sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Nopeat ja kuolleet


The Quick and the Dead (Nopeat ja kuolleet) (1995)
Ohjaus: Sam Raimi
Käsikirjoitus: Simon Moore
Näyttelijät: Sharon Stone, Gene Hackman, Russel Crowe, Leonardo DiCaprio, Lance Henriksen, Pat Hingle, Keith David, Tobin Bell, Gary Sinise, Mark Boone Junior, Kevin Conway, Roberts Blossom, Olivia Burnette, Fay Masterson, Jonothon Gill
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 1
Pisteet: ****
Viihdyttävä lännenelokuva Sam Raimilta hyvillä näyttelijäsuorituksilla.
Ellen (Sharon Stone) ratsastaa syrjäiseen Redemption-nimiseen kaupunkiin vuonna 1881. Kylässä järjestetään ampumiskilpailu, johon hän osallistuu. Palkintona on suuri summa rahaa, mutta Ellenin tavoitteena on surmata kilpailun järjestäjä, kaupunkia otteessaan pitävä John Herod (Gene Hackman), joka myös osallistuu kilpailuun ja päättää samalla säännöt. Suurin osa muista osallistujista on etsintäkuulutettuja rikollisia, kuten arvistaan tunnettu Scars (Mark Boone Junior) ja pedofiili Eugene Dred (Kevin Conway), mutta joukkoon mahtuu myös entinen sisällissodan sotilas, kersantti Clay Cantrell (Keith David), tarkkuusammuntaesiintyjä Ace Hanlon (Lance Henriksen) ja jopa Herodin poika, nopeudestaan tunnettu Free "The Kid" Herod (Leonardo DiCaprio). Kilpailuun joutuu osallistumaan myös Herodin kanssa aikoinaan ihmisiä tappanut ja nykyään pastorina toimiva Cort (Russel Crowe), jonka kanssa Ellen ystävystyy.
Sam Raimin ohjaama The Quick and the Dead ei ole mikään lännenelokuvien klassikko, mutta viihdyttävyydessään on kyllä erinomainen elokuva. Näyttelijäsuoritukset, Raimille tyypillinen kuvaus ja tunnelma pitivät katsojan kivasti otteessaan. Sharon Stone vetää ihan pätevästi pääroolin, mutta elokuvan parhaimmista näyttelijäsuorituksista vastaavat kuitenkin Gene Hackman ja Russel Crowe. Eikä kannata unohtaa Leonardo DiCapriota eikä myöskään Lance Henrikseniä, joka tekee mieleenpainuvan sivuroolin. Eikä kyllä muistakaan näyttelijöistä mitään pahaa sanottavaa löydy. Elokuvan alussa Raimin kuvaustyyli vaikutti hetken aika laimealta, mutta pian hän pääsi vauhtiin ja tarjoili upeita zoomauksia, kuvakulmia ja kamera-ajoja. Mitään ihan Evil Deadien veroista kameratyöskentelyä elokuvasta ei kuitenkaan löydy, vaikka muutama zoomaus ja kuvakulma oltiinkin niistä matkittu.
The Quick and the Deadin juoni on aika ennalta-arvattava, mutta sepä ei haitannut lainkaan. Käsikirjoituksessa on kopioitu Sergio Leonen spaguwesternejä, mutta Clint Eastwoodin mystisen mieshahmon sijaan pääroolin on laitettu mystinen naishahmo, jolla on kalavelkoja pääpahiksen kanssa. Käsikirjoituksen tehnyt Simon Moore meinasi ohjata elokuvan itse pikkurahalla Espanjassa tai Italiassa, mutta Sony Pictures Entertaiment ostikin siihen oikeudet ja päärooliin valittiin Basic Instict elokuvassa menestynyt Sharon Stone, joka halusi ohjaajaksi Sam Raimin tai ei näyttelisi elokuvassa. Studio myöntyi, kuten myös Sharonin vaatimuksiin palkata kuvausten aikaan vielä melko tuntemattomat Russel Crowe ja Leonardo DiCaprio keskeisiin rooleihin. Stone maksoi lopulta itse DiCaprion palkan, jotta studio suostuisi. Elokuvahan tietysti floppasi melkoisen pahasti, mutta on mielestäni mainettaan huomattavasti parempi.
Mikäli Sam Raimin ohjaamat elokuvat ovat viihdyttäneet ja tämä on vielä katsomatta, niin kannattaa ehdottomasti korjata tilanne. The Quick and the Dead ei ansaitse mitään palkintoja, mutta on makoisaa viihdettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti