lauantai 3. joulukuuta 2011

The Thing (2011)


The Thing (2011)
Ohjaus: Matthijs van Heijningen Jr.
Käsikirjoitus: Eric Heissner
Näyttelijät: Mary Elizabeth Winstead, Joel Edgerton, Ulrich Thomsen, Eric Christian Olsen, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Paul Braunstein, Trond Espen Seim, Kim Bubbs, Jørgen Langhelle, Jan Gunnar Røise, Stig Henrik Hoff, Kristofer Hivju, Jo Adrian Haavind, Carsten Bjørnlund, Jonathan Walker
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 383
Pisteet: **½
Kuiva esiosa alkuperäiselle The Thingille.
Norjalainen tiederyhmä on löytänyt jotakin Etelämantereella sijaisevan tutkimusaseman lähistöltä. Paikalle lähtevä tiedemies Sander Halvorson (Ulrich Thomsen) ja hänen avustajansa Adam Finch (Eric Christian Olsen) pyytävät amerikkalaisen paleontologi Kate Lloydin (Mary Elizabeth Winstead) mukaansa. Perillä heille selviää, että jään alta on löytynyt avaruusalus ja jäätynyt avaruusolio. He vievät olion tutkimusasemalle lisätutkimuksia varten, mutta se virkoaa eloon ja karkaa. Se myös hyökkää yhden norjalaisen kimppuun, jolloin he polttavat sen. Tutkiessaan olion tappaman norjalaisen kudosnäytettä, Kate tajuaa olion pystyvän muuntautumaan ihmiseksi. Pian selviääkin että heidän joukossaan on yhä olio tai olioita, joiden löytämiseen Katella on keinonsa. Apua hän saa amerikkalaiselta helikopteripilotti Sam Carterilta (Joel Edgerton).
John Carpenterin vuonna 1982 valmistuneesta kauhuklassikko The Thingistä ei uskallettu lähteä tekemään uusintaversiota, vaikka olihan jo sekin uusintaversio vuonna 1951 valmistuneesta The Thing From Another World elokuvasta. Sen sijaan uskallettiin lähteä tekemään esiosa, joka kertoo mitä tapahtui norjalaisten tutkimusasemalla, jota näytettiin Carpenterin The Thingin alussa. Lähtökohta oli siis tavallaan ihan kiinnostava, mutta samalla oli vaikea kuvitella mitä uutta tarinaan voitaisiin tuoda. Ja nähtävästi ei hirveästi mitään. Eric Heissnerin käsikirjoittama ja Matthijs van Heijningen nuoremman ohjaama elokuva on hyvin pitkälti toisinto Carpenterin elokuvasta. Siitä puuttuu Carpenterin elokuvassa ollut tunnelma ja jännitys, jäljellä on vain liiaksi siloitettu kauhurymistely melkoisen huonoilla tietokonetehosteilla. Alkuperäisen The Thingin käsin tehdyt tehosteethan ovat juuri sieltä parhaimmasta päästä, tässä tehosteista puuttuu aitouden ja kuvottavuuden fiilis.
Mary Elizabeth Winstead on nätti ja ihan kelvollinen näyttelijäkin, kunhan rooli on sopiva ja ohjaus toimivaa. Tässä hänestä ei hirveästi saada irti pääroolissa. Joel Edgertonin kohdalla oli hyvin samat ongelmat. Mies osaa näytellä, mutta käsikirjoitus eikä ohjaaja anna siihen juuri tilaisuutta. Norjalaisten rooleissakaan olleet eivät juuri sen kummemmin pärjänneet, paitsi Larsin roolissa ollut Jørgen Langhelle oli oikein vakuuttava ja näyttelijöistä siis paras roolissaan. Ulrich Thomsen ja Trond Espen Seim tosin olivat rooleissaan sopivan niljakkaita, kuten oli tarkoituskin.
Jo vuonna 1965 syntynyt Matthijs on ohjannut aiemmin lyhytelokuvan ja mainoksia ja hänen isänsä on menestynyt elokuvatuottaja Hollannissa. Matthijsin piti ohjata alunperin ensimmäisenä kokopitkänä elokuvanaan zombieleffa Army of the Dead, mutta kun se peruttiin vain kolmisen kuukautta ennen kuvausten alkua, sai Matthijs ohjattavakseen tämän The Thingin. Ensiohjaukseksi tämä on jossain määrin toimiva, mutta esiosana yhdelle tunnetuimmista kauhuelokuvista tämä on melkoisen heikko tekele. Seuraavaksi Matthijs on ilmeisesti tekemässä Army of the Deadin, johon on siis saatu rahoitus kaiketi uudestaan kuntoon. Ehkäpä miehen sydän on enemmän mukana siinä, sillä tässä kukaan ei tuntunut todella välittävän lopputuloksesta, vaan oltiin enemmänkin tehty liian siloiteltu elokuva, josta puuttui rosoisuus ja rakkaus tekemiseen. Musiikkikaan ei tarjoillut kunnon väristyksiä, kuten Ennio Morriconen säveltämä musiikki Carpenterin The Thingissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti