lauantai 21. tammikuuta 2012

The House of the Devil


The House of the Devil (2009)
Ohjaus: Ti West
Käsikirjoitus: Ti West
Näyttelijät: Jocelin Donahue, Tom Noonan, Mary Woronov, Greta Gerwig, AJ Bowen, Dee Wallace, Heather Robb
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 25
Pisteet: ****
Samantha (Jocelin Donahue) opiskelee collegessa ja on juuri hankkimassa omaa kämppää, mutta ongelmana on vuokran maksaminen, rahat ovat nimittäin vähissä. Ilmoitustaululta Samantha löytää lapsenvahti-ilmoituksen, jonne tietysti soittaa samantien. Toisessa päässä oleva miesääni kuulostaa ihan järkevältä, mutta hieman outo maku hommasta jää silti Samanthalle, varsinkin kun heidän on tarkoitus tavata samantien, mutta miestä ei näykään. Illalla ilmoituksen jättäjä ottaa uudestaan yhteyttä ja Samantha suostuu ottamaan homman vastaan. Hän saa kyydin parhaalta ystävältään, Meganilta (Greta Gerwig).
Perillä odottaa herra Ulman (Tom Noonan), joka vaikuttaa kasvotustenkin ihan järkevältä ja oikeastaan kiltiltä vanhalta mieheltä. Joku tuntuu kuitenkin olevan pielessä ja Samantha onkin jo vetäytyä hommasta kun paljastuu että kyse onkin lapsen vahtimisen sijaan herra Ulmanin vanhan äidin vahtimisesta, mutta suostuu lopulta kun herra Ulman tarjoaa monikertaista palkkaa yhdeltä yöltä. Herra Ulman vaimoineen (Mary Woronov) lähtee ulos viettämään iltaa samalla kun kuunpimennys näkyy täydellisenä keskiyöllä. Aluksi lapsenvahtimisesta vanhuksen vahtimiseksi vaihtunut homma vaikuttaa helpolta, mutta keskiyön lähestyessä Samanthalle alkaa paljastua tilanteen karmiva todellisuus.
Kuinka monta oikeasti merkittävää kauhuelokuvaa on tehty viimeisen 10-15 vuoden sisällä? No eipä rehellisesti sanottuna hirveän montaa, ainakin jos verrataan niitä 70-80-luvuilla tehtyihin kauhuklassikoihin. Oikeastaan vaikea laskea edes todellista määrää kun niitä on niin vähän eikä tule äkkiseltään edes mieleen. En väitä, että The House of the Devil olisi mikään todellinen klassikko, mutta kyllähän se silti on selkeästi sieltä parhaimmasta päästä mitä tulee uusiin kauhuelokuviin. Tunnelmallinen, vaikuttava teos, josta tulee mieleen 70-luvun lopulla sekä 80-luvulla tehdyt kauhuelokuvat. Alkutilanne muistuttaa hiukan Halloweenia, tunnelmassakin on vähän samaa ja Jocelin Donahue näyttelee yhtä upeasti pääroolia kuin Jamie Lee Curtis Halloweenissa. Ti West nousee selkeästi Rob Zombien rinnalle kun rankataan nykykauhuohjaajia paremmuusjärjestykseen. Miehen uudempi ohjaustyö The Innkeepers ei ole aivan yhtä hieno kuin tämä, mutta osoittaa sekin miehen pystyvän tekemään jossain vaiheessa vielä todellisen klassikonkin.
Ti West tajuaa myös hyvien näyttelijöiden päälle. Jocelin on osuva valinta päärooliin ja keskeiseen rooliin hän on saanut myös Tom Noonanin, joka muistetaan mm. elokuvista Manhunter, The Monster Squad, RoboCop 2 ja Last Action Hero. Mary Woronov ja Dee Wallace ovat myös varsin tunnettuja kauhunäyttelijättäriä mm. elokuvista Death Race 2000, Night of the Comet, Chopping Mall, Warlock, The Hills Have Eyes, The Howling, E.T.: The Extra-Terrestrial, Cujo, Critters ja The Frighteners. Jos kauhua tehdään niin ihan järkevä hommata osaavia näyttelijöitä ja niin Ti West on juuri tehnyt, aivan kuten Rob Zombie elokuvassaan The Devil's Rejects.
The House of the Devil edustaa siis selkeästi nykykauhuelokuvien parhaimmistoa, jossa ei nähdä mitään turhanpäiväisiä teinilissuja juoksemassa kireissä t-paidoissa pitkin kulisseja koska muutakaan ei olla keksitty. Jocelin on kyllä pukeutunut kireisiin farkkuihin, mutta perseen esittelyä ei tuputeta katsojalle kovinkaan useasti, toisin kuin niin monissa muissa nykykauhuelokuvissa. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat muuten 80-luvulle, joten Jocelinin esittämällä Samanthalla on melkoisen hervottoman kokoinen Walkman taskussaan, josta kuuntelee musiikkia. Tanssiipa jopa yhdessä kohtauksessa hienosti. Tyylikästä menoa. Halloweenin lisäksi elokuva muistuttaa hieman The Omenia ja Rosemary's Babya.
Pakkokatsottavaa kaikille kauhufaneille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti