torstai 8. joulukuuta 2011

The Guard


The Guard (2011)
Ohjaus: John Michael McDonagh
Käsikirjoitus: John Michael McDonagh
Näyttelijät: Brendan Gleeson, Don Cheadle, Liam Cunningham, David Wilmot, Rory Keenan, Mark Strong, Fionnula Flanagan, Dominique McElligott, Sarah Greene, Katarina Cas
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 389
Pisteet: ***½
Irlantilaisen pikkukylän poliisi Gerry Boyle (Brendan Gleeson) ei jaksa välittää poliisien protokollista vaan tekee asiat omalla tavallaan. Siihen kuuluu mm. huumeiden hävittäminen ja toisinaan myös niiden käyttäminen, veljeily IRA:n kanssa ja säännöllinen huorissa käyminen. Huumeita salakuljettavat kansainväliset rikolliset (Liam Cunningham, Mark Strong ja David Wilmot) liikuskelevat Boylen kotinurkilla, joten paikalle ilmaantuu myös näitä jahtaava FBI-agentti Wendell Everett (Don Cheadle), joka saa kunnian tutustua Boyleen, tai paremminkin joutuu tutustumaan. Kaksikon välille muodostuu kuitenkin kaikesta huolimatta jonkunlainen ystävyyssuhde ja Boylen karun kuoren alta paljastuu ihan kunniallinen mies ja poliisi.
John Michael McDonaghin ohjaama ja käsikirjoittama The Guard on komediallinen rikostrilleri, joka toimii paikoin erinomaisesti. Ongelmana on kuitenkin huumorin ja vakavuuden yhdistäminen ehjäksi kokonaisuudeksi. Tämä oli ohjaajan ensimmäinen kokopitkä elokuva, aiemmin McDonagh on käsikirjoittanut Ned Kellyn vuonna 2003. Brendan Gleeson tekee vakuuttavaa jälkeä pääroolissa ja Don Cheadle antaa hyvin tukea omalla roolityöllään. Kaksikon väliset kohtaukset ovat toimivia ja niitä olisi voinutkin olla enemmänkin. Rikollisia esittäneet Liam Cunningham, Mark Strong ja David Wilmot olivat myös hyviä rooleissaan. Fionnula Flanagan esitti Boylen äitiä. Dominique McElligott ja Sarah Greene nähtiin seksikkäiden huorien rooleissa ja Katarina Cas esitti kadonnutta miestään etsivää naista, johon Boyle tuntee vetoa.
The Guard tarjoaa hyvää sikailua ja tekee kivasti pilaa poliisitrillereistä, mutta käsikirjoitus olisi kaivannut pientä viilaamista. Irlantilaiset saavat tästä luultavasti paljon enemmän irti, sillä osa vitseistä oli selkeästi sellaisia että vain irlantilaiset voivat ne tajuta. Hyvä elokuva kuitenkin kyseessä, jossa riitti hauskoja vitsejä ja hyvää toimintaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti