torstai 1. joulukuuta 2011

Colombiana


Colombiana (2011)
Ohjaus: Olivier Megaton
Käsikirjoitus: Luc Besson, Robert Mark Kamen
Näyttelijät: Zoe Saldana, Jordi Mollà, Lennie James, Amandla Stenberg, Michael Vartan, Cliff Curtis, Beto Benites, Jesse Borrego, Cynthia Addai-Robinson, Ofelia Medina
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 381
Pisteet: ***½
Hyvä toimintarymistely.
Kolumbiassa asuva kymmenvuotias Cataleya (Amandla Stenberg) todistaa vanhempiansa kuoleman huumekartellin toimesta, joista hänen isällään on tärkeää tietoa. Cataleya pakenee tietojen kanssa Amerikan suurlähetystöön ja pääsee asumaan Amerikkaan, jossa karkaa sosiaaliviranomaisten huostasta setänsä Emilion luokse Chicagoon. Cataleya haluaa ryhtyä palkkatappajaksi ja pyytää Emiliota auttamaan. Viisitoista vuotta myöhemmin Cataleya (Zoe Saldana) on alansa parhaimmistoa, joka ei koskaan jää kiinni ja toimii huomaamattomasti. Hän haluaa kuitenkin kostaa vanhempiensa murhaajille ja onkin jo tappanut parikymmentä huumekartelliin liittyvää rikollista ja jättänyt aina heihin viestin kartellille, jonka FBI-agentti Ross (Lennie James) on löytänyt ja on pääsemässä vihdoin Cataleyan jäljille. Cataleya haaveilee myös normaalista elämästä, johon hänellä voisi olla mahdollisuus panokaverinsa taitelija Danny Delanayn (Michael Vartan) kanssa. Tunteisiin ei ole kuitenkaan varaa kun perässä ovat sekä FBI, että huumerkartellin miehetkin.
Olivier Megatonin edellinen elokuva, Transporter 3 oli todella surkea toimintaelokuva, joten oli tämän suhteen hieman epäilyksiä. Mikään nappisuoritus tämä ei edelleenkään Megatonilta ole, mutta nyt hän on tehtyt jo aidosti hyvän elokuvan. Juoni on rakennettu aika pitkälti Zoe Saldanan varaan ja kyllähän Zoessa onkin ihan riittävästi kiinnostavuutta tälläisen elokuvan päärooliin. Vähissä vaatteissa koikkelehtiva neitonen on melkoisen hauras ulkoisesti, mutta siltikin vahvan oloinen olemukseltaan. Saldanan kohtaukset ovatkin elokuvan parhaimpia hetkiä. Juoni olisi voinut siis keskittyä kuvaamaan häntä vielä enemmänkin ja aika pitkälti unohtaa turhat sivuhahmot, kuten pakollinen rakkauden kohde Danny, jota esitti melkoisen pökkelösti Michael Vartan. Eikä FBI-agentti Ross, jota esitti Lennie James, juuri sen tarpeellisempi ollut, tosin Lennie osaa sentään näytellä paremmin. Osa pahiksien esittäjistä oli myös melkoisen pökkelöitä. Käsikirjoituksesta vastasivat Luc Besson ja Robert Mark Kamen, jotka muistetaan hyvin myös elokuvien Fifth Element ja Taken käsikirjoittajina, Besson paremmin myös ohjaajana.
Seuraavaksi Megatonilta on tulossa Takenin jatko-osa, jossa käsikirjoituksesta vastaavat myös Luc Besson ja Robert Mark Kamen. Pierre Morelin ohjaama ensimmäinen osa oli loistava, joten Megaton joutuu parantamaan huomattavasti mikäli aikoo päästä samalle tasolle. Transporter 3:sen jälkeen olin jo valmis haukkumaan Megatonin paskaksi ohjaajaksi, mutta nyt tämän katsottuani voin hieman lieventää tuomiotani. Megatonissa on siis potentiaalia ja jää nähtäväksi onnistuuko hän vielä paremmin Takenissa kuin tässä. Toivottavasti.
Colombiana on varsin hyvä toimintaleffa, jossa Zoe Saldana keikistelee kivasti vähissä vaatteissa isojen aseiden kanssa. Verta, sikailevia rikollisia, palkkamurhia ja räjähdyksiä myös luvassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti