sunnuntai 5. elokuuta 2012

The Woman in Black


The Woman in Black (2012)
Ohjaus: James Watkins
Käsikirjoitus: Jane Goldman
Näyttelijät: Daniel Radcliffe, Ciarán Hinds, Janet McTeer, Sophie Stuckey, Liz White, Alisa Khazanova, Tim McMullan, Daniel Cerqueira, Aioife Doherty, Alexia Osborne, Jessica Raine, Shaun Dooley, Mary Stockley, Misha Handley
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 198
Pisteet: ***½
Eletään 1900-luvun alkua Englannissa. Lontoossa asuva asianajaja Arthur Kipps (Daniel Radcliffe) suree yhä neljä vuotta aiemmin kuollutta vaimoaan (Sophie Stuckey), eikä pysty iloitsemaan edes poikansa Josephin (Misha Handley) seurassa vaikka tätä kovasti rakastaakin. Työnantaja määrää Arthurin hoitamaan Eel Marsh House-kartanoon liittyvät paperityöt, jota varten hänen on matkustettava syrjäiseen kylään jonka lähellä kyseinen rakennus sijaitsee. Junamatkalla Arthur tutustuu paikalliseen asukkaaseen, Samuel Dailyyn (Ciarán Hinds), joka kutsuu Arthurin luokseen illalliselle. Perillä kylän muut asukkaat osoittautuvat melkoisen oudoiksi eivätkä suostu auttamaan Arthuria juuri millään tavoin. Majatalostakaan ei tunnu löytyvän enää ennalta sovittua huonetta, mutta onneksi Arthur saa yöpyä Samuelin luona, jonka vaimo Elisabeth (Janet McTeer) on hieman seonnut lapsensa menetyksen johdosta. Muutoinkin kylässä on paljon vanhempia, joiden lapsi tai lapset ovat kuolleet varhain. Osa tuntuukin piilottelevan lapsiaan Arthurin nähdessään ja haluaisivat kovasti hänen jo palaavan takaisin Lontooseen. Kartanon paperityöt on kuitenkin hoidettava ajoissa, joten Arthur päättää yöpyä tässä tyhjillään olevassa rakennuksessa, joka sijaitsee pienellä saarella meren rannalla ja jonne johtava tie jää veden alle nousuveden noustessa. Papereita tutkiessaan Arthur alkaa näkemään mustiin pukeutuneen naisen (Liz White), jonka henkilöllisyyttä hän alkaa selvittelemään.
James Watkinsin ohjaama ja Jane Goldmanin käsikirjoittama The Woman in Black perustuu Susan Hillin vuonna 1983 julkaistuun kummituskirjaan, josta on aiemmin tehty näytelmä, tv-elokuva ja radiokuunnelmia. Tuotannosta vastasi legendaarinen Hammer Film Productions, joka lopetti elokuvien tekemisen 80-luvulla, mutta teki paluun 2000-luvun lopulla tuottamalla elokuvat Beyond the Rave, Wake Wood, The Resident ja Let Me In. Ne ovat olleet kaukana Hammerin mainekkaimpien kauhuklassikojen tasosta eivätkä kassatulojakaan ole hirveästi keränneet. Tosin eivät Hammerin elokuvat ole koskaan mitään suuria menestyksiä rahallisesti olleet. Tämä The Woman in Black onkin menestynyt yllättävänkin hyvin, nousten Hammerin kaikkien aikojen menestyneimmäiksi elokuvaksi keräämällä kassatuloja maailmanlaajuisesti 127 miljoonaa dollaria. Ja siihen voidaan laskea vielä päälle tuloja dvd/blu-ray-myynnistä. Menestyksen avaimena voitaneen pitää Daniel Radcliffea, joka tunnetaan parhaiten roolistaan Harry Potterina. Ilmeisesti myös elokuvan markkinointi on ollut onnistunutta. Hieman kyllä ihmetyttää noinkin suuri menestys, sillä kyseessä ei mikään hirveän ihmeellinen kauhuelokuva lopulta ole. Ehkäpä kyse on enemmän siitä, että ihmiset haluavat nähdä enemmän tälläistä perinteistä kauhua ilman turhia erikoistehosteita ja säikyttelyä. Toki tässä hieman säikyttelyäkin on, mutta se on varsin hillittyä. Kylmiä väreitä elokuva sai kyllä aikaan moninkin paikoin, varsinkin tummiin pukeutuneen naisen ilmestyttyä ikkunoihin ja kiikkustuolilla keinutellessaan. Juoni oli varsin yksinkertainen ja osin helposti ennalta-arvattava, mutta kuitenkin ihan toimiva. Lavastuksen osalta elokuva oli hienoa katsottavaa enkä kuvauksestakaan mitään pahaa sanottavaa keksi.
Daniel Radcliffen roolisuoritus jätti osittain kylmäksi, mutta se johtui myös hahmosta, joka ei pysty pääsemään yli vaimonsa kuolemasta. Jotenkin Danielin roolisuoritus ei vielä täysin vakuuttanut, mutta kyllähän mies on selkeästi koko ajan parantanut roolisuorituksiaan Harry Potter-elokuvien myötä ja jossain vaiheessa hän tulee varmastikin onnistumaan vielä paremmin. Ciarán Hinds teki ihan hyvää työtä Samuelin roolissa, kuten myös Janet McTeer Elisabethin roolissa. Ohjaaja James Watkins on aiemmin käsikirjoittanut elokuvat My Little Eye ja The descent – Loukussa 2 sekä ohjannut ja käsikirjoittanut elokuvan Eden Lake, joten osaavasta kauhuelokuvien tekijästä on kyse. Eden Laken tasoisen tämä ei ollut, mutta Watkins osoittaa jälleen olevansa seurattavan arvoinen tekijä kauhuelokuvien saralla. Käsikirjoittaja Jane Goldman on myös seuraamisen arvoinen, kirjoittanut aiemmin mm. elokuvat Tähtisumua, Kick-Ass, X-Men: Fist Class ja myös tulossa olevan X-Men elokuvan. Hammer on suunnittelemassa The Woman in Blackille jo jatko-osaa, joka tulee sijoittumaan toisen maailmansodan ajoille. Ihan lupaavalta kuulostaa sekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti