torstai 9. elokuuta 2012

Triumph of the Nerds: The Rise of Accidental Empires


Triumph of the Nerds: The Rise of Accidental Empires (1996)
Ohjaus: Paul Sen
Käsikirjoitus: Robert X. Cringely
Juontaja: Robert X. Cringely
Haastateltavat: Bill Gates, Steve Jobs, Steve Vozniak, Paul Allen, Steve Ballmer, Larry Ellison
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 202
Pisteet: ****½
Hyvä dokumentti kotitietokoneiden keksimisestä ja niiden kehittymisestä parinkymmenen vuoden aikana.
Kolmiosainen tv-dokumentti kertoo melkoisen yksityiskohtaisesti kuinka kotitietokoneet keksittiin 70-luvulla ja kuinka niistä kehittyi 80- ja 90-luvuilla valtaisa bisnes, jonka kuninkaaksi nousi lopulta Microsoftin perustanut Bill Gates. Kaikki alkoi vuonna 1975, kun Ed Roberts kehitti Altair 8800 mikrotietokoneen josta tuli nopeasti suosittu tietokonerakentajien keskuudessa. Koneessa ei ollut minkäänlaista käyttöjärjestelmää, mutta harrastajat kehittivät siihen pian kaikenlaisia lisälaitteita ja vuonna 1975 Paul Allen ja Bill Gates tekivät siihen BASIC-tulkin, jolloin koneella pystyi myös ohjelmoimaan. Samaan aikaan useat harrastajat rakentelivat omia koneitaan kellareissa ja autotalleissa, yksi heistä oli Steve Vozniak, jonka puukuorinen Apple I herätti suurta kiinnostusta ja hänen ystävänsä Steve Jobs päätti alkaa myymään niitä vuonna 1976. Kaksikko perusti samalla Apple-yrityksen ja vuotta myöhemmin he julkaisivat Apple II:sen, josta tuli siihen mennessä myydyin kotitietokone. Apple kehitti myös oman Apple DOS-käyttöjärjestelmän ja hallitsi kotitietokonemarkkinoita 70-luvun lopulta 80-luvun alkuun julkaisemalla myös Apple III:sen.
Isojen ja kalliiden yritystietokonevalmistajien kuningas IBM päätti lähteä kotitietokonemarkkinoille 80-luvun alussa huomattuaan Applen menestyksen, mutta ongelmana oli liian hidas tuotekehittely. Ratkaisuna kone kasattiin pääasiassa muiden valmistajien tekemistä osista, jolloin IBM:n ei tarvinnut keksiä ja rakentaa kaikkea alusta lähtien. Käyttöjärjestelmän IBM hankki Bill Gatesin ja Paul Allenin perustamalta Microsoftilta, jotka ostivat Seattle Computer Productsin keksimän 86-DOS-käyttöjärjestelmän ja tekivät sen pohjalta oman versionsa. Ovelina he tekivät IBM:n käyttöön PC-DOS-version ja myivät itse MS-DOS-versiota muille tietokonevalmistajille. IBM julkaisi ensimmäisen kotitietokoneensa vuonna 1981, mutta tavallisten ihmisten sijaan konetta ostivat lähinnä ammattilaiset ja yrityskäyttöön. IBM saavuttikin varsin suurta menestystä, mutta vain hetken, sillä useat muut tietokonevalmistajat tulivat samoihin aikoihin markkinoille omilla koneilla jotka olivat miltei suoria kopioita IBM:n koneista. IBM ei myöskään tajunnut käyttöjärjestelmän merkitystä vaan keskittyi lähinnä siihen monta konetta saavat myydyksi. Bill Gates kuitenkin tajusi käyttöjärjestelmän merkityksen ja alkoi tahkota rahaa myymällä MS-DOS-käyttöjärjestelmäänsä lähes kaikkiin koneisiin.
Apple huomasi myös käyttöjärjestelmän merkityksen ja alkoi kehittää omaansa eteenpäin 80-luvun alussa. Steve Jobs pääsi tulostevalmistaja Xeroxin kehityslaboratorioon vierailukäynnille ja näki siellä jo 70-luvulla keksityn edistyksellisen graafisen käyttöliittymän sekä hiiren, jotka varasti surutta omaan käyttöönsä. Vuonna 1983 julkaistu Apple Lisa-tietokone ei graafisesta käyttöliittymästä huolimatta kuitenkaan osoittautunut myyntimenestykseksi. Seuraavana vuonna julkaistu Macintosh nousi jo menestykseksi, muttei niin isoksi kuin miltä aluksi näytti. Suurin ongelma oli se ettei siihen ollut tarpeeksi montaa hyödyllistä ohjelmaa. Samoihin aikoihin Bill Gates oli läheisissä väleissä Steve Jobsin kanssa ja sai vapaasti tutkia tätä uutta mullistavaa graafista käyttöliittymää. Ja tietysti hän kopioi sen omaan käyttöjärjestelmäänsä jota kehitteli salassa Jobsilta. Jobs ei asiaa tajunnut ennen kuin oli myöhäistä, sillä hän luuli IBM:n olevan pahin vastustaja ja keskittyi vain heidän päihittämiseen. Microsoft Windows 1.0-käyttöjärjestelmä julkaistiin loppuvuodesta 1985 ja nosti Microsoftin nopeasti käyttöjärjestelmävalmistajien kuninkaaksi. Windows 2.0 julkaistiin 1987 ja Windows 3.0 vuonna 1990. Lopullinen niitti oli vuonna 1995 julkaistu Windows 95, jonka jälkeen ei ole ollut epäselvyyttä Micsoftin herruudesta tietokoneyritysten keskuudessa. Tosin viime vuosina kehitys on jälleen mennyt melkoisesti eteenpäin ja kotitietokoneet ovat pikkuhiljaa tulossa tiensä päähän perinteisessä muodossaan, joten Microsoftin herruuskin saattaa vihdoin olla katkeamassa. Kilpailu on siirtynyt myös älypuhelinmarkkinoille, jossa Apple on ykkönen ainakin tällä hetkellä.
Näitä asioita käsitellään siis huomattavasti yksityiskohtaisemmin tässä vuonna 1996 valmistuneessa dokumentissa, jonka juontaa Robert X. Cringely, oikealta nimeltään Mark Stephens, joka itsekin työskenteli Applella 80-luvun vaihteessa. Myöhemmin mies alkoi kirjoittaa tietokonealan juoruja ja julkaisi vuonna 1992 Accidental Empires: How the Boys of Silicon Valley Make Their Millions, Battle Foreign Competition, and Still Can't Get a Date -kirjan, jonka pohjalta myös tämä dokumentti on tehty. Asioista kerrotaan varsin humoristisesti ja kriittisestikin. Senpä takia tästä dokumentista on tullut kulttiteos tietokoneharrastajien keskuudessa. Muutoinkin tämä on erittäin suositeltavaa katsottavaa jos tietokoneiden historia kiinnostaa. Vuonna 1998 valmistui myös jatko-osa Nerds 2.0.1: A Brief History of the Internet, jonka juonsi jälleen Cringely eli Mark Stephens.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti