torstai 22. joulukuuta 2011

Gremlins


Gremlins (Riiviöt) (1984)
Ohjaus: Joe Dante
Käsikirjoitus: Chris Columbus
Näyttelijät: Zack Galligan, Phoebe Cates, Hoyt Axton, Frances Lee McCain, Dick Miller, Polly Holliday, Judge Reinhold, Keye Luke, Corey Feldman, John Louie
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 406
Pisteet: ****
Viihdyttävä kauhukomedia 80-luvulta, joka toimii edelleen oikein mainiosti, varsinkin näin joulun aikaan.
Surkea keksijä Randall Peltzer (Hoyt Axton) on palaamassa kotiin työmatkalta ja etsii sopivaa joululahjaa pojalleen. Sellainen löytyy kiinalaisen vanhuksen puodista, nimittäin mystinen karvainen laulava pikkuolento jota kutsutaan mogwaiksi. Vanhuksen mukaan se ei ole kuitenkaan myytävänä vaikka Randall tarjoaa satoja dollareita siitä. Vanhuksen lapsenlapsi myy olennon Randallille kuitenkin salaa ja kertoo samalla kolme tärkeää sääntöä mogwain hoitamisessa: ensinnäkin ei kirkkaita valoja, etenkään päivänvaloa sillä olento kuolee siihen, toiseksi ei vettä olennon lähelle eikä varsinkaan kylpyjä ja kolmas tärkein sääntö, olentoa ei missään nimessä saa ruokkia keskiyön jälkeen.
Kotiin päästyään Randall antaa olennon lahjaksi pojalleen, pankissa työskentelevälle Billylle (Zack Galligan), joka on rakastunut työkaveriinsa Kateen (Phoebe Cates). Randall selittää säännöt pojalleen, mutta pian vettä läikähtää mogwain päälle, jota Peltzerin perhe alkaa kutsua lempinimellä Gizmo. Kastumisen seurauksena Gizmon kuplivasta selästä lentää ulos viisi karvapalloa, joista kasvaa nopeasti samannäköisiä olentoja, mutta jotka ovat kuitenkin käytökseltään häijympiä kuin lempeä Gizmo. Olennot huijaavat Billyn syöttämään heitä keskiyön jälkeen, jonka seurauksena ne muuttuvat vieläkin häijymmiksi olennoiksi, riiviöiksi, jotka pistävät koko kaupungin sekaisin vapaaksi päästyään. Billyn, Gizmon ja Katen on tuhottava ne ennen kuin on liian myöhäistä.
Joe Danten ohjaama ja Chris Columbuksen käsikirjoittama Gremlins on jouluinen klassikkoelokuva. Vaikka se alkaakin olemaan jo ajan syömä, on helppo tykätä sen synkästä huumorista ja etenkin häijyistä riiviöistä. Alunperin elokuvan piti olla vielä synkempää kauhua, mutta tuottajana toiminut Steven Spielberg halusi siitä keveämmän ja nuoremmille katsojille sopivamman. Dante ei kuitenkaan onneksi lähtenyt tekemään elokuvasta liian lapsellista, vaan säilytti paljon kauhufaneille aukeavia juttuja. Esim. aivan lopussa nähdään The Evil Deadistä tuttu vaha-animaatioluurangon sulaminen. Televisiossa pyörii paljon vanhoja elokuvia kohtausten taustalla, kuten Them! ja The Blob. Loppupuolella riiviöt katselevat joukolla Lumikki ja seitsemän kääpiötä piirrettyä elokuvateatterissa.
Zack Galligan on hyvä pääroolissa. Hänen ja Gizmon välisissä kohtauksissa on kivaa tunnelmaa. Gizmon äänenä toimi koomikko Howard Mendel. Riiviöiden johtajan, Raidan äänenä toimi Frank Welker. Fast Times at Ridgemont High teinielokuvasta suosioon noussut Phoebe Cates on söpö Katen roolissa ja on saanut kivasti myös näyteltävää. Baarikohtauksessa hän yrittää pitää "asiakkaina" olevat riiviöt tyytyväisinä kaatamalla näille lisää viinaa ja toisessa kohtauksessa kertoo isänsä synkästä kohtalosta eräänä jouluna. Studio halusi poistaa tuon kohtauksen elokuvan valmistuttua, eikä Speilberg myöskään siitä pitänyt, mutta antoi sen jäädä elokuvaan kun Dante halusi sen pysyvän mukana. Hyvä päätös, sillä kohtaus jäi kivasti mieleen. Chris Walasin suunnittelemat riiviöt on hienosti toteutettuja, osa on nukkeja ja osa stop-motion tekniikalla liikuteltuja. Nykyään ne tehtäisiin tietokoneella, mutta samanlaista tunnelmaa tuskin syntyisi. Jerry Goldsmithin musiikki on erittäin mieleenpainuva ja on yksi tärkeä syy elokuvan hyvyyteen. Elokuvan takia Yhdysvalloissa otettiin käyttöön PG-13 ikäraja, sillä elokuvaa levitettiin PG ikärajalla, joka oli monien mielestä liian alhainen ikäraja, joten samana vuonna otettiin siksi käyttöön PG-13 ikäraja.
Gremlins on monille jo perinteinen jouluelokuva. Itse en sentään tätä kovin usein katso, edellisestä katselusta taitaa olla jo noin kymmenisen vuotta, mutta kyllähän tämän voi ihan kivasti silloin tällöin katsella. Pisteistä voisi vähentää helposti puolikkaan, mutta menköön nyt joulun kunniaksi täydet neljä tähtöstä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti