sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Vares - Kaidan tien kulkijat


Vares – Kaidan tien kulkijat (2012)
Ohjaus: Anders Engström
Käsikirjoitus: Mika Kerttunen
Näyttelijät: Antti Reini, Peter Franzén, Merja Larivaara, Aake Kalliala, Markku Maalismaa, Pekka Huotari, Tomi Salmela, Kari-Pekka Toivonen, Jarmo Mäkinen, Petteri Summanen, Eppu Salminen, Matti Onnismaa, Petteri Ahomaa, Heini Kanniainen, Juuli Kanniainen
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 124
Pisteet: **½
Yksityisetsivä Vares tutkii murhaa Pohjanmaalla.
Anna-Liisa Vaara (Heini Kanniainen) löytyy murhattuna pienen Pohjanmaalla sijaitsevan Kahdenvirranmaankylän hautuumaalta. Ruumiin löytänyt pastori Hukkanen (Markku Maalismaa) saapuu pyytämään yksityisetsivä Jussi Varesta (Antti Reini) tutkimaan tapausta kun poliisien tutkimukset eivät ole edistyneet. Kyläpahanen osoittautuu todelliseksi takapajulaksi, jossa on vieläkin oudompia tyyppejä kuin Turussa. Löytyy kylähullu Paskamantteli (Aake Kalliala), uskonlahkoa johtava saarnamies Taisto Raappana (Peter Franzén) ja tämän kiimainen kirjastonhoitajavaimo Elisabeth (Merja Larivaara), mielisairaalan ylijohtaja Sulo Hento (Kari-Pekka Toivonen), kirjapainon omistaja Juhana Sulander (Jarmo Mäkinen) sekä konstaapeli Larvanen (Petteri Summanen). Toimittajaksi tekeytyvä Vares saakin heti huomiota osakseen. Mutta kuka onkaan todellinen syyllinen?
Pohjanmaalle fiktiiviseen Kahdenvirranmaankylään sijoittuva Vares – Kaidan tien kulkijat kuvattiin muiden Vares-elokuvien tapaan Turussa, entisessä Paattisen kunnassa joka liitettiin Turkuun vuonna 1973. Ohjaajan pallille palasi Vares – Pahan suudelman ohjannut Anders Engström, joka ei tämän elokuvan kanssa onnistu aivan niin hyvin kuin Pahan suudelmassa. Pahan suudelma jääneekin parhaaksi Vares-elokuvaksi, vaikea uskoa että vielä näkemättä oleva Uhkapelimerkki tai tulossa oleva Pimeyden tango olisivat sen veroisia, tai ainakaan sitä parempia. Mikään loistava elokuva Pahan suudelmakaan ei tietysti ole, mutta hiukan parempi kuitenkin kuin muut osat tähän mennessä. Siirtyminen Turusta Pohjanmaalle on tässä ihan piristävää juonen kannalta, mutta valitettavasti asetelmasta ei lopulta saada tarpeeksi irti. Tuppukylän tunnelmaa ja sen outoja asukkaitakaan ei oikein osattu kuvata sillä tapaa kuin pitäisi. Aake Kallialan esittämä Paskamantteli oli hahmona vähän sinnepäin, muttei kuitenkaan mikään todellisen kylähullun veroinen ilmestys. Hihhulityypeistäkään ei saatu irti koko potentiaalia. Jurottavat hihhulit olisivat olleet huomattavasti pelottavampia kuin tässä olleet jenkkien tyyliset ylidramaattiset hekumoijat. Ei Suomesta moisia löydy, tai ainakaan sellaisten kuvaaminen ei tunnu uskottavalta suomalaisessa elokuvassa. Täällä tosiuskovaiset ovat hiljaa paikallaan jurottavia tunteettomia palkoihmisiä, jotka näyttävät tunteitaan vain viinan voimalla tai silloin kun ulkopuoliset eivät ole näkemässä, jos edes silloinkaan.
Antti Reini vetäisee jälleen Vareksen roolin kohtuu toimivasti. Mies löytää jälleen myös seksikkään maturen, jota esittää tällä kertaa Merja Larivaara. Merjaa katselisi kyllä vastaavissa rooleissa mieluusti useamminkin. Merjan lisäksi elokuvan nakuilusta vastasi Anna-Liisaa esittänyt Heini Kanniainen. Jotain pervoa paljastuu siis lopussa, mutta eipä siitä sen enempää. Peter Franzén oli melkoisen kuiva hihhulien johtajana, eikä Jarmo Mäkinenkään mikään kovin ihmeellinen Sulanderina ollut. Kari-Pekka Toivonen sen sijaan jäi paremmin mieleen, tosin lähinnä ulkonäkönsä takia. Mies oli enemmän jonkun hullun tiedemiehen näköinen kuin ylilääkärin, mutta jäipä ainakin mieleen miehen irvistelyt. Tuottajana paremmin tunnettu Petteri Ahomaa ei yllättäen ollut yhtään hassumpi pienessä sivuroolissa pankinjohtajana, hyvä että edes tunnisti miehen kun näytti niin erilaiselta kuin normaalisti. Petteri Summanen taas oli yllätävänkin eloton konstaapelin roolissa. Ja koska mukana ei ollut aiemmista osista tuttua taksikuski Annaa, jota siis esittää Maria Järvenhelmi, niin mukaan on ympätty Pohjanmaan taksikuskia esittävä Pekka Huotari, joka kyyditsee Varesta ympäri pitäjää. Ja koska Vareksen suuta kuivaa niin välillä täytyy tankata Tomi Salmelan esittämän baarinpitäjän luona.

1 kommentti:

  1. Miksi pankki painosti Sulanderia? Jäi epäselväksi elokuvasta.

    VastaaPoista