maanantai 12. joulukuuta 2011

Tartunta


Contagion (Tartunta) (2011)
Ohjaus: Steven Soderbergh
Käsikirjoitus: Scott Z. Burns
Näyttelijät: Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Laurence Fishburne, Kate Winslet, Marion Cotillard, Jude Law, Jennifer Ehle, Elliott Gould, Anna Jacoby-Heron, Griffin Kane, Bryan Cranston, Chin Han, Josie Ho
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 395
Pisteet: ****
Beth Emhoff (Gwyneth Paltrow) palaa työmatkalta Hongkongista kotiinsa Minneapolisiin miehensä Mitchin (Matt Damon) ja poikansa Clarkin (Griffin Kane) luokse. Beth vaikuttaa saaneen flunssan työmatkallaan, mutta yllättäen hän saa halvauskohtauksen ja kuolee sairaalassa. Lääkärit eivät osaa sanoa kuolinsyytä, mutta kun myös Clark kuolee, on selvää, että kyseessä on jokin tarttuva tauti, joka on myös Mitchillä. Samaan aikaan ympäri maailmaa alkaa ilmaantua samanlaisista oireista kärsiviä ihmisiä, jotka kuolevat hyvin äkillisesti. Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskuksessa, eli CDC:ssä työskentelevä tohtori Ellis Cheever (Laurence Fishburne) alkaa selvittelemään tartuntojen laajuutta ja mahdollisia parannuskeinoja.
Cheever lähettää lääkäri Erin Mearsin (Kate Winslet) tekemään tutkimuksia Minneapolisiin, jossa tartuntoja on eniten Yhdysvalloissa. Maailman terveysjärjestössä, eli WHO:ssa työskentelevä tohtori Leonora Orantes (Marion Cotillard) lähtee Hongkongiin selvittämään taudin aiheuttajaa. CDC:llä työskentelevä tohtori Ally Hextall (Jennifer Ehle) puolestaan alkaa kehittelemään rokotetta, kuten myös professori Ian Sussman (Elliott Gould). Bloggaaja Alan Krumwiede (Jude Law) taas lietsoo paniikkia netissä kertomalla salaliittoteorioista. Mitch osoittautuu immuuniksi tartuntataudille, mutta hänen on suojeltava tytärtään Jorya (Anna Jacoby-Heron) karanteeniin asetetussa Minneapolisissa, jossa ihmiset alkavat ryöstellä elintarvikkeita ja lääkkeitä pysyäkseen hengissä.
Hyvä epidemiaelokuva Steven Soderberghiltä, joka tuli katsottua flunssaisena. Tartuntataudin leviäminen kuvataan hyvin dokumenttimaisesti, joskin mukana on myös perinteistä draamaa kun kuvataan tartuntoja selvittelevien lääkintäviranomaisten toimia taudin puhjettua ja taudin kourissa olevia tavallisia ihmisiäkin. Matt Damonilta varsin hyvä roolisuoritus tyttärestään huolehtivana isänä. Laurence Fishburne, Kate Winslet, Jennifer Ehle ja Marion Cotillard tekevät myös vakuuttavaa jälkeä rooleissaan. Jude Law puolestaan on hyvä nettiin tapahtumista bloggaavana miehenä, joka yrittää kertoa kansalle totuuden, mutta onko hänen totuutensa totta, se on ihan toinen asia. Lintuinfluenssaan ja vastikään sikainfluenssaan liittyvät epäselvyydet ja suoranaiset salaliittoteoriat ovatkin olleet selkeä innoittaja tämän elokuvan tekemiseen. Vaikka lopulta Soderbergh ei ole lähtenyt suoranaisesti syyllistämään WHO:ta tai lääkevalmistajia elokuvassaan, käsitellään niitäkin asioita varsin suorapuheisesti, etenkin juuri Jude Lawin esittämän hahmon kautta.
Aiheesta saisi vielä huomattavasti synkemmänkin elokuvan aikaiseksi, mutta kyllähän tämäkin oli tunnelmaltaan varsin synkeä. Etenkin musiikki oli hyvän pahaenteistä. Ehdottomasti suositeltavaa katsottavaa siis, etenkin näin flunssaisena. Ja tietysti myös kaikille niille, jotka jo ennestään pelkäävät pöpöjä, toisten ihmisten kättelyä ja pärskiviä odotushuoneen potilaita. Nopeasti siis käsidesiä ja hengityssuojaimia ostamaan ja tietysti myös valtion tarjoamia rokotteita, joilla lääkefirmat ansaitsevat elantonsa, kunnes keksivät seuraavan hysteriaa aiheuttavan tartuntataudin. Rokotejonossa tavataan, tai sitten ei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti