lauantai 10. joulukuuta 2011

Hoshi o ou kodomo


Hoshi o ou kodomo (Children Who Chase Lost Voices from Deep Below) (2011)
Ohjaus: Makoto Shinkai
Käsikirjoitus: Makoto Shinkai
Äänirooleissa: Hisako Kanemoto, Kazuhiko Inoue, Miyu Irino
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 391
Pisteet: **
Asuna (äänenä Hisako Kanemoto) on pieni tyttö, joka kuuntelee itse tekemällään radiolla outoja ääniä, jotka kuulostavat tulevan jostain toisesta maailmasta. Eräänä päivänä Asuna kohtaa hieman karhua muistuttavan hirviön, jonka kynsistä hänet pelastaa mysteerinen poika nimeltä Shun (ääniroolissa Miyu Irino), joka kuitenkin katoaa pian Asunaan tutustuttuaan. Asuna haluaa tavata pojan vielä kerran ja lyöttäytyy yhteen uuden opettajansa, herra Morisakin (ääniroolissa Kazuhiko Inoue) kanssa, joka on aikeissa matkata maailmaan nimeltä Agartha, jossa voi herättää kuolleen eloon. He oppivat matkallaan näkemään maailman kauneuden ja kohtaamaan surunsa.
Makoto Shinkai on monien mielestä uusi Hayao Miyazaki. Lukuisia klassikkoelokuvia ohjannut Miyazaki on kuitenkin valovuosien päässä Shinkaista, joka on lähinnä köyhän miehen Miyazaki. Tai ainakin sellaisen kuvan sain tämän hänen uusimman elokuvansa katsottuani. Aiempia elokuvia häneltä en ole siis nähnyt. Hoshi o ou kodomon juoni on sekoitus Miyazakin Laputa – Castle in the Sky, Princess Mononoke ja Spirited Away elokuvia. Shinkailta puuttuu siis omaperäisyys, hän on lähtenyt pelkästään kopioimaan muita, eikä ole keksinyt oikein mitään omaa sanottavaa. Tai paremminkin hänen sanomansa on täysin sieluton verrattuna Miyazakin elokuvien sanomaan. Shinkai ei ole onnistunut luomaan myöskään oikein minkäänlaista henkeä elokuvaansa. Hahmoista Asuka on alussa ihan kiinnostava, mutta Agarthaan saavuttuaan hänestä ei saada enää oikein mitään irti. Shinkain olisikin kannattanut sijoittaa juonensa ihan itse keksimäänsä maailmaan, eikä lähteä kopioimaan Miyazakin elokuvien maailmoja. Tai tokihan hän on oman maailmansa luonut, mutta siitä puuttuu uskottavuus ja lopulta se on liikaa kopio juurikin Miyazakin maailmoista.
Hoshi o ou kodomo on upean näköinen anime, mutta aivan liian hengetön. Hayao Miyazaki ei enää kauaa tule animeita tekemään, joten uusia osaavia tekijöitä tarvitaan, mutta Makoto Shinkailla on vielä paljon tekemistä, mikäli aikoo päästä joskus samalle tasolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti