tiistai 10. tammikuuta 2012

Piiat


The Help (Piiat) (2011)
Ohjaus: Tate Taylor
Käsikirjoitus: Tate Taylor
Näyttelijät: Emma Stone, Viola Davis, Bryce Dallas Howard, Octavia Spencer, Jessica Chastain, Ahna O'Reilly, Allison Janney, Anna Camp, Eleanor Henry, Emma Henry, Chris Lowell, Cicely Tyson, Mike Vogel, Sissy Spacek, Mary Steenburgen
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 12
Pisteet: ****
Mainion humoristinen ja koskettava draamaelokuva 60-luvun rotusyrjinnästä.
Eletään 60-lukua Jacksonvillen kylässä Mississippin osavaltiossa, jossa rotusyrjintä on osa arkipäivää. Kollegesta valmistunut Skeeter Phelan (Emma Stone) palaa kotitilalleen ja huomaa hänestä koko ikänsä huolehtineen piian, mustaihoisen Constantinen (Cicely Tyson) eronneen työstään ja muuttaneen pois paikkakunnalta. Skeeterin kaikki ystävät ovat jo naimisissa ja heillä on lapsia, mutta häntä kiinnostaa sen sijaan kirjoittaminen. Hän saakin töitä paikallislehdestä, johon hänen tulee kirjoittaa kotitalousneuvoja naisille. Skeeter ei tiedä aiheesta tarpeeksi, joten hän kysyy apua ystävänsä Elizabeth Leefoltin (Ahna O'Reilly) piialta, Aibileen Clarkilta (Viola Davis). Skeeterin toinen ystävä, Hilly Holbrook (Bryce Dallas Howard) kohtelee omaa piikaansa, Minny Jacksonia (Octavia Spencer) erittäin syrjivästi ja Skeeter päättääkin kirjoittaa kirjan piikojen huonosta asemasta ja siitä tosiasiasta, että he käytännössä kasvattavat valkoisten lapset, joista kasvaa myöhemmin mustia syrjiviä rasisteja. Skeeter pyytää piioilta haastatteluja kirjaansa varten, mutta he joutuvat toimimaan salassa, sillä osavaltion lakien mukaan sellaisen kirjoittaminen on rikos. Skeeter haluaa myös selvittää mitä Constantinelle todella tapahtui.
Kathryn Stockettin vuonna 2008 kirjoittaman The Help kirjan pohjalta tehty Piiat on erinomainen elokuva, joka sai ainakin minut kokemaan monenlaisia tunteita. Kirja oli Kathrynin esikoisteos ja tämä elokuva on ohjaaja Tate Taylorin toinen ohjaustyö. Kirjan laadusta en tiedä kun en ole sitä lukenut, mutta ainakin tämä elokuvaversio toimi lähes juuri niin hienosti kuin vain voi. Etenkin näyttelijäsuoritukset olivat loistavaa katsottavaa. Emma Stone on hyvä pääroolissa, mutta todelliset tähdet ovat Viola Davis ja Octavia Spencer piikojen rooleissa. Mustat mammat näyttävät kolleegoille miten näytellään. Tykkäsin erityisesti Octavia Spencerin jämäkästä roolisuorituksesta. Hienoja näyttelijäsuorituksia myös Bryce Dallas Howardilta ilkeänä rasistina ja Jessica Chastainilta hyvin mieleen jäävän Celia Footen roolissa. Muista näyttelijöistä voi mainita vielä Sissy Spacekin Bryce Dallas Howardin hahmon huonomuistisena äitinä. Tate Taylorin ohjaus oli mainio sekoitus huumoria ja koskettavaa draamaa.
Piiat oli yllätyshitti pyöriessään elokuvateattereissa. Se pysyi Yhdysvalloissa katsotuimpana elokuvana 25 päivää yhteen putkeen, aiemmin pidemmin katsotuimpana oli pysynyt vain The Sixth Sense vuonna 1999, yhteensä 35 päivää putkeen. 25 miljoonaa dollaria maksanut Piiat rohmusi kassatuloja Yhdysvalloissa lähes 170 miljoonaa dollaria ja maailmanlaajuisesti yli 200 miljoonaa dollaria. Kriitikot ovat myös tykänneet elokuvasta ja palkintojakin on sadellut jo useasta paikasta. Viola Davis ja Octavia Spencer ovat saaneet useita ehdokkuuksia ja voittaneetkin palkintoja parhaasta naispääosasta ja naissivuosasta. Viola on siis katsottu olevan elokuvan pääroolissa yhdessä Emma Stonen kanssa, mikä on kyllä aivan oikein päätelty. Emma ei ole saanut yhtään ehdokkuuksia, mutta Bryce Dallas Howard ja Jessica Chastain ovat. Elokuva tulee olemaan vahva palkintoehdokas kun jaetaan Oscareita, veikkaisin että vähintään muutama palkinto sille on tulossa, Violalle ja Octavialle ollaan ainakin Oscareita jo lähes takuuvarmasti jakamassa. Ehkäpä jopa se kaikkein kirkkainkin, eli parhaan elokuvan Oscar. Elokuvan keveys saattaa kuitenkin olla este sille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti