torstai 26. tammikuuta 2012

Pappi Lukkari Talonpoika Vakooja


Tinker Tailor Soldier Spy (Pappi Lukkari Talonpoika Vakooja) (2011)
Ohjaus: Tomas Alfredson
Käsikirjoitus: Bridget O'Connor, Peter Straughan
Näyttelijät: Gary Oldman, John Hurt, Mark Strong, Colin Firth, Benedict Cumberbatch, Toby Jones, Ciarán Hinds, Tom Hardy, David Dencik, Kathy Burke, Simon McBurney, Svetlana Khodchenkova, Roger Lloyd-Pack, Christian McKay, Konstantin Khabensky, Tomasz Kowalski
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 31
Pisteet: ***½
Vakoojatrilleri, jota ei kannata katsoa ainakaan väsyneenä.
Vuosi 1973. Iso-Britannian tiedustelupalvelun johtaja Control (John Hurt) lähettää agentti Jim Prideauxin (Mark Strong) Unkariin tapaamaan sikäläistä kenraalia, joka haluaa myydä tietoa. Operaatio menee kuitenkin pieleen ja Prideauxia ammutaan selkään. Tapauksesta nousee maiden välinen selkkaus, joka pakottaa Controlin vetäytymään eläkkeelle tehtävistään ja mukana lähtee myös Controlin luottomies George Smiley (Gary Oldman). Percy Allelinesta (Toby Jones) tulee uusi johtaja ja hänen luottomiehiksi nousee Bill Haydon (Colin Firth), Roy Bland (Ciarán Hinds) ja Toby Esterhase (David Dencik). He aloittavat uuden operaation nimeltä Witchcraft, jossa he saavat luotettavaa tietoa venäläislähteeltä ja saavat Amerikkalaisenkin tiedustelupalvelun kumppaniksi. Brittiagentti Ricki Tarr (Tom Hardy) esittää kuitenkin pääministerin ja tiedustelupalvelun yhteysmiehenä toimivalle Oliver Laconille (Simon McBurney) epäilyjä siitä, että yksi tiedustelupalvelun johtoportaasta onkin oikeasti venäläisten myyrä. Smiley kutsutaan selvittämään myyrän henkilöllisyyttä.
Ystävät hämärän jälkeen vampyyrielokuvalla vuonna 2008 mainetta kerännyt ruotsalaisohjaaja Tomas Alfredson on ohjannut John le Carrén vuonna 1974 kirjoittaman kirjan pohjalta melkoisen ison vakoojatrillerin. Vuonna 2010 kuvattu elokuva on Alfredsonin ensimmäinen englanninkielinen ohjaustyö. Ja kuten jo todettu, väsyneenä sitä ei kannata katsoa, sillä kyseessä on melkoisen hidastempoinen elokuva, josta putoaa aika nopeasti kärryiltä jos ei malta seurata rauhassa. Vähän liiankin hidastempoinen makuuni, josta syystä en tykännyt niin paljon kuin monet muut ovat tykänneet. Ihan hyvä tämä oli ehdottomasti, muttei mikään hirveän mieleenpainuva. Gary Oldman on hyvä pääroolissa ja saikin Oscar-ehdokkuuden siitä hyvästä. Elokuva sai Oscar-ehdokkuudet myös parhaasta käsikirjoituksesta ja musiikista. Oldmanin lisäksi elokuvassa nähdään iso liuta tunnettuja näyttelijöitä, joista Tom Hardya ei meinannut ensin edes tunnistaa. John Hurt, Colin Firth, Mark Strong, Toby Jones ja Ciarán Hinds olivat helpommin tunnistettavissa.
Ei mikään Ystävät hämärän jälkeen veroinen elokuva Alfredsonilta, mutta hyvä osoitus että mies pystyy tekemään englanninkielelläkin hyviä elokuvia, joten ehkä seuraavasta ohjauksesta tulee parempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti