perjantai 5. lokakuuta 2012

Salainen agentti 007 ja tohtori No


Dr. No (Salainen agentti 007 ja tohtori No) (1962)
Ohjaus: Terence Young
Käsikirjoitus: Richard Maibaum, Johanna Harwood, Berkely Mather
Näyttelijät: Sean Connery, Ursula Andress, Joseph Wiseman, Jack Lord, Bernard Lee, Anthony Dawson, Zena Marshall, John Kitzmiller, Eunice Gayson, Lois Maxwell, Peter Burton, Yvonne Shima, Michel Mok, Marquerite LeWars, William Foster-Davis, Dolores Keator, Reggie Carter, Louis Blaazer
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 255
Pisteet: ***½
Ensimmäinen virallinen James Bond-elokuva Salainen agentti 007 ja tohtori No sai ensi-iltansa tasan viisikymmentä vuotta sitten Lontoossa 5. lokakuuta 1962. Katsoin elokuvan uudestaan juhlapäivän kunniaksi.
Kun Iso-Britannian tiedustelupalvelun Jamaika-osaston johtaja sihteereineen murhataan ja heidän ruumiinsa hävitetään, lähetetään salainen agentti James Bond (Sean Connery) ottamaan selvää mitä on tapahtunut. Tutkimukset johdattavat Bondin pienelle Crab Keyn saarella, jonka omistaa kiinalainen tohtori No (Joseph Wiseman), josta kukaan ei tunnu tietävän muuta kuin että hänellä on saarella tarkasti vartioitu bauksiittikaivos. Apua Bond saa CIA-agentti Felix Leiteriltä (Jack Lord) ja paikalliselta kalastaja Quarrelilta (John Kitzmiller). Saarella Bond kohtaa myös simpukoita luvattomasti keräävän Honey Ryderin (Ursula Andress), jota joutuu suojelemaan saarta vartioivilta koirapartioilta ja lohikäärmeeksi naamioidulta ajoneuvolta, joka pitää huolen ettei säikymmät ihmiset uskalla saarelle edes tulla. Lopulta tohtori Non todelliset aikeet selviävät Bondin ja Ryderin joutuessa vangiksi vadenalaiseen tukikohtaan.
Elokuvatuottajat Harry Saltzman ja Albert R. Broccoli kilpailivat ensin keskenään siitä kumpi saa filmausoikeudet Ian Flemingin suosituista James Bond-kirjoista ja päätyivät lopulta yhdistämään voimansa ja perustivat kaksi yritystä, joista Danjaq omisti oikeudet filmatisointeihin ja Eon Productions vastasi varsinaisesta tuotannosta. Lisäksi he solmivat yhteistyösopimuksen yhdysvaltalaisen United Artists-studion kanssa. Alunperin tarkoituksena oli tehdä ensin Pallosalama, mutta kun käsikirjoitusta tehneet Ian Fleming ja Kevin McClory riitaantuivat ja setvivät asiaa oikeudessa asti, päättivät Saltzman ja Broccoli tehdäkin ensin tämän elokuvan, joka oli heidän mielestään helpommin kuvattavissa. Ohjaajaksi he valitsivat Kiinassa syntyneen brittiohjaaja Terence Youngin, jonka uskoivat pystyvän luomaan elokuvaan oikeanlaisen kansainvälisen agenttitunnelman. Käsikirjoitusta tekivät alunperin Richard Maibaum ja Wolf Mankowitz, mutta heidän ensimmäinen vedos hylättiin ja Mankowitz jätti projektin, jonka jälkeen Maibaum teki uuden vedoksen, jonka pohjalta taas Johanna Harwood ja Berkely Mather tekivät lopullisen käsikirjoituksen.
James Bondin rooliin haluttiin alunperin amerikkalaisnäyttelijä Cary Grant, mutta kun mies olisi ollut valmis tekemään vain yhden elokuvan, päätettiin etsiä joku joka pysyisi roolissa useamman elokuvan ajan. Rooliin olivat ehdolla sen jälkeen Richard Johnson, Patrick McGoohan sekä Richard Todd. Broccoli mietti myös Roger Moorea rooliin, mutta Roger oli tuohon aikaan vielä liian nuori eikä häntä siis edes lähestytty asian tiimoilta vielä tuolloin. Lopulta rooliin valittiin kolmekymppinen Sean Connery, jolle Terence Young esitteli Bond-elokuvista tutun yläluokan elämän kasinoineen, naisineen ja nopeine autoineen. Honey Ryderin rooliin oli ehdolla ensin Julie Christie, mutta lopulta Ursula Andress valittiin. Tosin Ursulan ääntä ei edes kuulla elokuvassa, vaan häntä dubbasi Nikki van der Zyl ja lauluosuudessa kuultiin Diana Couplandin ääntä. Tohtori Non rooliin kysyttiin ensin Ian Flemingin ystävää Noël Cowardia, joka kuitenkin kieltäytyi ja rooli meni lopulta Joseph Wisemanille, joka maskeerattiin kiinalaisen näköiseksi. Bondin pomon M:n rooliin valittiin Bernard Lee ja sihteeri Moneypennyn rooliin Lois Maxwell, joista Lee on näytellyt yhteensä kymmenessä Bond-elokuvassa ja Maxwell peräti neljässätoista. Felix Leiteriä esittänyt Jack Lord näytteli roolia vain tässä elokuvassa. 007 ja Kultasormessa rooli meni Cec Linderille, sillä Lord vaati lisää palkkaa eivätkä tuottajat siihen suostuneet.
Kuvaukset aloitettiin 16. tammikuuta 1962 Jamaikalla. 21. helmikuuta kuvaukset siirtyivät Englantiin Pinewoodin studioille, joka on tullut tunnetuksi nimenomaan Bond-elokuvien kuvauspaikkana. Kuvaukset saatiin päätökseen 30. maaliskuuta. Elokuvan tekeminen maksoi vain hieman päälle miljoona dollaria, mikä oli tuohon aikaan toki ihan iso summa, mutta varsin mitätön kansainväliselle agenttiseikkailulle. Monty Norman valittiin tekemään musiikit ja mies tekikin ikimuistoisen Bond-teemamusiikin, josta Bond-elokuvat oikeastaan parhaiten muistetaankin. Häntä auttoi myös John Barry, joka on sittemmin tehnyt musiikkia yhteentoista Bond-elokuvaan. Vuosien saatossa on myös riidelty siitä kumpi heistä tuon kuuluisan tunnusmusiikin lopulta keksikään ja asiaa on setvitty oikeudessakin asti. Norman on kuitenkin aina voittanut. Englannissa elokuva sai ensi-iltansa jo vuonna 1962, mutta muualla maailmassa saatiin odottaa seuraavaan vuoteen. Täällä Suomessa elokuva sai ensi-iltansa vasta 29. maaliskuuta 1963. Kriitikot suhtautuivat elokuvaan ensin melko nihkeästi ja pitivät sitä lähinnä parodiana. Englannissa ja Euroopassa elokuva saavutti silti suuren suosion ja keräsi kassatuloja noin 6 miljoonaa dollaria ja Yhdysvalloistakin kassatuloja kertyi noin 2 miljoonaa dollaria, joten budjettiinsa nähden elokuva oli suuri menestys. Myöhempien uusintajulkaisuiden myötä elokuva on kerännyt maailmanlaajuisesti yhteensä yli 59 miljoonaa dollaria.
Viisikymmentä vuotta myöhemmin elokuvan valmistumisesta on helppo todeta sen olevan jo hieman ajan syömä. Hyvä toki edelleenkin, mutta melkoisen kesy. Bondin hahmo ja muutoinkin elokuvan maailma oli vielä aika pitkälti hakusessa. Myöhemmissa elokuvissa päästiin vasta kunnolla vauhtiin. Salainen agentti 007 ja tohtori No on kuitenkin hieno osa sitä elokuvahistoriaa jota Bond-elokuvat ovat vuosien saatossa miljoonille katsojille tarjoilleet ja tulevat tarjoilemaan myös jatkossa. Järjestyksessään 23. virallinen Bond-elokuva Skyfall saa ensi-iltansa 26. lokakuuta niin Suomessa kuin myös suurimmassa osassa maailmaa ja jatkaa Bond-elokuvien hienoa perinnettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti