lauantai 29. joulukuuta 2012

Koskemattomat


Intouchables (Koskemattomat) (2011)
Ohjaus: Olivier Nakache, Eric Toledano
Käsikirjoitus: Olivier Nakache, Eric Toledano
Näyttelijät: François Cluzet, Omar Sy, Anne Le Ny, Audrey Fleurot, Clotilde Mollet
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 298
Pisteet: ****½
Juuri vankilasta vapautunut ja slummissa asuva Driss (Omar Sy) saapuu työhaastatteluun neliraajahalvantuneen miljönääri Philippen (François Cluzet) ökykartanoon. Philippen hoitaminen on vaativaa työtä, joten hänen henkilökohtainen avustajansa vaihtuu yhtenään. Driss tahtoisi vain saada allekirjoituksen papereihinsa jotta olisi oikeutettu saamaan työttömyyskorvausta, eikä ole edes kiinnostunut haettavasta työstä. Philippe haluaa kuitenkin juuri Drissin avustajakseen koska tämä ei sääli häntä ja sanoo asiat suoraan. Driss suostuu vastahakoisesti ja pikkuhiljaa heistä alkaakin tulla läheisiä ystäviä.
Olivier Nakachen ja Eric Toledanon ohjaama ja käsikirjoittama Koskemattomat perustuu tositapahtumiin. Ohjaajakaksikko näki dokumentin ranskalaisesta aristokraatti Philippe Pozzo di Borgosta ja hänen avustajastaan, entisestä rikollisesta Abdel Sellousta ja päättivät tehdä aiheesta tämän lämminhenkisen draamakomedian. Elokuva valmistui jo loppuvuodesta 2011 ja nousi valmistusmaassaan Ranskassa kaikkien aikojen toiseksi katsotuimmaksi elokuvaksi. Vuoden 2012 puolella elokuva on saavuttanut menestystä myös muualla päin maailma ja onkin noussut kaikkien aikojen tuottoisimmaksi ei-englanninkieliseksi elokuvaksi maailmanlaajuisesti. Vain 9,5 miljoonaa dollaria maksanut elokuva on kerännyt maailmanlaajuisesti jo 420 miljoonaa dollaria ja on yksi vuoden 2012 parhaiten menestyneimmistä elokuvista. Elokuva on voittanut myös lukuisia palkintoja ja on ehdolla parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-palkinnon saajaksi.
Kyseessä on erinomainen elokuva, joka kuvaa hienosti kahden erilaisen ihmisen maailmoja ja heidän ystävyyttään erilaisuuksistaan ja luokkaeroista huolimatta. Pääosissa olevat Sy ja Cluzet vetäisevät hienot roolisuoritukset ja muutenkin näyttelijäsuoritukset ovat osuvia. Koskemattomat saa katsojan hyvälle mielelle, muttei sorru kuitenkaan turhaan siirappisuuteen kuten tälläisissä elokuvissa helposti käy. Erittäin suositeltavaa katsottavaa.

4 kommenttia:

 1. Pakko kysyä, että mistä olet katsonut tuon Pitch Perfect elokuvan, kun kovasti haluaisin sen itsekkin nähdä ja se ei ole tainnut ainakaan vielä Suomeen rantautua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitch Perfect on tulossa ainakin muissa Pohjoismaissa teattereihin alkuvuodesta 2013, Suomen osalta ei olla ilmeisesti vielä päätetty meneekö elokuva teattereihin vaiko suoraan videolevitykseen. Yhdysvalloissa elokuva on julkaistu jo dvd/blu-raylle, joten sieltä sen voi tilata jo nyt, esim. www.amazon.com kautta jos ei jaksa odottaa.

   Poista
 2. Upea elokuva ja hieno arvostelu! Itse sain Koskemattomat katsottua vasta äskettäin, ja oli kyllä kaikkien niiden lukuisien hehkutusten arvoinen.

  VastaaPoista