lauantai 17. joulukuuta 2011

Killer Elite


Killer Elite (2011)
Ohjaus: Gary McKendry
Käsikirjoitus: Matt Sherring
Näyttelijät: Jason Statham, Clive Owen, Robert De Niro, Dominic Purcell, Aden Young, Yvonne Strahovski, Ben Mandelsohn, Adewale Akinnuoye-Agbaje, David Whiteley, Matthew Nable, Lachy Hulme, Firass Dirani, Nick Tate, Bille Brown, Stewart Morritt
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 401
Pisteet: ***½
Hyvää perinteistä toimintaa.
Vuosi 1980. Eliittitapporyhmään kuuluva Danny Bryce (Jason Statham) saa tarpeekseen tappohommista ampuessaan miehen tämän pojan nähden. Vuotta myöhemmin Danny asustelee Australiassa, kun saa kutsun Omaniin, jossa hänen hyvä ystävänsä, tapporyhmään myöskin kuuluva Hunter (Robert De Niro) on vangittuna rikkaan sheikin toimesta. Hunter oli lupautunut tekemään sheikille tappotehtävän, muttei ollutkaan suostunut tekemään sitä, kun sai tietää mistä oli kyse. Dannyn on siis suoritettava tehtävä hänen puolestaan, tai sheikki teloittaa Hunterin. Tehtävänä on etsiä entisiä brittien SAS-agentteja, jotka tappoivat sheikin kolme poikaa, saada heidät tunnustamaan tekonsa ja laittaa tappamiset näyttämään onnettomuuksilta. Ongelma on siinä, että SAS-agentit ovat työssään parhaita, jo pelkkä jäljittäminen tulee olemaan vaikeaa. Danny kuitenkin suostuu ja kutsuu tapporyhmän muut jäsenet, Daviesin (Dominic Purcell) ja Meierin (Aden Young) avukseen. Vastapuolella on entinen SAS-agentti Spike Logan (Clive Owen), joka pääsee heidän jäljilleen ennen kuin ensimmäinenkään tappo on suoritettu. Lopulta Dannyn on myös suojeltava tyttöystäväänsä Annea (Yvonne Strahovski).
Killer Elite ei ole nimestään huolimatta uusintaversio vuonna 1975 valmistuneesta The Killer Elite elokuvasta, vaan perustuu vuonna 1991 julkaistuun kirjaan The Feather Men, jonka väitetään olevan osittain tositapahtumiin perustuva. Sen kirjoittaja Ranulph Fiennes kuului oikeisiin SAS joukkoihin. Gary McKendry ohjasi Matt Sherringin käsikirjoituksen pohjalta perinteisen toimintaelokuvan, jossa ei ole hirveästi nopeaa toimintaa ja heiluvaa kameratyöskentelyä, vaan juurikin 80- ja 90-lukujen toimintaelokuvia muistuttavaa menoa. Toki elokuvasta löytyy sitä nopeaakin toimintaa, sillä onhan kyse Jason Stathamin tähdittämästä elokuvasta, mutta enemmän mennään perinteisemmän toiminnan ehdoilla.
Jason Statham on roolissaan ihan hyvä, mutta jälleen ongelmana on se tosiasia, että mieheltä tulee liikaakin näitä samankaltaisia elokuvia. Tämä lukeutuu kuitenkin ehdottomasti Stathamin hyvien elokuvien joukkoon, ainakin niistä mitä on ollut ensi-illassa viimeisen parin vuoden aikana. Sekaan on mahtunut melko heikkojakin tapauksia, joten alkaa jo vähän tympiä kun mies tekee aikapitkälti samaa roolia kerta toisensa perään. Eli jotain vaihtelua kaivattaisiin. Clive Owen vetää hyvin roolinsa entisenä SAS-agenttina, joka yrittää estää Stathamia tappamasta. Robert De Niro on hyvä valinta Hunterin rooliin, mutta rooli jää vähän turhan pieneksi, eikä De Niro tunnu ihan parastaan jaksavan pistää siihen. Suurimman yllätyksen tarjoaa Prison Break sarjastakin tuttu Dominic Purcell, joka on yleensä aika yhden ilmeen mies rooleissaan, mutta tässä mies oli kyllä parhaimmillaan, lisää siis tälläisiä rooleja miehelle, kiitos. Yvonne Strahovski oli pakollinen naishahmo, erittäin kaunis nainen tottakai kyseessä, mutta rooli oli aika tarpeeton ja kliseinen.
Killer Elitestä löytyy runsaasti ongelmiakin, mutta se tarjoilee kestonsa ajan hyvää tunnelmaa, perinteisempää toimintaa ja 80-luvun vaatetusta ja lavastusta, eli on ehdottomasti katsomisen arvoinen toimintatrilleri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti