perjantai 16. joulukuuta 2011

Havukka-ahon ajattelija


Havukka-ahon ajattelija (Backwood Philosopher) (2009)
Ohjaus: Kari Väänänen
Käsikirjoitus: Kari Väänänen
Näyttelijät: Kai Lehtinen, Hannu-Pekka Björkman, Tommi Korpela, Ilkka Heiskanen, Konsta Pöyliö, Aake Kalliala, Kati Outinen, Juhani Niemelä, Maria Aro, Vesa Vierikko, Kari Väänänen, Ursula Salo, Janne Kinnunen
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 400
Pisteet: ***½
Ihan mainio draamakomedia.
Sotien jälkeinen Suomi. Metsätöitä Kainuussa tekevä Konsta Pylkkänen (Kai Lehtinen) tunnetaan paikallisten keskuudessa outona ajattelijana, josta liikkuu mitä villimpiä huhuja. Mies syventyykin töiden sijaan mieluummin ajattelemaan vaikkapa tulen syntymistä tai katselee kauas avaruuteen. Kun lähistölle saapuu luontoa tutkivia tiedemiehiä oikein Helsingistä saakka, lähtee Pylkkänen näille oppaaksi ja apumieheksi. Pylkkänen haluaa samalla myös testauttaa omaa viisauttaan, josta paikalliset asukkaat niin kateellisia tuntuvat olevan. Tiedemiehet maisteri Ojasto (Hannu-Pekka Björkman) ja maisteri Kronberg (Tommi Korpela) yllättyvätkin tämän perämetsien miehen omaperäisestä ajattelutavasta, joka sattumalta onnistuu tekemään myös ainutlaatuisen tieteellisen löydön.
Kari Väänäsen ohjaama ja käsikirjoittama Havukka-ahon ajattelija perustuu Veikko Huovisen samannimiseen kirjaan, joka julkaistiin juurikin sotien jälkeen vuonna 1952. Kirjaa en ole lukenut, joten en osaa sanoa kuinka tarkasti elokuvan juoni seuraa kirjaa, mutta ilmeisesti jotain muutoksia on tehty. Elokuvan alkupuoli oli vähemmän onnistunut. Pylkkänen ei hahmona oikein jaksanut heti kiinnostaa, pikkuhiljaa hahmosta alkoi kuitenkin tulla kiinnostavampi. Ja etenkin elokuvan loppupuoli oli jo todella toimiva, vaikkei kaikki kohtaukset lopussakaan aivan nappiin osuneet. Esim. kohtaus, jossa vieraillaan Kuoliaaksinaurattajan (Aake Kalliala) luona oli tunnelmaltaa oikein mainio, mutta jotenkin kohtauksen vitsit menivät aivan ohitse. Kuoliaaksinaurattajan tytärtä esitti Aki Kaurismäen elokuvista tuttu Kati Outinen. Mitään hirveän järkevää juonta ei elokuvassa ole laisinkaan, eikä sellaista kyllä kaipaamaan jäänytkään, mutta jotkin kohtaukset tuntuivat silti aika turhilta.
Kai Lehtinen oli roolissaan oikein hyvä ja hänen ja tiedemiehiä esittäneiden Hannu-Pekka Björkmanin ja Tommi Korpelan välillä oli kivasti aitoa ystävyyden tuntua, varsinkin elokuvan lopussa. Ilkka Heiskanen oli Pylkkäsen parhaan kaverin, Mooseksen roolissa myös hyvä. Kari Väänänen kuvaa Pylkkästä toisaalta melko viisaana miehenä, mutta toisaalta myös todella tyhmänä, ainakin näin nykysuomalaisen näkökulmasta katsottuna. Sotien jälkeiset suomalaisethan olivat vielä melkoisen tyhmiä, ainakin mitä tulee kirjaviisauteen ja tieteen tuntemiseen, mutta tokihan heiltä jonkinlaista maalaisjärkeä löytyi. Väänänen hassuttelee tämän asian kustannuksella aika kivasti kun Pylkkänen huijaa maalaistalon isäntää ja emäntää eräässä kohtauksessa. Elokuvan kuvaus on todella hienon näköistä, etenkin laajoissa maisemakuvissa. Avaruusmaiset taas on luotu tietokonetehostein.
Katsomisen arvoinen elokuva, etenkin jos suomalainen luonto kiinnostaa. Sitä nimittäin nähdään varsin runsaasti kaikessa kauneudessaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti