lauantai 17. joulukuuta 2011

The Sorcerer and the White Snake


The Sorcerer and the White Snake (It's Love/Bai She Chuan Shuo) (2011)
Ohjaus: Ching Siu-Tung
Käsikirjoitus: Zhang Tan, Tsang Kan-Cheong, Szeto Cheuk-Hon
Näyttelijät: Jet Li, Eva Huang, Raymond Lam, Charlene Choi, Wen Zhang, Vivian Hsu, Miriam Yeung, Law Kar-Ying, Lam Suet, Chapman To, Sonija Kwok, Alfred Hsing, Wu Jiang
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 402
Pisteet: **
Demonisiskokset Valkoinen Käärme (Eva Huang) ja Vihreä Käärme (Charlene Choi) elelevät onnellisina Kiinan vuoristossa. Eräänä päivänä Valkoinen Käärme rakastuu pelastamaansa kasvisparantaja Xu Xianiin (Raymond Lam) ja muuntautuu ihmiseksi ollakseen tämän kanssa. Samaan aikaan Zing Shan-temppelin manaajamunkki Fahei (Jet Li) etsii avustajansa Neng Renin (Wen Zhang) kanssa ihmisiä tappavia demoneja. Yksi niistä, verta imevä vampyyrilepakko muuttaa myös Neng Renin vempyyrilepakoksi. Tämä tutustuukin Vihreään Käärmeeseen ja rakastuu häneen. Mutta pian Fahei pääsee Valkoisen Käärmeen jäljille ja yrittää tuhota tämän. Xu Xian taas aikoo pelastaa rakkaansa.
Ching Siu-Tung on yksi lempiohjaajistani. Mies on kuitenkin parhaimmillaan silloin, kun hänellä on apuna osaava tuottaja. A Chinese Ghost Story ja A Terra-Cotta Warrior ovat hänen parhaimpia elokuviansa, joissa tuottaja Tsui Harkin kädenjälki näkyy vahvasti. Ching Siu-Tungin parhaiden elokuvien joukkoon lukeutuvat myös The Heroic Trio ja Executioners, joista ensimmäinen on virallisesti Johnnie Ton ohjaama ja jälkimmäisen he ovat ohjanneet yhdessä, mutta Ching Siu-Tungin kädenjälki näkyy kyllä vahvasti The Heroic Trion ohjauksessakin, hän myös suunnitteli elokuvan taistelukohtaukset, joista mies oikeastaan paremmin tunnetaankin. Vuosien saatossa hän on suunnitellut mm. elokuvien Peking Opera Blues, A Better Tomorrow II, City Hunter, Shaolin Soccer ja Hero mieleenpainuvat taistelukohtaukset. Mutta ohjaajana hän on kuitenkin melko ailahtelevainen. Tämä uusin elokuva onkin jälleen melkoisen huono, lähinnä pöhköä komediaa ja surkeita tietokonetehosteita sisältävä höpsöily.
Hieman ihmetyttää miten tähän on saatu Jet Li mukaan, sillä hänen luulisi valitsevan roolinsa vähän tarkemmin. Mutta toisaalta Jet alkaa olemaan jo vanha, kuten tästäkin elokuvasta näkyi, joten hänen on otettava vähän helpompia roolejakin vastaan. Tässä Jet lähinnä tekee perusliikkeitä ja välillä hyppelee vaijereiden varassa tai green screeniä vasten. Ja olisihan tämä voinut olla ihan hyväkin leffa, mikäli homma oltaisiin tehty kunnolla. Nyt elokuva on kuitenkin pilattu melkoisen päättömällä käsikirjoituksella, huonoilla näyttelijävalinnoilla ja laimealla tunnelmalla. Tietokonetehosteet olisi pitänyt vähentää minimiin ja kuvata kohtauksia mieluummin aidoissa ympäristöissä. Tosin tässä oli fantasiaelementtejä kylläkin liikaa, joten käsikirjoitusta olisi pitänyt muokata realistisempaan suuntaan. Hong Kong elokuvat ovat vajonneet melkoisen alas 90-luvun kulta-ajoista, jolloin lavastus ja puvustuskin oli siellä aivan eri luokkaa. Tehtiinpä silloin jopa varsin hienoja hirviöitä, ainakin niissä kaikkein onnistuneimmissa elokuvissa.
Eva Huang on aika väärä valinta Valkoisen Käärmeen rooliin, tai hänestä ei ainakaan saatu irti sellaista parasta näyttelijäsuoritusta mitä löytyi esim. Kung Fu Hustlessa. Charlene Choi olisi voinut olla raikkaampi valinta naispäärooliin, nyt hän oli kohtuu hyvä Vihreän Käärmeen roolissa. Xu Xian oli hahmona vähän A Chinese Ghost Storyn Ning Choi-Sanin kaltainen, jota esitti siinä loistavasti Leslie Cheung. Raymond Lamin tulkitsema Xu Xian on Leslieen verrattuna täysin pökkelö paska. Eikä hänen ja Eva Huangin välillä ollut minkäänlaista kemiaa. Wen Zhang yritti olla pakollinen tunnelman keventäjä, mutta onnistui olemaan lähinnä ärsyttävä. Pikkurooleissa nähdään myös lukuisia muita tunnettuja honkkarinäyttelijöitä, kuten Vivian Hsu, Miriam Yeung, Lam Suet ja Chapman To.
The Sorcerer and the White Snake on epäonnistunut fantasialeffa, josta ei voinut nauttia oikein millään. Jet Li koitti pitää elokuvaa jollain tavalla kasassa, muttei siinä onnistunut. Seuraavaksi häneltä on tulossa Tsui Harkin ohjaama The Flying Swords of Dragon Gate, joka vaikuttaa huomattavasti paremmalta. Jetillä on rooli tietysti myös The Expendables 2:ssa, jota odotellaan tietysti jo innolla, vaikkei ensimmäinen osa mikään niin kovin loistava ollutkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti