tokihan Demolition Manista heikkouksiakin löytyy, kuten juonikulun laimeus loppupuolella ja osa hahmoista jää etenkin lopussa täysin huomioitta tai turhan vähäisesti käytetyiksi, mutta kun nämä jättää huomioimatta, niin eihän tästä voi kuin nauttia. Loistoleffa, joka tulee katsottua vielä useasti.
How's that damn three seashell thing work?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti