sunnuntai 18. joulukuuta 2011

The Ides of March


The Ides of March (Vallan kääntöpuoli) (2011)
Ohjaus: George Clooney
Käsikirjoitus: George Clooney, Grant Heslov, Beau Willimon
Näyttelijät: Ryan Gosling, George Clooney, Philip Seymor Hoffman, Paul Giamatti, Evan Rachel Wood, Marisa Tomei, Jeffrey Wright, Max Minghella, Jennifer Ehle, Gregory Itzin, Michael Mantell
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 403
Pisteet: ****
Hyvä draamaelokuva politiikan kulissien takaisesta valtapelistä.
Stephen Meyers (Ryan Gosling) on Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivän Pennsylvanian kuvernööri Mike Morrisin (George Clooney) kampanjaryhmän kakkosvetäjä. Stephen on oppinut kaiken pomoltaan, Morrisin kampanjaryhmää vetävältä Paul Zaralta (Philip Seymor Hoffman). Stephen uskoo Morrisin pystyvän muuttamaan ihmisten elämää paremmaksi ja kunnioittaa häntä suuresti. Morrisin on lyötävä kuitenkin vielä demokraattien toinen ehdokas, senaattori Ted Pullman (Michael Mantell) päästäkseen oikeasti presidentiksi. Republikaaneilla ei ole varteenotettavaa ehdokasta, joten voittaessaan Pullmanin Morrisista tulee melkoisen varmasti seuraava presidentti. Kamppailu on kuitenkin muuttumassa likaiseksi, kun Pullmanin kampanjaryhmän vetäjä Tom Duffy (Paul Giamatti) kutsuu Stephenin salaiseen tapaamiseen. Mielenkiinnosta Stephen suostuu ja pian hänen asemansa Morrisin kampanjaryhmän kakkosvetäjänä on vaarassa. Samalla hän tutustuu seksikkääseen työharjoittelija Molly Stearnsiin (Evan Rachel Wood), jonka kanssa aloittaa seksisuhteen ja saa selville poliittisen valtapelin todellisen luonteen.
George Clooney on ohjannut hienon elokuvan Beau Willimonin kirjoittaman Farragut North näytelmän pohjalta, joka taas pohjautuu löyhästi presidentiksi pyrkineen Howard Deanin kampanjaan vuonna 2004. Beau Willimon oli nimittäin Deanin kampanjaryhmässä mukana ja näki läheltä miten Dean lopulta hävisi kampanjansa eikä päässyt varsinaiseen presidenttikilpailuun mukaan. Näytelmä ja myös tämä elokuva ovat kuitenkin lähteneet juonen suhteen aivan toiseen suuntaan. Lopputulos on poliittinen trilleri oikeastaan, vaikkei kaikki trillerin määritelmät täytykään. Elokuvan alkupuoli oli vielä aika kevyttä draamaa, jossa seurattiin idealistisen Stephenin uskoa demokratiaan ja siihen ettei likaista peliä tarvita voittaakseen. Homma kuitenkin kääntyy päälaelleen kun Stephen aloittaa seksisuhteen ja saa selville järkyttävän salaisuuden. Elokuvan tunnelma muuttuu kertaheitolla trillerin suuntaan, vaikkei siis varinaisesta trilleristä voidakaan puhua.
Ryan Gosling on loistava pääroolissa ja onkin vaikea päättää kummasta elokuvasta hänelle pitäisi tältä vuodelta palkinnot antaa, tästä vaiko Drivesta. Vaiko molemmista. George Clooneyn rooli jäi lopulta aika pieneksi, mutta roolisuoritus on myös häneltä hieno. Hyviä näyttelijäsuorituksia myös Philip Seymor Hoffmanilta ja Paul Giamattilta. Evan Rachel Wood on osuva valinta Mollyn roolissa. Marisa Tomei tekee myös hyvää työtä toimittajan roolissa. Mieleen jäivät myös Jeffrey Wright, Max Minghella, Jennifer Ehle ja Gregory Itzin rooleissaan. Clooneyn ohjaus on sujuvaa, kuvaus on omaperäisen tunnelmallista, lavastus ja puvustus hienoa ja musiikkikin varsin mieleenpainuvaa.
Poliittinen draama, joka ei ole kuitenkaan tylsää jaarittelua vaan hienosti otteessaan pitävää draamaa ja trilleriäkin. Etenkin hienot näyttelijäsuoritukset jäävät mieleen. Ehdottomasti katsomisen arvoinen elokuva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti