torstai 11. lokakuuta 2012

Abraham Lincoln: Vampire Hunter


Abraham Lincoln: Vampire Hunter (2012)
Ohjaus: Timur Bekmambetov
Käsikirjoitus: Seth Grahame-Smith
Näyttelijät: Benjamin Walker, Dominic Cooper, Anthony Mackie, Mary Elizabeth Winstead, Rufus Sewell, Marton Csokas, Jimmi Simpson, Joseph Mawle, Robin McLeavy, Erin Wasson, Lux Haney-Jardine
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 260
Pisteet: ***
9-vuotias Abraham Lincoln (Lux Haney-Jardine) näkee kuinka vampyyri nimeltä Jack Barts (Marton Csokas) tappaa hänen äitinsä. Aikuiseksi vartuttuaan Abraham (Benjamin Walker) janoaa edelleen kostoa ja yrittääkin tappaa Bartsin ampumalla eräänä iltana. Hänestä ei ole kuitenkaan vastusta tälle verta janoavalle demoniolennolle. Apuun saapuu viime hetkellä vampyyreitä metsästävä Henry Sturgess (Dominic Cooper), joka pelastaa Abrahamin ja pistää Bartsin luikkimaan karkuun. Henry lupautumaa opettamaan Abrahamin taistelemaan ja neuvoo miten vampyyreitä tapetaan. Ehtona on se että Abraham saa tappaa vain niitä vampyyreitä joiden luokse Henry hänet lähettää. Abraham muuttaa Springfieldiin, jossa työskentelee päivisin sekatavarakaupan myyjänä, opiskelee lakia ja tappaa öisin vampyyreitä. Hän tapaa myös Mary Toddin (Mary Elizabeth Winstead), jonka kanssa menee naimisiin ja ilmoittautuu mukaan politiikkaan. Pian Abraham huomaakin taistelunsa vampyyreitä vastaan olevan laajempaa kuin oli kuvitellutkaan. Lopulta presidentiksi noustuaan hän joutuu taistelemaan sisällissodan aikana vampyyrien hallitsemaa Konfederaatiota vastaan.
Kirjailija Seth Grahame-Smith saavutti kulttimainetta humoristisella Ylpeys ja ennakkoluulo ja zombit -kirjallaan, joka nousi korkeille sijoille bestseller-listoilla ilmestyttyään vuonna 2009. Vuonna 2010 Seth kirjoitti samantyylisen lajityyppejä sekoittavan Abraham Lincoln, Vampire Hunter -kirjan, jossa nimen mukaisesti Yhdysvaltain kuudestoista presidentti Abraham Lincoln jahtaa vampyyreitä. Hollywood-studiot alkoivat nopeasti kilpailemaan molempien kirjojen elokuvaoikeuksista. Ensimmäisen oikeudet myytiin Lionsgate-studiolle, joka ei ole kuitenkaan vieläkään saanut elokuvaa tuotantoon asti. Elokuvaohjaajat Tim Burton ja Timur Bekmambetov ostivat jälkimmäisen oikeudet yhdessä vuonna 2010 ja saivat 20th Century Fox-studion levittäjäksi. Timur valittiin myös ohjaajaksi Burtonin pysytellessä tuottajana. Burton teki samaan aikaan omaa Dark Shadows-elokuvaansa, jonka käsikirjoitusta Seth paranteli ja kirjoitti myös tämän käsikirjoituksen. Kuvaukset käynnistyivät maaliskuussa 2011 ja tehtiin 3D-tekniikalla. Pääosaan valittiin lähes täysin tuntematon Benjamin Walker. Rooliin oli ehdolla myös Adrien Brody, Josh Lucas ja James D'Arcy. Melko yllättävä valinta siis, mutta toisaalta liian tunnettu naama ei varmastikaan olisi oikein toiminut tälläisessä elokuvassa. Ensi-illan piti olla jo vuoden 2011 lopulla, mutta se siirrettiin lopulta kesäkuulle 2012. 69 miljoonaa dollaria maksanut elokuva menestyi varsin erinomaisesti keräten kassatuloja maailmanlaajuisesti 106 miljoonaa dollaria.
Jos ihan suoraan sanotaan, niin elokuvan idea on sen verran naurettava ettei sitä mitenkään tosissaan voinut katsella. Yllättävän vakavalla naamalla tekijät ovat olleet kuitenkin liikkeellä, ehkä liiankin. Kyseessä on melko selkeä aivot narikkaan kesäleffa, siitä syystä ensi-iltakin luultavasti siirrettiin loppuvuodesta kesälle. Aivot narikkaan viihteenä Abraham Lincoln: Vampire Hunter onkin kohtuu toimivaa katseltavaa. Benjamin Walkerin roolisuoritusta ei voi hirveästi kehua eläväiseksi, muttei toisaalta täysin haukkuakaan. Mary Elizabeth Winstead oli myöskin melkoisen kuiva roolissaan. Se taisi olla tarkoituskin. Dominic Cooper toi vähän eloa mukaan, mutta oli kyllä myös kaukana parhaista roolisuorituksistaan. Marton Csokasin lisäksi vampyyreinä nähtiin pääpahisvampyyriä esittänyt Rufus Sewell ja tämän siskoa esittänyt Erin Wasson. Abrahamin apuna olivat Anthony Mackien esittämä William Johnson ja Jimmi Simpsonin esittämä Joshua Speed. Jos haluaa nähdä presidentti Abraham Lincolnin tappamassa vampyyrejä kirveen kanssa niin tämän katsomalla se onnistuu. Seth Grahame-Smith on jatkamassa yhteistyötä Tim Burtonin kanssa käsikirjoittamalla Beetlejuice 2:sen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti