sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Straw Dogs (2011)


Straw Dogs (2011)
Ohjaus: Rod Lurie
Käsikirjoitus: Rod Lurie
Näyttelijät: James Marsden, Kate Bosworth, Alexander Skarsgård, James Woods, Dominic Purcell, Rhys Coiro, Billy Lush, Laz Alonso, Willa Holland, Walton Goggins, Anson Mount, Drew Powell
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 384
Pisteet: ***½
Toimiva uusintaversio.
Menestynyt elokuvakäsikirjoittaja David Sumner (James Marsden) muuttaa kauniin ja seksikkään vaimonsa, tv-näyttelijä Amyn (Kate Bosworth) kanssa Mississippin Blackwateriin, jossa Amy varttui ja on perinyt vastikään kuolleen isänsä talon. David kirjoittaa uutta käsikirjoitusta ja työskentelee talossa, jonka lato on kärsinyt pahasti hurrikaanin pyyhällettyä alueen ylitse. He palkkaavat Amyn ex-poikaystävä Charlie Vennerin (Alexander Skarsgård) ja tämän junttiystävät Normanin (Rhys Coiro), Chrisin (Billy Lush) ja Bicin (Drew Powell) korjaamaan ladon. Tämä osoittautuu kuitenkin virheeksi, sillä Charliella on edelleen tunteita Amya kohtaan ja muutkin miehet läähättävät Amyn perseen perään, eivätkä päästä helpolla kaupunkilaiselämään tottunutta Davidia. Homma alkaa mennä vielä hullummaksi kun Amyn kissa löytyy hirtettynä.
Juoni on melkoisen tarkka kopio Sam Peckinpahin vuonna 1971 ohjaamasta ja David Zelag Goodmanin kanssa käsikirjoittamasta Olkikoirat elokuvasta. Tapahtumapaikaksi vain on vaihtunut Englannin idyllisen maaseudun sijaan Amerikan perähikiä Blackwater, jota hurrikaanikin on vastikään runnonut. Ohjauksesta ja käsikirjoituksesta on vastuussa tällä kertaa Rod Ludie, joka on aiemminkin ohjannut trillereitä, kuten The Last Castle ja Nothing But the Truth. Ludie on saanut hienosti kuvattua lähestyvän väkivallan uhan elokuvaansa, mutta harmittavasti niissä varsinaisissa väkivaltakohtauksissa ei olla onnistuttu aivan niin hyvin. Rytmitys oli hieman sekavaa etenkin loppukohtauksessa ja alkuperäisessä elokuvassa se hyvin mieleen jäänyt kohtaus (en paljasta sen tarkemmin, mutta jos on alkuperäisen nähnyt niin varmasti tietää mitä kohtausta tarkoitan) ei tunnu tässä niin pahalta kuin pitäisi.
Näyttelijäsuoritukset olivat todella hyviä. James Marsden on varsin oiva pääroolissa, vaikkei toki Dustin Hoffmanin veroinen missään nimessä ole. Kate Bosworth on myös sopiva Amyn roolissa. Hikisissä tiukoissa paidoissa juokseva Kate on lähes Susan Georgen veroinen ilmestys. Rohkeampaa nakuilua jäi tosin häneltä kaipaamaan. Vai onkohan tästä lie tulossa unrated-versio, jossa sitä olisi? Alexander Skarsgård on mahtava pitkänä Charliena, joka oikein uhkuu takahikiän miehisyyttä. Drew Powell jäi myös mieleen hyvin junttiroolistaan. Entourage sarjassa näytellyt Rhys Coiro oli myös vakuuttava Normanin roolissa. Eikä yhtään hassumpi suoritus myöskään nuoremmalta Billy Lushilta. James Woods taas oli ehkä liiankin yliampuva roolissaan tyttärestään huolehtivana juoppoisänä. Prison Break sarjasta tutut Dominic Purcell ja Walton Goggins esittivät veljeksiä, joista Dominic oli jälkeenjäänyt ja ehkä hitusen väärässä elokuvassa. Oikeastaan koko Purcelliin ja Woodsiin liittyvä sivujuoni tuntui tässä väärässä elokuvassa olevalta. Ehkä sen olisi voinut poistaa ja siltikin saada porukka lopussa talolle, Charliella ja junttikavereilla oli tavallaan jo ihan riittävästi syitä saapua sinne ottamaan mittaa Davidista. Toisaalta tätä sivujuonta olisi voitu parantaa muillakin tavoilla, esim. hillitä vaikka Woodsia hieman.
Tekisi oikeastaan mieli antaa puolikas piste enemmän, mutta menköön nyt näin. Ehkä toisella katselulla sitten. Ehdottomasti katsomisen arvoinen uusintaversio siis kyseessä, jossa kuvataan hyvin takahikiän junttimiehiä, uskonnon merkitystä ja metsästystä. Mikäli pariin kohtaukseen oltaisiin saatu parempaa rytmitystä ja hulluutta mukaan, olisi tämä todella loistava elokuva, tälläisenään kuitenkin vähän vajaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti