tiistai 27. joulukuuta 2011

The Expendables (Extended Director's Cut)


The Expendables (Extended Director's Cut) (2010)
Ohjaus: Sylvester Stallone
Käsikirjoitus: Dave Callaham, Sylvester Stallone
Näyttelijät: Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Eric Roberts, Randy Couture, Terry Crews, Steve Austin, David Zayas, Giselle Itié, Charisma Carpenter, Gary Daniels, Mickey Rourke, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 412
Pisteet: ***½
Barney Rossin (Sylvester Stallone) johtama palkkasotilasryhmä saa mystiseltä herra Churchilta (Bruce Willis) tehtäväkseen syöstä vallasta pientä etelä-amerikkalaista saarta hallitsevan diktaattorin, kenraali Garzan (David Zayas). Saarta kakkosmiehensä Lee Christmasin (Jason Statham) kanssa tutkiessaan he saavat selville todellisen tilanteen saarella. Garzan taustalla on nimittäin huumekauppaa pyörittävä Jason Munroe (Eric Roberts). Kaksikko joutuu pakenemaan saarelta tultuaan nähdyiksi. Kun heidän oppaana toiminut Sandra (Giselle Itié) jää kiinni, joutuu Barney tekemään valinnan palatako takaisin vai pysyäkö poissa. Hän valitsee ensimmäisen vaihtoehdon, mutta ongelmia tuottaa vastikään palkkasotilasryhmästä pois potkittu Gunnar Jensen (Dolph Lundgren). Lopulta Barney, Christmas ja ryhmään lisäksi kuuluvat Yin Yang (Jet Li), Hale Ceasar (Terry Crews) ja Toll Road (Randy Couture) lähtevät pelastamaan Sandraa ja vapauttamaan saaren pahalta diktaattorilta.
Jatko-osaa odotellessa tuli katseltua The Expendablesin pidennetty ohjaajan versio. Mitään tarkkaa listausta en tästä uudelleen leikastusta versiosta tee, sillä sellainen löytyy jo täältä, mutta sen verran voin kertoa että leikkaus tuntui hieman selkeämmältä kuin teatteriversiossa. Pituutta on 10 minuuttia enemmän ja muutoksia yhteensä 221 kappaletta, eli periaatteessa elokuva on tehty tavallaan uudestaan. Joitain kohtauksia on jopa poistettukin, lähinnä sellaisia joissa tehosteet olivat liian huonoja, kuten lopun palamiskohtauksessa. Ja paljon on myös lisätty.
Mutta varsinaisesti sen parempi ei elokuvasta ole silti tullut. Juoni ja hahmot ovat liian ohuita, toisaalta näin uudestaan katsottuna hahmoista sai jo enemmän irti, etenkin Dolph Lundgrenin esittämästä Gunnar Jensenistä, jonka huumeongelmaa en oikein tajunnut teatteriversiota katsoessa. Tosin tätäkin puolta näytetään tässä pidennetyssä versiossa paremmin. The Expendables on varsin viihdyttävä elokuva ja tarjoaa kyllä hyviäkin äijähetkiä, mutta jotenkin alta paistaa nykyelokuville tyypillinen liian nopea kuvakerronta, salamaleikkaus ja paikoin melko huonot musiikkivalinnat. Kaikille hahmoille yritetään liikaakin antaa jonkinlaista traumaa tai taakkaa, jotka oikeuttavat heidän käyttäytymiseen. Osin tässä ollaan toki onnistuttukin, mutta kun kyseessä on kuitenkin lopulta melko aivoton toimintarymistely useilla tunnetuilla toimintatähdillä, niin vähempikin olisi riittänyt.
Ja edelleenkin tässä pidennetyssäkin versiossa kolmen suuren kohtaaminen, eli Sylvester Stallonen, Bruce Willisin ja Arnold Schwarzeneggerin yhteiskohtaus tuntui väkinäiseltä ja jopa nololta. Etenkin Schwarzeneggerin hahmo oli melko tarpeeton. Mutta toisaalta kun kolmikko nähdään myös jatko-osassa niin odotukset ovat siltikin aika kovat sen suhteen. Ehkäpä tällä kertaa keskittäisiin kolmikolle jotain aidosti järkevää tekemistä yhteiskohtauksissa tai edes sanomista. Tässä jutut eivät liittyneet oikeastaan mitenkään elokuvan juoneen. Paskanjauhantaahan tähän oli tarkoituksellakin laitettu, mutta jossain menee senkin raja.
Vaikka The Expendables on kaukana Sylvester Stallonen parhaimpien elokuvien tasosta, on se siltikin kelpo toimintaviihdettä ja pesee useimmat nykytoimintaelokuvat kädet selän takana. Mikäli jatko-osaan saadaan vähän järkevämpi juoni, parempaa kuvausta ja leikkausta, sopivammat musiikit sekä tietysti vieläkin parempaa toimintaa niin mikäs sitä olisi katsellessa. Jatko-osassa tullaan siis näkemään tästä ensimmäisestä osasta tuttujen Sylvester Stallonen, Jason Stathamin, Jet Lin, Dolph Lundgrenin, Terry Crewsin, Randy Couturen, Arnold Schwarzeneggerin ja Bruce Willisin lisäksi myös Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme, Liam Hemsworth ja Scott Adkins. Melkoinen casting siis saatu aikaiseksi. Mitenhän lie mahtuvat edes samaan elokuvaan? Se nähdään elokuussa 2012.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti