torstai 1. joulukuuta 2011

Fright Night


Fright Night (2011)
Ohjaus: Craig Gillespie
Käsikirjoitus: Marti Noxon
Näyttelijät: Anton Yelchin, Colin Farrell, Toni Collette, David Tennant, Imogen Poots, Christopher Miltz-Plasse, Dave Franco, Reid Ewing, Sandra Vergara, Emily Montague, Chris Sarandon
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 380
Pisteet: ****
Vittuun Twilightit. Vihdoinkin taas kunnon vampyyrileffa.
Syrjäisessä Nevadan aavikon lähiössä asuva teini-ikäinen Charley Brewster (Anton Yelchin) saa uuden naapurin, Jerry Dandridgen (Colin Farrell), joka tuntuu liikkuvan ulkona vain öiseen aikaan. Charleyn koulussa käyviä oppilaita on alkanut katoamaan ja hänen entinen paras ystävänsä, nörtti Ed Lee (Christopher Miltz-Plasse) väittää Jerryn murhanneen heidät ja tämän olevan vampyyri. Charley ei usko Ediä, mutta kun tämäkin katoaa, alkaa Charley tarkkailemaan oudosti käyttäytyvää naapuriaan ja ymmärtää totuuden. Jerry on pysäytettävä ennen kuin tämä hyökkää Charleyn äidin (Toni Collette) ja tyttöystävä Amyn (Imogen Poots) kimppuun. Apua Charley hakee Las Vegasissa vampyyritaikashow-taiteilijana toimivalta kuuluisalta Peter Vincentiltä (David Tennant), joka ei kuitenkaan ole ihan sellainen kuin televisiossa esittää olevansa, eikä vampyyrimyytitkään aivan paikkaansa pidä. Siispä ei muuta kuin seipäitä veistämään ja naapurissa asuvia vampyyrejä seivästämään.
Erittäin hyvä kauhukomedia, varsinkin kun vastaavia tehdään nykyään todella harvoin. Vampyyreitä on näkynyt viime vuosina lähinnä teinikökköleffoissa ja tv-sarjoissa, mutta onneksi joku jaksaa vielä tehdä viihdyttävän kauhukomediankin, joka muistuttaa enemmän kasarileffoja kuin nykyleffoja. Ja kyseessähän onkin uusintaversio vuonna 1985 valmistuneesta Kauhun yö elokuvasta, jonka ohjasi ja käsikirjoitti Tom Holland. Siinä Charleyn roolissa nähtiin William Ragsdale, Jerryn roolissa Chris Sarandon, Peter Vincentin roolissa Roddy McDowall ja Amyn roolissa Amanda Bearse. Tuo alkuperäinenhän on oikein mainio kauhukomedia. Pitäisi katsella se oikeastaan uudestaan, jotta voisi verrata kumpi on parempi, mutta luultavasti kuitenkin alkuperäinen. Pidin tästä uusintaversiosta kuitenkin erittäin paljon. Alku oli aika tyypillinen teinileffa aloitus, mutta pian päästiin vauhtiin ja paikoin mentiin melkoisella hurinalla kohti loppuselvittelyä. Muutamaa kohtausta olisi kannattanut miettiä hieman pidempään, esim. kohtaus jossa kamera kuvaa autolla pakenevia Charleytä, Amya ja äitiä, oli toteutettu melko onnistuneesti, mutta toisaalta kohtaus oli myös turhan hätäisesti tehty. Tehosteet paistoi liikaa silmään, mutta meno oli onneksi sopivan jyräävää ettei siihen jäänyt katsoessa kiinni, eikä näin jälkeenpäinkään yhtään paskemmilta ratkaisuilta tuntuneet. Hyvää menoa siis piisasi.
Elokuvaa esitettiin teattereissa myös 3D-versiona, mutta onneksi se ei ainakaan tässä katsomassani normiversiossa juuri näkynyt, parissa kohtauksessa kameraa kohti heitettiin esineitä, mutta näistä ei jaksanut suutahtaa. Kuvaus oli varsin toimivaa, kuten myös lavastus, puvustus, maskeeraus ja tietokonetehosteet, joskin tehosteissa oli siis hätäisiäkin ratkaisuja, kuten edellä jo tuli mainittua. Näyttelijäsuoritukset olivat myös osuvia. Anton Yelchin ei ollut lainkaan ärsyttävä pääroolissa, oikeastaan yksi parhaimmista roolisuorituksista mitä tälläisissä kauhukomedioissa nykyään näkee. Colin Farrell oli loistovedossa vampyyriroolissa, mies on selkeästi paneutunut rooliinsa ja ottanut sen vakavissaan. David Tannent oli kanssa hyvässä vedossa sivuroolissa vampyyritaikurina. Imogen Poots oli ihan osuva valinta tyttöystävän rooliin ja Toni Collette teki ihan hyvää työtä äidin roolissa. Alkuperäisessä Jerryä esittänyt Chris Sarandon nähtiin pienessä cameoroolissa. Käsikirjoituksen osalta hahmoja olisi voitu vielä enemmän hioa ja miettiä kohtausten toimivuutta, mutta kun meno oli näinkin maittavaa, niin hyvin vähän tästä on lopulta pahaa sanottavaa.
Erittäin viihdyttävä kauhukomedia, jossa riitti mukavasti verta, vampyyrejä ja kasarileffojenkin tunnelmaa. Liikoja ei kuitenkaan kannata odottaa. Ainakin itselläni oli odotukset melkoisen alhaalla ja siksikin yllätyin positiivisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti