keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Bronson


Bronson (2008)
Ohjaus: Nicolas Winding Refn
Käsikirjoitus: Brock Norman Brock, Nicolas Winding Refn
Näyttelijät: Tom Hardy, Matt King, Kelly Adams, Amanda Burton, James Lance, Jonathan Phillips, Juliet Oldfield, Mark Powley, Hugh Ross
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 57
Pisteet: ***½
Michael Gordon Peterson (Tom Hardy) ryöstää postin ollessaan 19-vuotias ja hänet tuomitaan seitsemäksi vuodeksi vankilaan. Siellä mies alkaa nopeasti saada mainetta pahamaineisena tappelijana. Michael rakastuu vankilaan ja kutsuu selliään hotellihuoneeksi. Ei kulu yötäkään, jolloin Michael ei haastaisi riitaa vartijoiden kanssa. Pian Michael joutuukin vankiloiden kiertolistalle ja viettää suurimman osan ajastaan eristettynä. Muut vangit palvovat Michaelia, tai niin mies ainakin itse kuvittelee. Michael kuvittelee nimittäin olevansa taiteilija, taiteilija joka ei suinkaan osaa näytellä, laulaa tai tanssia, vaan tapella. Lopulta miehestä saadaan vankiloissa tarpeeksi ja hänet lähetetään psykiatriseen sairaalaan, jossa häneen pumpataan vahvoja lääkkeitä aina kun hän haastaa riitaa. No, siinähän ei hyvin käy ja kohta mies lähetetään toiseen psykiatriseen sairaalaan, jossa hän nostattaa laajan mellakan. Lopulta mies vapautetaan koska tulee liian kalliiksi ollessaan vankina. Michael lähtee kiertämään entisen vankikaverinsa (Matt King) kanssa tappelupaikkoja ja muuttaa nimensä Charles Bronsoniksi kuuluisan näyttelijän mukaan. Vapaana oleminen ei kuitenkaan kestä kauaa ja kohta hän on taas kiven sisässä. Ajankuluksi mies alkaa piirtää ystävyttyään vankilan taideopettajan (James Lance) kanssa. Tämä kehottaa miestä tekemään taidetta sydämestään ja sitäpä onkin luvassa, nimittäin tappelua vartijoiden kanssa.
Tositapahtumiin perustuva elokuva kertoo siis brittivanki Charles Bronsonista, jota kutsutaan lehdistössä Britannian väkivaltaisimmaksi vangiksi. Bronson on viettänyt enemmän aikaa vankilassa kuin vapaalla jalalla. Mies on ottanut useasti panttivankeja, vuonna 1983 hän järjesti 47 tuntia kestäneen mellakan psykiatrisen sairaalan katolla ja vuonna 1994 hän piti kirjastonhoitajaa panttivankinaan ja vaati lunnaiksi pumpattavaa barbaraa, helikopteria ja kupillista teetä. Melkoinen koomikko siis kyseessä. Ja juuri tätä puolta Nicolas Winding Refn on halunnut kuvata tähän elokuvaansa. Ja onkin osittain onnistunut siinä, tosin en jaksanut oikein innostua elokuvan alusta. Välillä Bronson kertoo tarinaansa yleisölle teatterin lavalla, näistä kohtauksista en hirveästi pitänyt. Siinä vaiheessa kun Bronson vapautuu vankilasta, alkoi elokuva toimia huomattavasti paremmin. Hienoa musiikin käyttöä etenkin.
Tom Hardyn roolisuoritus on loistokas, todellista paneutumista rooliin. Mies heiluu alastikin useaan otteeseen ja on pumpannut itsensä kunnolla lihaksikkaaksi. Ei siis ihme että hänet haluttiin The Dark Knight Risesiin Banen rooliin. Kiinnostavaa nähdä miten Hardy siitä suoriutuu. Muut näyttelijät jäävät tässä Hardyn varjoon, tosin Matt King on varsin viileä Bronsonin nyrkkeilypromoottorina. Ei tämä Nicolas Winding Refnin parhaimpien elokuvien joukkoon mahdu, mutta hyvä elokuva nyt kuitenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti