sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Pilvikartasto


Cloud Atlas (Pilvikartasto) (2012)
Ohjaus: Tom Tykwer, Andy Wachowski, Lana Wachowski
Käsikirjoitus: Tom Tykwer, Andy Wachowski, Lana Wachowski
Näyttelijät: Tom Hanks, Halle Berry, Jim Broadbent, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Bae Doona, Ben Whishaw, Keith David, James D'Arcy, Zhou Xun, David Gyasi, Susan Sarandon, Hugh Grant, Götz Otto
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 300
Pisteet: ***½
Kuusi eri aikakausille sijoittuvaa tarinaa yhdistyvät toisiinsa. Vuonna 1849 lakimies Adam Ewing (Jim Sturgess) matkustaa Chatmansaarille ja sairastuu vakavasti parasiittimadosta. Häntä hoitaa tohtori Henry Goose (Tom Hanks) samalla kun Adam ystävystyy orja Autuan (David Gyasi) kanssa. Vuonna 1936 biseksuaali muusikko Robert Frobisher (Ben Whishaw) pääsee kuulun säveltäjä Vyvyan Ayrsin (Jim Broadbent) amanuenssiksi, eli kirjoittaa Vyvyanin sanelemia sävellyksiä. Robert alkaa säveltää myös omaa mestariteostaan, Cloud Atlas sekstettiä sekä kirjoittaa kuulumisistaan rakastajalleen Rufus Sixsmithille (James D'Arcy). Vuonna 1973 toimittaja Luisa Rey (Halle Berry) tutustuu ydinfyysikko Rufus Sixsmithiin (James D'Arcy edelleen), jolla on todisteita ydinvoimalan turvallisuuteen liittyvistä ongelmista. Asiaa tutkiessaan Luisa saa peräänsä palkkatappaja Bill Smoken (Hugo Weaving). Vuonna 2012 65-vuotias kirjakustantaja Timothy Cavendish (Jim Broadbent) joutuu tahtomattaan eläkekodin vangiksi ja alkaa suunnitella pakoa. Vuonna 2144 klooni Sonmi-451 (Bae Doona) rakastuu kapinallistaistelija Hae-Joo Changiin (Jim Sturgess) ja aloittaa vallankumouksen. Vuonna 2321 pelkuri heimojohtaja Zachry auttaa teknologiaa hallitsevaa Meronymia (Halle Berry) etsimään taruista tuttua Cloud Atlasia.
David Mitchell kirjoitti vuonna 2004 Pilvikartasto-kirjan, jonka pohjalta Tom Tykwer ja Wachowskin sisarukset alkoivat suunnitella elokuvaa vuonna 2009. Meni kuitenkin useita vuosia ennen kuin sitä päästiin kuvaamaan. Rahoituksen järjestäminen oli hankalaa, sillä kyseessä on nimekkäistä ohjaajista ja näyttelijöistä huolimatta indieleffa ja vieläpä saksalainen. Elokuva tehtiin nimittäin pääosin Saksassa ja sen rahoitus kerättiin yksityisiltä rahoittajilta. Osa rahoista tuli jopa Wachowskin sisaruksilta, jotka sijoittivat noin 7 miljoonaa dollaria elokuvaan. Yhteensä budjetti oli 102 miljoonaa dollaria, eli kyseessä on yksi kaikkien aikojen kalleimmista indieleffoista. Vielä viime hetkillä tekeminen oli keskeytyä kun rahoitusta ei saatukaan järjestymään toivotusti, mutta siitä huolimatta Tom Hanks päätti ottaa roolin vastaan ja muut näyttelijät seurasivat hänen esimerkkiään. Kuvaukset aloitettiin syyskuussa 2011 Saksassa, jonka lisäksi kuvauksia tehtiin myös Skotlannissa ja Espanjassa. Wachowskin sisarukset ohjasivat 1849, 2144 ja 2321 vuosille sijoittuvat tarinat ja Tom Tykwer ohjasi 1936, 1973 ja 2012 vuosille sijoittuvat tarinat.
Lähes kolme tuntia kestävä elokuva sai ensi-iltansa loppuvuodesta 2012, mutta menestys oli vaisua varsinkin Yhdysvalloissa. Maailmanlaajuisesti elokuva on tienannut vain 65 miljoonaa dollaria, joten kyseessä on floppi. Mikään huono elokuva ei ole kuitenkaan kyseessä, vaan päinvastoin aikamoisen rohkea tekele. Aluksi juonikuvio oli melkoisen sekava kun hypittiin ajassa sinne tänne ilman kunnon päämäärää eikä hahmotkaan avautuneet aluksi yhtään. Pikkuhiljaa tarinat veivät kuitenkin mukaansa ja lopulta niitä jää pohtimaan elokuvan loputtua. Elokuvan floppaaminen johtuikin hyvin pitkälti siitä että sitä ei mainostettu juuri laisinkaan. Viihdettä halajava taviskatsoja odottaa näkevänsä kevyttä viihdettä, mutta saakin pohdiskelevaa historiallista ja futuristista elämän tarkoitusta päin naamaansa. Tunnetut näyttelijät nähtiin useissa rooleissa eri aikakausina, välillä jopa naisiksi tai eri rodun edustajaksi maskeerattuna. Olikin jopa vaikea tunnistaa muutamia näyttelijöitä eri rooleista. Yhden katselukerran jälkeen on vielä vaikea päättää mistä tarinasta pidin eniten, mutta vuoteen 2144 sijoittuva oli oikeastaan kiinnostavin ja toiminnallisin.
Pohdiskelevaa draamaa ja scifiä halajavalle katsojalle tätä on helppo suositella. Elokuva saa Suomessa ensi-iltansa 1. maaliskuuta 2013.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti