maanantai 20. elokuuta 2012

Lionheart - liian kova kuolemaan


Lionheart (Lionhearth – liian kova kuolemaan) (1990)
Ohjaus: Sheldon Lettich
Käsikirjoitus: Sheldon Lettich, Jean-Claude Van Damme
Näyttelijät: Jean-Claude Van Damme, Harrison Page, Deborah Rennard, Lisa Pelikan, Ashley Johnson, Brian Thompson, Voyo Goric, Michel Qissi, George McDaniel, Ash Adams, Billy Blanks, Jeff Speakman, Scott Spiegel, Stuart F. Wilson, Magic Schwarz, Lawrence Bender
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 212
Pisteet: ***½
Lyon Gaultier (Jean-Claude Van Damme) pakenee muukalaislegioonasta kuultuaan veljensä olevan kuolemassa Los Angelesissa. Perään lähtee kaksi muukalaislegioonasotilasta (Voyo Goric ja Michel Qissi) palauttamaan hänet takaisin. Yhdysvaltoihin päästyään Lyon tarvitsee rahaa päästäkseen vielä veljensä luokse ja osallistuu laittomiin tappeluihin joissa liikkuu isot rahat. Tähän maailmaan hänet tutustuttaa Joshua Eldridge (Harrison Page), joka Lyonin taistelutaidot huomattuaan vie hänet tapaamaan varakasta ottelujärjestäjä Cynthiaa (Deborah Rennard) ja tämän juoksupoika Russellia (Brian Thompson) joilla onkin isoja suunnitelmia Lyonin varalle. Tappelupiireissä Lyon saa lempinimen Lionheart. Veljensä vaimoa ja tytärtä auttaakseen Lyon alkaakin tapella oikein kunnolla, mutta viimeinen vastustaja Attila (Abdel Qissi) saattaa olla liian kova.
Pidin tästä aika paljon. Ihan parhaimpien Jean-Claude Van Dammen elokuvien joukkoon tätä ei voi laskea, mutta kuitenkin sinne kärkipään lähelle. Elokuva myös menestyi melkoisen hyvin keräten maailmanlaajuisesti 24 miljoonaa dollaria budjetin ollessa 6 miljoonaa. Elokuvan ohjannut Sheldon Lettich käsikirjoitti jo Bloodsportia Van Dammelle muutamaa vuotta aiemmin ja yhteistyö on jatkunut myöhemmin elokuvissa Kaksoisisku, Legioonalainen, The Order ja The Hard Corps. Lettichin paras elokuva on kuitenkin Mark Dacascosen tähdittämä Capoeira – tappamisen taito. Van Dammen lisäksi tässä esiintyivät edukseen myös Deborah Rennard, Harrison Pagen, vääräleuka Brian Thompson, Voyo Goric ja Michel Qissi sekä jälkimmäisen veli Abdel Qissi. Pikkurooleissa vilahtivat myös mättöleffanäyttelijät Billy Blanks ja Jeff Speakman sekä paremmin ohjaajana ja tuottajana tunnetut Scott Spiegel ja Lawrence Bender.
Elokuva on liikkunut melko monella nimellä, kuten Wrong Bet, A.W.O.L.: Absent Without Leave ja Full Contact. Viimeksimainitulla nimellä liikkuva ranskajulkaisu on kaikista pisin versio, jonka itsekin katselin. Van Dammen elokuvista tämä onkin yksi vaikeimmin saatavilla olevista, leikkaamattomana ja alkuperäisellä kuvasuhteella siis. Jo loppuumyyty suomijulkaisu on leikattu ja täyskuvallinen eli kannattaa jättää hankkimatta. Blu-ray-julkaisua ei ole ilmeisesti ihan heti tulossa, jos laisinkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti