keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Red (2008)


Red (Hyvitys) (2008)
Ohjaus: Trygve Allister Diesen, Lucky McKee
Käsikirjoitus: Stephen Susco
Näyttelijät: Brian Cox, Noel Fisher, Kyle Gallner, Shiloh Fernandez, Kim Dickens, Tom Sizemore, Marcia Bennett, Richard Riehle, Ashley Laurence, Robert Englund, Amanda Plummer
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 388
Pisteet: ***½
Pientä kyläkauppaa pyörittävä leskimies Avery Ludlow (Brian Cox) asustelee vanhan koiransa Redin kanssa ja viettää hiljaista elämää. Eräänä päivänä Redin kanssa ongella ollessaan kolme teini-ikäistä poikaa yrittää ryöstää hänet. Kun Averyllä ei satu olemaan lompakkoa mukana, eikä muutakaan arvokasta, päättää yksi teineistä, Danny (Noel Fisher), ampua hänen koiransa huvin vuoksi. Rakkaan koiransa kohtalosta järkyttynyt Avery onnistuu saamaan selville poikien henkilöllisyydet ja pyytää Dannyn isää (Tom Sizemore) rankaisemaan poikaansa jotenkin niin asian ei tarvitse edetä oikeussaliin. Danny kuitenkin valehtelee ettei mitään ole tapahtunut ja isä uskoo häntä, joten Avery ei voi muuta kuin viedä asian viranomaisten selvitettäväksi. Pojan isä on kuitenkin rikas, joten laista ei ole mitään hyötyä. Avery ei kuitenkaan voi antaa asian olla, vaan vaatii jonkunlaista oikeutta tai edes anteeksipyytöä. Lopulta välit selvitelläänkin varsin verisissä merkeissä.
Kuvaukseltaan amatöörimäinen elokuva kätkee alleensa laadukasta tarinankerrontaa ja ennen kaikkea hyviä näyttelijäsuorituksia. Stephen Suscon käsikirjoittama elokuva pohjautuu Jack Ketchumin novelliin. Lucky McKee ohjasi elokuvan miltei valmiiksi vuonna 2006, mutta jostain syystä tuotanto keskeytettiin ja norjalaisohjaaja Trygve Allister Diesen ohjasi elokuvan loppuun vuonna 2007 ja elokuva esitettiin ensimmäisen kerran Sundancen elokuvafestivaaleilla vuonna 2008. Jo pitkän uran tehnyt skotlantilaisnäyttelijä Brian Cox on loistava pääroolissa koiraansa rakastavana miehenä, jonka menneisyydessäkin riittää traagisia tapahtumia. Kim Dickensin näyttelemä televisioreportteri Carrie saa miehen avautumaan kun haastattelee miestä. Kaksikon välillä on hyvää kemiaa. Poikien rooleissa olevat Noel Fisher, Kyle Gallner ja Shiloh Fernandez ovat juuri sopivia rooleisssaan. Tom Sizemore ja Robert Englund nähdään poikien vanhempien rooleissa ja vetävät myöskin roolinsa hyvin. Coxin ja Sizemoren välisissä kohtauksissa on hyvää jännitettä. Elokuvan tunnelma muistuttaa hieman Clint Eastwoodin Gran Torinoa, jossa oli itseasiassa aika samanlainen teema kuin tässäkin.
Red on elokuva, joka muistuttaa ettei koiranomistajille kannata vittuilla. He pitävät yhtä ja paha saa aina palkkansa, tavalla tai toisella. Rahaa elokuvan teossa on käytetty todella vähäisesti ja se näkyy todella selkeästi niin kuvauksessa kuin tunnelmassakin, mutta siitäkin huolimatta Red on elokuva, joka jää mieleen ja pistää myös pohtimaan asioita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti