lauantai 18. helmikuuta 2012

Midnight in Paris


Midnight in Paris (2011)
Ohjaus: Woody Allen
Käsikirjoitus: Woody Allen
Näyttelijät: Owen Wilson, Rachel McAdams, Marion Cotillard, Kathy Bates, Adrien Brody, Carla Bruni, Michael Sheen, Kurt Fuller, Mimi Kennedy, Alison Pill, Corey Stoll, Tom Hiddleston, Léa Seydoux, Marcial Di Fonzo Bo, Tom Cordier, Adrien de Van
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 61
Pisteet: ****½
Ihastuttava elokuva Woody Allenilta.
Menestyvä amerikkalainen käsikirjoittaja Gil Pender (Owen Wilson) on kihlattunsa Inezin (Rachel McAdams) kanssa vierailulla Pariisissa Inezin vanhempien ollessa siellä liikematkalla. Gil on kyllästynyt käsikirjoittamaan turhanpäiväisiä Hollywood-elokuvia ja yrittääkin saada ensimmäistä romaaniaan valmiiksi siirtyäkseen kokopäiväisesti kirjailijaksi. Pariisia katsellessaan hän kertoo Inezille että haluaisi asua siellä pysyvästi häiden jälkeen, kävellä sateessa ja oleskella samoissa paikoissa kuin ihailemansa kirjailijat ja muut taiteilijat kultaisella 20-luvulla. Inez ei kuitenkaan voisi olla vähempää kiinnostunut Pariisista ja miettii jo kovasti heidän tulevaa kotia, jonka haluaa sijaitsevan Malibussa. Inezin paskanjauhajaystävä Paul (Michael Sheen), jota Inez kovasti ihailee, ja tämän vaimo sattuvat myös olemaan samaan aikaan vierailemassa Pariisissa, joten Inez tietysti haluaa kierrellä paikkoja kaikkitietävän Paulin kanssa. Eräänä iltana Gil saa Paulin seurasta tarpeekseen ja lähtee yksin kävelemään eräistä juhlista takaisin hotellille.
Pariisin katuja melko huonosti tunteva Gil kuitenkin eksyy ja jää odottamaan taksia erään kadun rappusille. Keskiyöllä paikalle ilmaantuu antiikkiauto, jonka matkustajat kutsuvat Gilin mukaansa. Pian Gil huomaakin olevansa juhlissa, muttei missä tahansa juhlissa, vaan unelmiensa 20-luvun juhlissa, jossa vieraana on mm. yhdysvaltalainen säveltäjä ja laulunsanoittaja Cole Porter. Yhdysvaltalaiset kirjailijat Zelda (Alison Pil) ja F. Scott Fitzgerald (Tom Hiddleston) tutustuttavat Gilin paremmin aikakauden Pariisiin ja esittelevät hänet yön päätteeksi yhdysvaltalaiskirjailija Ernest Hemingwaylle (Corey Stoll). Tämä lupaa Gilille näyttävänsä Gilin romaania amerikkalaissyntyiselle avantgarde-kirjailija Gertrude Steinille (Kathy Bates). Gil on tietysti aivan innoissaan, mutta kun hän lähtee hakemaan romaaniaan hotellilta, hän huomaa olevansa jälleen omassa ajassaan.
Seuraavana yönä Gil yrittää näyttää Inezille olleensa oikeasti 20-luvulla, mutta tämä kyllästyy odottamiseen ja palaa hotellille ennen keskiyötä, jolloin antiikkiauto pysähtyy jälleen samassa paikassa ja sisällä sattuu olemaan Ernest Hemingway, joka vie Gilin tapaamaan Gertrude Steiniä. Tämä lupaa antaa Gilille palautetta romaanista kunhan ehtii sen lukea. Samalla Steinillä ollessaan Gil tapaa taitelija Pablo Picasson (Marcial Di Fonzo Bo) ja tämän rakastajattaren Adrianan (Marion Marion Cotillard), johon ihastuu välittömästi. Gil alkaakin käydä 20-luvulla joka yö tavatakseen Adrianan uudestaan, mutta joutuu lopulta päättämään kumpi on hänelle tärkeämpi, oman aikansa Inez, jota rakastaa kovasti, mutta jonka kanssa ei tule kovin hyvin toimeen, vaiko 20-luvun Adriana, jonka kanssa tahtoisi tehdä haaveistaan totta, mutta joka myös haaveilee paremmasta aikakaudesta Gilin tapaan. Aikamatkustamista Gil pohtii mm. surrealistisen taidemaalari ja kuvanveistäjä Salvador Dalín (Adrien Brody), dadaistisen valokuvaaja ja elokuvaohjaaja Man Rayn (Tom Cordier) sekä surrealistisen elokuvaohjaaja Luis Buñuelin (Adrien de Van) kanssa.
Mainio elokuva heti alusta lähtien. Pariisi kuvataan kiehtovana paikkana, mutta siltikin hyvin arkisen oloisena. Kuvauksessa on lämpöä ja musiikki korostaa romanttisuuden tuntua. On selvää, että ohjaaja Woody Allen rakastaa Pariisia ja on tahtonut näyttää sen elokuvassaan. Midnight in Paris on kepeä elokuva, jota katsoessa ei mietiskele laisinkaan että kyseessä on elokuva. Owen Wilson ei tunnu näyttelevän hahmoaan, vaan hän on Gil Pender, joka tahtoisi kävellä Pariisissa sateella unelmiensa naisen kanssa. Saman tunteen ovat ilmeisesti saaneet monet muutkin, sillä Midnight in Paris on Woody Allenin pitkän uran menestynein elokuva Yhdysvalloissa ja etenkin kansainvälisesti. Woody Allen ei itse menestyksestä piittaa, mutta lähes 150 miljoonaa kassatuloja maailmanlaajuisesti tienannut Midnight in Paris antaa Woodylle entistä vapaammat kädet seuraavia elokuvia tehdessään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti