keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Amor yllättää


Imagine Me & You (Amor yllättää) (2005)
Ohjaus: Ol Parker
Käsikirjoitus: Ol Parker
Näyttelijät: Piper Perabo, Lena Headey, Matthew Goode, Celia Imrie, Anthony Head, Darren Boyd, Sue Johnston, Boo Jackson, Sharon Horgan, Eva Birthistle, Vinette Robinson, Ben Miles
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 398
Pisteet: ***
Kiva lesbodraamakomedia.
Rachel (Piper Perabo) on menossa naimisiin parhaan ystävänsä Heckin (Matthew Goode) kanssa. Alttaria lähestyessään hän huomaa sivummalla hääkukista vastanneen kukkakauppias Lucen (Lena Headey) ja tajuaa heidän välillään olevan jotakin todella syvää, rakkautta kenties. He tutustuvat häiden jälkeen ja ystävystyvät. Rachel koittaa saada Lucea yhteen Heckin parhaan kaverin, Cooperin (Darren Boyd) kanssa tietämättä että Luce on lesbo. Kun asian laita selviää Rachelille, hän alkaa pohtia omaa seksuaalisuuttaan ja tunteitaan Lucea kohtaan. Lopulta hänen onkin päätettävä kumpi on tärkeämpää, hyvän ystävän kanssa naimisissa oleminen ja perheen perustaminen vaiko todellisen rakkauden kokeminen rakastamansa naisen kanssa?
Hyviä näyttelijäsuorituksia Piper Perabolta, Lena Headeyltä, Matthew Goodelta, Darren Boydilta, Rachelin isää esittäneeltä Anthony Headiltä sekä pikkutyttö H:tä esittäneeltä Boo Jacksonilta. Sellainen melko tyypillinen romanttinen draamakomedia kyseessä, paitsi lesboilla, jonka takia elokuvan ikäraja oli Yhdysvalloissa R, eli korkein ikäraja mitä normielokuvat voivat saada. Lesbosuudelmat saavat siis siellä miltei aina korkeamman ikärajan kuin heterosuudelmat, näin oli asianlaita ainakin elokuvan valmistumisvuonna. En tiedä onko tähän tullut vieläkään muutoksia, mutta ilmeisesti jotain pientä muutosta ikärajasysteemissä on Yhdysvalloissa kuitenkin tapahtunut viimeisen parin vuoden aikana. Suomessa elokuva sai ikärajan 11 vuonna 2006, mikä on ihan oikea lukema. Tai helposti tämän voi näyttää parisen vuotta nuoremmillekin, mutta 7 olisi jo turhan matala.
Elokuvan piti kertoa alunperin heteroista, mutta päähahmot muutettiinkin lesboiksi. Ihan oikea ratkaisu, mutta käsikirjoitusta olisi pitänyt ehkä kuitenkin muuttaa hieman lisää. Nyt tämä oli nimittäin liikaakin sen tutun romanttisen draamakomedian kaavan mukainen ja lesbous oli turhan väkinäisen tuntuista. Näyttelijäsuorituksissa ei kuitenkaan ollut mitään ongelmaa, vaan juonen kuljetuksessa. Rachelin ja Lucen rakkaus ei tuntunut tarpeeksi aidolta vaan liian nopealta päähänpistolta. Hahmojen tunteita toisiinsa ei syvennetty tarpeeksi. Lisäksi sorruttiin hieman romanttisen draamakomedian ylipirteyteen.
Elokuvan kassatulot jäivät Yhdysvalloissa todella mitättömiksi lesboaiheen ja korkean ikärajan takia, mutta hieman yllättäen menestys on ollut vaisua myös ympäri maailmaa. Elokuva nauttii kuitenkin jonkunlaisesta kulttisuosiosta, tai on ainakin lesboelokuvana varsin tunnettu. Varsin kiva elokuva tosiaankin kyseessä, vaikkei sellaisia hetkiä tarjoillutkaan kuin mitä odotin. Täytyy siis katsoa lisää lesboleffoja ja selvittää löytyykö Fucking Åmålin voittanutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti