torstai 2. elokuuta 2012

Valo taivaalta


Fire in the Sky (Valo taivaalta) (1993)
Ohjaus: Robert Lieberman
Käsikirjoitus: Tracy Tormé
Näyttelijät: D.B. Sweeney, Robert Patrick, Craig Sheffer, Peter Berg, Henry Thomas, Bradley Gregg, Noble Willingham, Kathleen Wilhoite, James Garner, Gerogia Emelin, Scott MacDonald
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 197
Pisteet: ***½
Yksi parhaimmista ufosieppauselokuvista.
Joukko metsureita palaa kotikylään myöhäisen työpäivän jälkeen ja väittävät yhden heistä joutuneen avaruusolentojen sieppaamaksi. Paikallinen sheriffi Blake Davis (Noble Willingham) kutsuu luutnantti Frank Wattersin (James Garner) avuksi tapausta tutkimaan. Tämä aloittaa kuulustelemalla metsureita, joiden pomo Mike Rogers (Robert Patrick) alkaa kertomaan mitä päivän aikana ja ennen kaikkea yöllä oikein tapahtui. He näkivät kotiin lähtiessään valoja taivaalla ja pysähtyivät katsomaan tarkemmin taivaalla ollutta tunnistamatonta lentävää esinettä, jolloin Travis Walton (D.B. Sweeney) nousi autosta ja joutui valosäteen nostamaksi ja näytti kuolevan. Muut pakenivat autolla, mutta Mike palasi vielä etsimään Travisia kuitenkaan löytämättä häntä. Juuri kukaan ei tietysti usko heidän tarinaansa, etenkään Watters, joka epäilee jonkun heistä murhanneen Travisin kun häntä ei löydy laajoista etsintönnöistä huolimatta. Todennäköisin epäilty vaikuttaisi olevan aiemmin rikoksista tuomittu kuumapäinen Allan Dallis (Craig Sheffer). Mike ja muut metsurit joutuvatkin vakuuttelemaan syyttömyyttään ja ovat valmiita jopa valheenpaljastuskokeeseen.
Uskoipa ufojen ja avaruusolentojen olevan olemassa tai ei, on aihe erittäin kiinnostava. Itse kiinnostuin aiheesta ala-asteikäisenä, suurimpana innoittajana oli tietysti Salaiset kansiot-tv-sarja, jota muuten alettiin tekemään samana vuonna kun tämä elokuva valmistui. Valo taivaalta perustuu tositapahtumiin. Travis Walton todellakin katosi oikeasti Arizonassa Yhdysvalloissa 5. marraskuuta vuonna 1975. Seitsemän metsuria oli palaamassa koteihinsa työpäivän päätteeksi ja näkivät taivaalla tunnistamattoman kirkkaan esineen. Travis Walton nousi autosta katsomaan sitä lähempää, jolloin sinertävän vihreä valosäde osui häneen ja kaatoi hänet maahan. Muut pakenivat peloissaan autolla, mutta palasivat rauhoituttuaan etsimään häntä. Travis oli kuitenkin kadonnut, kuten myös ufo. Elokuvan juonikuvio eroaa siis hieman todellisista tapahtumista. Poliisit etsivät Travisia tuloksetta ja alkoivat epäillä jonkun metsureista surmanneen hänet. Tapaus herätti välittömästi kiinnostusta myös mediassa. Tv-kuvausryhmien lisäksi paikalle ilmaantui myös ufotutkijoita ja ties mitä hörhöjä. Jos haluat välttyä spoilerilta, ei kannata lukea seuraavaa tekstiä, sillä aion paljastaa osittain mitä kävi. Travis nimittäin löydettiin viisi päivää myöhemmin katoamisestaan, pelokkaana ja sekavana. Vuonna 1978 Travis julkaisi kirjan The Walton Experience, josta voi lukea tarkemmin hänen kokemuksistaan katoamisajalta. Spoilerit päättyvät tähän.
Elokuvassa ufon sisässä olemista kuvataan varsin vakuuttavasti. Valo taivaalta onkin saanut kiitosta erityisesti ufokohtausten toteutuksesta, eikä todellakaan syyttä. Kohtaukset ovat elokuvan parasta antia, tosin itse jäin kaipaamaan niitä enemmänkin. Mistään erityisen loistavasta elokuvasta ei silti ole kyse, mutta varsin mainiosti käsiteltiin sekä ufoihin uskovien näkökulmaa sekä niitä valheina pitävien näkökulmaa. Robert Patrick, D.B. Sweeney ja James Garner tekevät hyvät roolisuoritukset, eikä pahaa sanottavaa löydy Peter Bergin ja Craig Shafferin roolisuorituksistakaan. Heistä Peter Berg on sittemmin siirtynyt myös ohjaajaksi ja tehnyt mm. elokuvat Pako viidakkoon, Hancock ja Battleship, joista viimeisessä ulkoavaruuden olennot haastavat maan asukkaat Laivanupotus-peliin. Valo taivaalta ohjannut Robert Lieberman on ohjannut muutoin lähinnä vain tv-sarjojen jaksoja, mukaanlukien yhden jakson Salaisia kansioita. Robert Patrickhan nähtiin myös kyseisessä sarjassa kahdeksannella tuotantokaudella. Itse suhtaudun Travis Waltonin ufosieppaukseen melkoisen epäilevästi, mutta kuitenkin avoimin mielin. Valo taivaalta kuvaa hyvin tapausta useasta näkökulmasta ja tekee sen vakuuttavasti. Suositeltavaa katsottavaa siis.

4 kommenttia:

 1. Pidän kovasti tästä elokuvasta ja eipä äkkiseltään tule mieleen toista leffaa jota katsoessa alkaisi uskomaan avaruuden ulkopuoliseen elämään.

  Ja elokuvan kansikuva on aivan järjettömän hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkein paras ufo-aiheinen elokuva on kyllä mielestäni The Mothmen Prophecies. Se on loistava esimerkki siitä, miten näyttämällä mahdollisimman vähän itse ufoja/hirviötä saadaan katsojan omaan mieleikuvitukseen tukeutuen aivan uskomattoman pelottava tunnelma : )

   Poista
 2. Minäkin tykkään tästä. Erittäin X-Filesmäinen pätkä. Koko ajan odottelin josko Mulder taikka Scully näyttäytyisi. Eivät tehneet niin, mutta ei se menoa haitannut yhtään :D

  VastaaPoista